Japońscy weterynarze ratują zwierzęta podczas katastrof

Japońscy weterynarze ratują zwierzęta podczas katastrof

W Japonii zacznie działać zespół mający ratować zwierzęta domowe i hodowlane w przypadku katastrof naturalnych.

Czytaj…
Dlaczego lisie rodzeństwo nie może żyć na wolności?

Dlaczego lisie rodzeństwo nie może żyć na wolności?

Dlaczego lisie rodzeństwo nie może żyć na wolności?   Pamiętacie lisie rodzeństwo, które uratowaliśmy już niemal 2 lata temu z fermy futerkowej pod Kościanem? Obecnie liski przebywają w wolierze w zaprzyjaźnionym gospodarstwie, zbudowanej dzięki osobom wspierającym Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Są całkowicie bezpieczne i zdały się szybko zapomnieć o koszmarnym dzieciństwie. Często dostajemy pytania, dlaczego lisy...

Czytaj…
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu odwołany

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu odwołany

Ireneusz Sobiak, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, został odwołany ze stanowiska. To dobra wiadomość dla naszych uratowanych lisów i innych zwierząt, które znalazły azyl w poznańskim zoo.

Czytaj…
Koniec ferm futrzarskich w Niemczech

Koniec ferm futrzarskich w Niemczech

W ciągu 5 lat z Niemiec znikną wszystkie fermy futrzarskie.

Czytaj…
Fermy przemysłowe – ważne wyzwanie, którym WHO musi się zająć

Fermy przemysłowe – ważne wyzwanie, którym WHO musi się zająć

W tym tygodniu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) – organizacja prowadząca globalne działania na rzecz poprawy stanu zdrowia ludzi – spotyka się w Genewie, aby wybrać nowego dyrektora generalnego. Mamy dla tego nowego przywódcy misję: zajęcie się problemem wpływu hodowli zwierząt na zdrowie publiczne. Fermy przemysłowe stanowią bowiem poważne zagrożenie dla ludzi i środowiska.

Czytaj…
Fakty o festiwalu psiego mięsa w Yulin

Fakty o festiwalu psiego mięsa w Yulin

Niedawno pojawiła się możliwość zakazania festiwalu psiego mięsa w Yulin. Sprawdź, jakie są fakty o tym okrytym złą sławą wydarzeniu. 

Czytaj…
Auchan rezygnuje z jajek klatkowych

Auchan rezygnuje z jajek klatkowych

Po ostatnich pozytywnych deklaracjach sieci Carrefour Polska oraz Piotr i Paweł, mamy następną dobrą wiadomość dla kur niosek i wszystkich, którzy przejmują się ich losem. Auchan Retail Polska także postanowił wycofać ze sprzedaży jajka oznaczone cyfrą „3”! To już ósma sieć handlowa w Polsce, która podejmuje takie zobowiązanie. 

Czytaj…
Uratowane lisie rodzeństwo – 9 faktów, które Cię rozczulą

Uratowane lisie rodzeństwo – 9 faktów, które Cię rozczulą

Pamiętacie Jasia i Małgosię? To lisie rodzeństwo uratowane przez Otwarte Klatki w 2015 roku z fermy futrzarskiej w Kiełczewie. Udało nam się je odebrać, gdyż były chore i miały poważnie okaleczone łapy, a właściciel zdawał się nie widzieć w tym problemu… Zostały wyleczone i zbudowaliśmy im, dzięki Waszej pomocy, bezpieczny dom, w którym spokojnie żyją.

Czytaj…
Piotr i Paweł wycofuje jaja z chowu klatkowego

Piotr i Paweł wycofuje jaja z chowu klatkowego

Kolejna sieć dołącza do grona firm, które deklarują rezygnację ze sprzedaży jajek z chowu klatkowego! Decyzja supermarketów Piotr i Paweł jest szczególna, ponieważ to pierwsze tego typu zobowiązanie sieci handlowej o stuprocentowo polskim kapitale. To oficjalne, Piotr i Paweł wycofuje z jaja z chowu klatkowego. Sieć zdecydowała się na ten krok w wyniku rozmów z Otwartymi...

Czytaj…
Dobra wiadomość o Yulin! Możliwy zakaz sprzedaży psiego mięsa

Dobra wiadomość o Yulin! Możliwy zakaz sprzedaży psiego mięsa

Dzięki naciskom organizacji prozwierzęcych władze miasta Yulin rozważają wydanie tymczasowego zakazu sprzedaży psiego mięsa, który obejmie restauracje, ulicznych sprzedawców oraz markety. Ten symboliczny gest może pomóc w walce z zabijaniem psów na mięso na festiwalu w Yulin oraz w całych Chinach.

Czytaj…
Pomóż prosiętom! Podpisz apel do Ministra Rolnictwa!

Pomóż prosiętom! Podpisz apel do Ministra Rolnictwa!

4 maja uruchomiliśmy nową kampanię #endpigpain, która jest prowadzona w ramach koalicji Eurogroup for Animals. Zobacz, co możemy wspólnie osiągnąć!

Czytaj…
Skąd się bierze mięso, czyli o rewolucjach nie tylko na talerzu

Skąd się bierze mięso, czyli o rewolucjach nie tylko na talerzu

“Misją firmy jest sprawić, że dotychczasowa produkcja mięsa stanie się przestarzała” – tak o Impossible Foods mówił jej założyciel, Patrick Brown. Oferująca bezmięsne-mięsne produkty firma szturmem podbiła rynek i zaskarbiła sobie uznanie inwestorów. Czy ma szansę sprawić, że produkcja mięsa jaką znamy, przejdzie do historii?

Czytaj…

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.