Norwegia zapowiada zakaz hodowli zwierząt na futro

Norwegia zapowiada zakaz hodowli zwierząt na futro

Cztery miesiące po wyborach Norwegia doczekała się koalicji w parlamencie: partia Venstre dołączy do Høyre i Fremskrittspartiet FrP. Ten krok jest ważny dla zwierząt, ponieważ w ramach porozumienia parlamentarzyści planują wprowadzenie zakazu hodowli zwierząt na futro w Norwegii z okresem przejściowym do roku 2025.

Czytaj…
Znów zatrudniamy! Praca dla osoby rosyjskojęzycznej

Znów zatrudniamy! Praca dla osoby rosyjskojęzycznej

Otwarte Klatki są międzynarodową organizacją, której celem jest redukowanie cierpienia zwierząt hodowlanych. Zajmujemy się przekonywaniem firm do wprowadzenia polityk poprawiających dobrostan zwierząt, prowadzeniem śledztw na fermach przemysłowych, organizowaniem kampanii medialnych na rzecz zwierząt oraz promowaniem diety roślinnej. Opis stanowiska: – pomoc przy realizowaniu kampanii Otwartych Klatek – współpraca z organizacjami i aktywistami z Rosji, Białorusi...

Czytaj…
Lagardère Travel Retail wycofuje jajka “trójki”

Lagardère Travel Retail wycofuje jajka “trójki”

Grupa Lagardère Travel Retail zobowiązała się do wycofania produktów jajecznych oraz produktów zawierających jajka pochodzące z chowu klatkowego ze wszystkich swoich punktów sprzedaży.

Czytaj…
Rolnictwo ekologiczne – szansa dla ludzi i zwierząt?

Rolnictwo ekologiczne – szansa dla ludzi i zwierząt?

Rosnące przeludnienie motywuje naukowców do pracy nad nowymi rozwiązaniami, które zapewnią odpowiednią ilość jedzenia dla wszystkich ludzi. Jednym z pomysłów jest kontrowersyjne rolnictwo ekologiczne. Czy jego popularyzacja może wpłynąć na los zwierząt hodowlanych?

Czytaj…
Otwarte Klatki wygrały proces z największym hodowcą norek w Polsce

Otwarte Klatki wygrały proces z największym hodowcą norek w Polsce

Ponad trzy lata trwał proces sądowy wytoczony osobom z Zarządu Otwartych Klatek przez najbardziej wpływowego hodowcę norek w Polsce, Rajmunda Gąsiorka. Obecny Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Zwierząt Futerkowych zarzucał nam kłamstwa i zniesławienie jego osoby. Ostatecznie sąd przyznał rację nam, a nie hodowcy, który twierdził, że zwierzęta zamknięte na swojej fermie „kocha więcej...

Czytaj…
Jak człowiek stworzył pierwszego brojlera?

Jak człowiek stworzył pierwszego brojlera?

Skąd się bierze drób, czyli historia powstania Frankenkurczaka Apetyt na białe mięso jest coraz silniejszy na całym świecie. Drób jedzą wszyscy, bez względu na różnice religijne czy kulturowe. Popularność białego mięsa rośnie też za sprawą przekonania o jego wysokich wartościach odżywczych.  Ale nie tylko. Głównymi powodami, dla których coraz częściej sięgamy po mięso drobiowe, jest...

Czytaj…
Trzynaście organizacji z całego świata walczy o lepsze warunki dla kurczaków hodowanych na mięso

Trzynaście organizacji z całego świata walczy o lepsze warunki dla kurczaków hodowanych na mięso

Trzynaście organizacji prozwierzęcych z całego świata podpisało się pod globalnym porozumieniem dotyczącym poprawy dobrostanu brojlerów, sztucznie wyselekcjonowanych ras kurczaków hodowanych na mięso. Chcesz pomóc? Wejdź na stronę i podpisz petycję! PODPISZ! Międzynarodowej współpracy podjęły się wiodące na świecie organizacje, których działania ukierunkowane są na poprawę losu zwierząt hodowlanych: Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt, Anima,...

Czytaj…
Świętuj z nami na I Gali Charytatywnej Otwartych Klatek

Świętuj z nami na I Gali Charytatywnej Otwartych Klatek

Nadszedł wyjątkowy moment! Otwarte Klatki obchodzą swoje 5 urodziny. W ciągu tych lat z Waszym wsparciem ciężko pracowaliśmy, aby zmienić na lepsze los zwierząt. Aby to uczcić, organizujemy I Galę Dobroczynną Działamy dla zmiany, na którą serdecznie zapraszamy. Dochód z wydarzenia zostanie przeznaczony na nasze cele statutowe.

Czytaj…
Jak One To Znoszą? Podsumowanie kampanii w roku 2017

Jak One To Znoszą? Podsumowanie kampanii w roku 2017

Od końca 2016 roku kampania Jak One To Znoszą? skierowana jest przede wszystkim do biznesu – sklepów spożywczych, restauracji, hoteli, producentów żywności. Postawiliśmy na takie podejście ze względu na jego efektywność: decyzja o wycofaniu z użycia lub sprzedaży jajek pochodzących z chowu klatkowego, podjęta przez dużą lub nawet małą firmę, wpływa na życie kilku tysięcy...

Czytaj…
Trendy żywieniowe – co nas czeka w 2018 roku?

Trendy żywieniowe – co nas czeka w 2018 roku?

Oto krótki przegląd produktów i posiłków, których najprawdopodobniej spróbujemy w 2018 roku. Podejście do jedzenia, sposobu patrzenia na cały kulinarny świat, a nawet szerokie pojęcie “kultury jedzenia” zmienia się na naszych oczach. Osoby stawiające do tej pory na smaki bardziej znane i lubiane decydują się na wprowadzenie do swojej kuchni przypraw i dań wywodzących się...

Czytaj…
Ostatni Jedi w obronie zwierząt

Ostatni Jedi w obronie zwierząt

***Uwaga. Tekst zawiera spoilery.*** Chewbacca, dojne intergalaktyczne krowy, słodkie małe ptaszki Porgi i wyścigowe konie. Co je łączy?

Czytaj…
Praca w Otwartych Klatkach – 3 stanowiska!

Praca w Otwartych Klatkach – 3 stanowiska!

Otwarte Klatki są międzynarodową organizacją, której celem jest redukowanie cierpienia zwierząt hodowlanych. Zajmujemy się przekonywaniem firm do wprowadzenia polityk poprawiających dobrostan zwierząt, prowadzeniem śledztw na fermach przemysłowych, organizowaniem kampanii medialnych na rzecz zwierząt, oraz promowaniem diety roślinnej.

Czytaj…

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.