Co kochamy w mięsożercach

Co kochamy w mięsożercach

10 sytuacji, które rozczulą niejednego roślinożercę.   Kiedy przyniesiesz coś roślinnego do jedzenia. Kiedy dasz się zaprosić do wegańskiej knajpy! Kiedy mówisz, że gorzej się czujesz po zjedzeniu czegoś z mięsem 😉 Kiedy ugotujesz coś w 100% roślinnego. Kiedy odkrywasz, że wasz idol stosuje dietę roślinną. Kiedy przyznasz, że kawa z mlekiem roślinnym jest w...

Czytaj…
Wegański rzeźnik zawodowym hitem 2017 roku

Wegański rzeźnik zawodowym hitem 2017 roku

Magazyn “Time” stworzył listę zawodów, które wyznaczają kierunek rozwoju na rynku pracy. Dzięki nim mamy zapamiętać rok 2017 bardzo dobrze. Jedną z profesji na liście jest… wegański rzeźnik! Czy można być rzeźnikiem, który nie zabija zwierząt? Jak najbardziej! Co więcej, ta profesja właśnie robi międzynarodową karierę. Bez rzezi Wegański rzeźnik to osoba, która wyrabia produkty...

Czytaj…
Optymistyczny jak świnia

Optymistyczny jak świnia

“Głupi jak świnia”, “brudny jak świnia” – przysłowia często nie przedstawiają świń w pozytywnym świetle. Zupełnie niesłusznie. Zwierzęta te dorównują intelektem nawet kilkuletnim dzieciom, co oznacza, że są inteligentniejsze od psów. Z ludźmi łączy ich zdecydowanie więcej – okazuje się, że podobnie jak my, mogą być pesymistami lub optymistami. Niektóre świnie chętnie eksplorują otoczenie w...

Czytaj…
Przekaż zwierzętom 1% podatku

Przekaż zwierzętom 1% podatku

Możesz pomóc zwierzętom jeszcze łatwiej    Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy chcieliby pomagać zwierzętom hodowlanym, ale na co dzień mają zbyt mało czasu i ograniczone możliwości, aby aktywnie działać na rzecz zmian. Otwarte Klatki są Organizacją Pożytku Publicznego. Oznacza to, że możecie przekazywać 1% swojego podatku przy rocznym rozliczeniu PIT na wsparcie naszego Stowarzyszenia....

Czytaj…
Wieprzowina – tak, świnia – nie. Narracja ma znaczenie.

Wieprzowina – tak, świnia – nie. Narracja ma znaczenie.

Wieprzowina, jagnięcina, wołowina. Mięso ma przeróżne nazwy. Nazwy, które niejako maskują jego pochodzenie. Rzadko mówimy, że jemy świnie, owce, krowy. Nie bez przyczyny – dzięki temu łatwiej jest nam sięgnąć po mięso. Takie wnioski można wyciągnąć z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Oslo. Wiele osób lubi smak mięsa, ale nie chce cierpienia zwierząt. To, jak...

Czytaj…
Musimy jeść mniej mięsa

Musimy jeść mniej mięsa

Porozumienie paryskie podpisane w 2015 roku przez 195 krajów określiło plan działania mający na celu zahamowanie zmian klimatu i globalnego ocieplenia. Aby to umożliwić, należy podjąć odpowiednie kroki na wielu płaszczyznach.

Czytaj…
Unilever zrezygnuje z jaj klatkowych wcześniej niż planował

Unilever zrezygnuje z jaj klatkowych wcześniej niż planował

Koncern Unilever, do którego należy między innymi majonez Hellmann’s, już w 2010 roku zapowiedział, że w ciągu 10 lat zamierza zrezygnować z korzystania z jaj z chowu klatkowego. Okazuje się jednak, że dzięki dobrej logistyce, współpracy z organizacjami prozwierzęcymi oraz ciężkiej pracy związanej ze stworzeniem nowego łańcucha dostaw, zmiany będą możliwe o 3 lata wcześniej...

Czytaj…
Czy kura w klatce może być szczęśliwa?

Czy kura w klatce może być szczęśliwa?

Być może zastanawiacie się, dlaczego temat hodowli przemysłowej zwierząt tak bardzo spędza sen z powiek aktywistom. Utrzymywanie zwierząt hodowlanych w warunkach zgodnych z ich dobrostanem jest konieczne dla ich zdrowia fizycznego i psychicznego. Odpowiednie warunki chowu zwierząt reguluje także prawo. Czym jest dobrostan? Dobrostan – sposób chowu zwierząt, który zapewnia im życie w swoim naturalnym...

Czytaj…
Najszczęśliwszy człowiek na świecie nie je mięsa

Najszczęśliwszy człowiek na świecie nie je mięsa

Mózg Matthieu Ricarda, buddyjskiego mnicha francuskiego pochodzenia, został uznany za neurologicznie “szczęśliwy”. Mathieu Ricard przez ostatnie 12 lat poddawał się testom na Uniwersytecie Wisconsin, dzięki czemu naukowcy poszerzyli swoją wiedzę na temat uczucia szczęścia. W trakcie badań prowadzonych pod kierownictwem neurobiologa Richarda Davidsona, sygnały mózgowe mnicha przechwytywane były przez 256 sensorów. Zaobserwowano, że podczas medytacji...

Czytaj…
Jak łatwo zmienić dietę na roślinną?

Jak łatwo zmienić dietę na roślinną?

Zmiana stylu życia jest wyzwaniem dla większości z nas. Mamy dla Was kilka rad jak najszybciej przejść przez okres przejściowy i stanąć na nogi 😉 Zweganizuj swoje ulubione danie! Zweganizować da się praktycznie każdą potrawę. W Internecie znajdziesz mnóstwo blogów z przepisami. Do tego mamy dla was e-booki, Dobre Dezycje, w których znajdziecie przepisy nawet...

Czytaj…
Niemcy nie chcą już zabijać małych kurcząt

Niemcy nie chcą już zabijać małych kurcząt

Ponad rok temu wspominaliśmy o nowej technologii, którą zaproponowali naukowcy z Uniwersytetu w Lipsku. Dzięki nowej metodzie rozpoznawania płci kurczaka przed wykluciem, możliwe miało stać się uniknięcie mielenia żywcem ok. 50 mln kurcząt płci męskiej, które są produktem ubocznym w hodowlach kur niosek. Pisaliśmy o tym tutaj: Jest nadzieja dla kurcząt płci męskiej Wówczas naukowcy...

Czytaj…
Francja montuje kamery w rzeźniach

Francja montuje kamery w rzeźniach

12 stycznia 2017 roku Zgromadzenie Narodowe we Francji przegłosowało ustawę, która nakazuje rzeźniom prowadzenie stałego monitoringu w pomieszczeniach, przez które zwierzęta są przeprowadzane i gdzie się je przetrzymuje, unieruchamia i zabija. Zanim prawo w 2018 roku wejdzie w życie, w 263 francuskich rzeźniach zostanie zamontowany eksperymentalny monitoring. Dostęp do nagrań z niego będą mieli urzędnicy...

Czytaj…

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.