To koniec Big Maca?

To koniec Big Maca?

Przemysł mięsny przyznał, że za sprawą pokolenia Y (osób urodzonych w latach 80. i 90. XX wieku) najbardziej znany produkt McDonald’s, Big Mac, znacznie stracił na popularności.   Spośród pokolenia Y tylko jedna osoba na pięć próbowała klasycznego niegdyś burgera. Jest to pokolenie z największym odsetkiem wegetarian w historii. “The New York Times” szacuje, że...

Czytaj…
Najlepszy fastfood w Krakowie

Najlepszy fastfood w Krakowie

Roślinne lokale stale zyskują na popularności. Coraz więcej miejsc oferuje roślinne zamienniki mięsa, sera czy mleka. Można znaleźć roślinne pizzerie, lokale serwujące dania kuchni polskiej, orientalnej i wszelaki fastfood.   Sprawdź miejsca biorące udział w kampanii RoślinnnieJemy w Krakowie, które są obecnie najpopularniejsze. Zjesz w nich smacznie, bez mięsa i zaoszczędzisz czas na czekaniu. Jeszcze...

Czytaj…
1800 porzuconych, jednodniowych piskląt.

1800 porzuconych, jednodniowych piskląt.

Dziwne znalezisko. 1800 porzuconych piskląt. Kilka dni temu inspektor RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) został powiadomiony przez mieszkańców Crowland w Anglii, że na polu znajduje się 1800 porzuconych, jednodniowych piskląt. Po przybyciu na miejsce inspektor Justin Stubbs nie mógł ukryć zdumienia. Zobaczył żółte morze małych pisklaków, które z niewiadomych przyczyn...

Czytaj…
Mieszkańcy Lubosiny walczą z futrzarskim lobby

Mieszkańcy Lubosiny walczą z futrzarskim lobby

Poseł Platformy Obywatelskiej współpracuje z hodowcami norek. O bliskości tej współpracy świadczy fakt, że jego asystentką w Sejmie została dyrektorka Polskiego Związku Hodowców i Producentów Zwierząt Futerkowych. Czy Zbigniewowi Ajchlerowi uda się otworzyć ogromną fermę norek, przed którą od lat bronią się mieszkańcy Lubosiny? Od 2011 roku mieszkańcy Lubosiny (gm. Pniewy) prowadzą nierówną walkę. W...

Czytaj…
Mięso skażone odchodami w co czwartej rzeźni

Mięso skażone odchodami w co czwartej rzeźni

Kontrole przeprowadzone w ponad 300 ubojniach w Anglii, Walii i Irlandii Północnej wykazały duże niedociągnięcia w zakresie higieny w ponad 25% badanych obiektów.   Przeprowadzone kontrole wykazały, że w co czwartej rzeźni nie są podejmowane działania, które uniemożliwiają skażonemu mięsu trafienie do sklepów mięsnych i marketów. Mięso z tych rzeźni może narazić konsumentów na poważne...

Czytaj…
Jednoczymy siły w walce o kury! Podpisz petycję.

Jednoczymy siły w walce o kury! Podpisz petycję.

Jednoczymy siły w walce o kury! Siedemnaście organizacji prozwierzęcych z całego świata, w tym Otwarte Klatki, spotkało się w Warszawie, aby wspólnie przygotować globalną, spójną strategię działania na rzecz kur niosek. Mieliśmy przyjemność być gospodarzami tego spotkania i wspólnie z innymi aktywistami, jako Open Wing Alliance, działamy na rzecz kur niosek.   Globalnie dla kur niosek...

Czytaj…
Polskie futra w niemieckiej telewizji

Polskie futra w niemieckiej telewizji

76% osób kupujących produkty futrzane zdaje sobie sprawę z cierpienia zwierząt na fermach, jednak nie ma to dla nich znaczenia. Takie są wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie „Plusminus”, jednego z programów niemieckiej telewizji publicznej. Reportaż „Żądza futra. Tak cierpią zwierzęta w Europie” na temat hodowli zwierząt na futra w Europie pokazał m.in. materiały z polskich...

Czytaj…
Ptasia grypa w Sokołowicach. Dramat zwierząt i ludzi

Ptasia grypa w Sokołowicach. Dramat zwierząt i ludzi

Kilka dni temu, 5 lutego, mieszkańcy Sokołowic, w których mieszczą się cztery duże fermy drobiu, zostali odcięci od świata. Powodem była wykryta na jednej z ferm ptasia grypa, której przypadków w ostatnich dniach na terenie Polski odnotowano już ponad 80.   Dramat mieszkańców   Wjeżdżających do wsi witają tabliczki z napisem: „Wysoce zjadliwa grypa ptaków,...

Czytaj…
150 świń uratowanych z pożaru.

150 świń uratowanych z pożaru.

To najlepszy dowód na to, że potrafimy być empatyczni i troskliwi w stosunku do wszystkich zwierząt bez wyjątku, bo dobro jest w każdym z nas. Strażacy uratowali z pożaru 150 świń. Na Syberii pożar objął oborę, w której znajdowało się świnie, w tym malutkie prosiaki. Na miejsce przybyło 7 wozów strażackich wraz z 26 strażakami,...

Czytaj…
Netto wycofuje jaja z chowu klatkowego.

Netto wycofuje jaja z chowu klatkowego.

Kolejny sukces osiągnięty! Możemy oficjalnie poinformować, że sieć sklepów Netto wycofuje jaja z chowu klatkowego. Data graniczna to rok 2025. Dzięki prowadzonym przez Otwarte Klatki rozmowom i współpracy w ramach koalicji Open Wing Alliance, możemy świętować kolejny sukces, który zmienia sytuację kur niosek na lepszą. Cieszymy się ogromnie, że kwestie dobrostanu zwierząt hodowlanych są coraz...

Czytaj…
Organizacja pożytku publicznego – FAKTY I MITY

Organizacja pożytku publicznego – FAKTY I MITY

Organizacją pożytku publicznego może zostać każda organizacja pozarządowa. MIT. O status OPP mogą się ubiegać te organizacje pozarządowe, których statut obejmuje prowadzenie działalności pożytku publicznego na rzecz ogółu społeczności lub określonej grupy podmiotów. W przypadku organizacji pożytku publicznego ewentualna działalność gospodarcza może być tylko dodatkiem, nie może stanowić głównego przedmiotu aktywności. Ponadto, jeśli przychody takiej...

Czytaj…
Producent jajek oskarżony o łamanie prawa.

Producent jajek oskarżony o łamanie prawa.

To przełomowy moment dla ruchu dążącego do poprawy życia kur niosek. Kilka dni temu po raz pierwszy wniesiono oficjalne oskarżenia przeciwko warunkom, w jakich hodowane są kury nioski. Michael Ramos, Prokurator Okręgowy San Bernardino w Kaliforni oskarżył hodowcę i właściciela fermy kurzej Hohberg Poultry Ranch o naruszenie prawa stanowego dotyczącego odpowiedniego traktowania zwierząt. Prokurator wskazuje między...

Czytaj…

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.