Burger King poprawi warunki kur na fermach

Burger King poprawi warunki kur na fermach

Jedna z największych sieci restauracji w Ameryce Północnej będzie się starać o poprawę warunków chowu kur na fermach swoich dostawców. Nowa polityka koncernu Burger King, która obejmie wszystkie restauracje w USA i Kanadzie, to wynik półrocznych rozmów z prozwierzęcą organizacją Mercy For Animals.

Czytaj…
Pies w roli kuchennego gadżetu?

Pies w roli kuchennego gadżetu?

Człowiek w swojej historii udomowił wiele gatunków zwierząt i dostosowywał je do własnych potrzeb – tak, aby spełniały konkretne oczekiwania. To właśnie dlatego istnieją na przykład kury nioski i brojlery czy krowy mleczne i mięsne wykorzystywane w przemyśle zgodnie z przeznaczeniem, jakie nadał im człowiek. Za takimi przykładami nie trzeba się rozglądać daleko. Wystarczy popatrzeć...

Czytaj…
Modelka odmówiła pozowania w futrach

Modelka odmówiła pozowania w futrach

Australijska modelka Ruby Jean Wilson odmówiła udziału w zdjęciach do promocji kolekcji futer. Ruby zdała sobie sprawę, co jest przedmiotem promocji, dopiero kiedy dotarła na plan zdjęciowy.

Czytaj…
Na pełen etat dla zwierząt

Na pełen etat dla zwierząt

Wielu aktywistów i aktywistek działających na rzecz zwierząt codziennie mierzy się z trudnościami, jakie wynikają z łączenia ich pasji z codziennym życiem. Większość z nas pracuje i ma zdecydowanie za mało czasu na to, by poświęcać się aktywizmowi. Jak to jest pracować na pełen etat dla zwierząt w dużej organizacji? Całkiem dobrze!

Czytaj…
Unilever inwestuje w roślinne mięso

Unilever inwestuje w roślinne mięso

Unilever – właściciel takich marek jak Knorr, Rama czy Lipton – zmienia front i inwestuje w badania mające na celu stworzenie w stu procentach roślinnego steka.

Czytaj…
Kaufland rezygnuje z jajek z chowu klatkowego

Kaufland rezygnuje z jajek z chowu klatkowego

Do grona firm, które postanowiły wycofać ze swojej oferty jajka z chowu klatkowego, dołączyła sieć sklepów Kaufland. Jajka „trójki” znikną ze sklepowych półek sieci najpóźniej do 2025 roku. Decyzja firmy jest wynikiem rozmów z niemiecką Fundacją Alberta Schweitzera.

Czytaj…
Przełom! Zdrowe mięso z kurczaka

Przełom! Zdrowe mięso z kurczaka

Mięso z kurczaka i kaczki wyhodowane z komórek macierzystych staje się wielką konkurencją na rynku mięsnym.

Czytaj…
Zakaz hodowli klatkowej królików w UE!

Zakaz hodowli klatkowej królików w UE!

Parlament Europejski zagłosował dzisiaj na rzecz poprawy dobrostanu królików hodowanych na mięso. Zmiana ta będzie dotyczyła ponad 340 mln zwierząt, w tym 2 mln w Polsce.

Czytaj…
Niewegańskie posiłki nielegalne w Portugalii?

Niewegańskie posiłki nielegalne w Portugalii?

Portugalia w ciągu najbliższych sześciu miesięcy będzie wymagać, aby w publicznych stołówkach w szkołach, w szpitalach, w więzieniach i na uczelniach znajdowały się opcje roślinne.

Czytaj…
Weganie jadają czasem ser

Weganie jadają czasem ser

Jak to? Jesteś weganinem i zdarza Ci się jeść śmietanę w zupie? Pewnie wielu z was słyszało to pytanie (albo nawet je zadawało) skierowane do osób, które z różnych powodów odstępowały od czasu do czasu od wegańskiej diety: “Jak to, weganie jadają ser?”. Jack Norris, szef Vegan Outreach, jednej z najbardziej skutecznych prozwierzęcych organizacji na...

Czytaj…
Największy producent mięsa na świecie: „Przyszłość jest bezmięsna”

Największy producent mięsa na świecie: „Przyszłość jest bezmięsna”

Tom Hayes, nowy prezes Tyson Foods, jednego z największych producentów mięsa na świecie, widzi białko roślinne jako znaczącą część rynku spożywczego w przyszłości. Już teraz firma inwestuje w żywność pochodzenia roślinnego, która w porównaniu do mięsa jest zdecydowanie wydajniejsza.

Czytaj…
Pomagać może każdy. Ty też!

Pomagać może każdy. Ty też!

Zastanawiasz się, co dobrego możesz zrobić dla zwierząt hodowlanych? Dowiedz się, jak możesz im pomóc, nawet gdy nie masz wiele czasu na co dzień. Pomagać może każdy. Ty też!

Czytaj…

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.