Przekaż darowiznę

Chiny stawiają na sport i zdrową żywność

Trudno uwierzyć, ale wszystkie znaki wskazują na to, że problemy zdrowotne oraz zanieczyszczenie powietrza będą istotnym punktem w walce o zdrowie obywateli Chin, a co za tym idzie redukcję spożywanych ilości mięsa.

Jak pisaliśmy we wpisie Aktywizm prozwierzęcy w Chinach, młodzi ludzie korzystający z social mediów są coraz chętniej dbają o swoje zdrowie oraz o prawa zwierząt. Wraz z rosnącą świadomością pojawia się potrzeba konkretnych działań.

Aktywiści w Chinach

http://www.petaasia.com

Ty też możesz zostać aktywistą, wstąp do Otwartych Klatek

Wstąp

Elis Wang  szef działu marketingu amerykańskiego koncernu General Mills. zwraca uwagę na nowy trend wśród klientów z Chin w wieku od 20 do 35 lat, który polega na wybieraniu coraz zdrowszych produktów. Jest to na tyle popularne zjawisko, że producenci mrożonych pierożków zmieniają tradycyjny skład farszu, wzbogacając go o większą ilość warzyw i redukując ilość wieprzowego mięsa.

Zdrowie kluczem do zredukowania konsumpcji mięsa

Chińczycy nadal przodują w konsumpcji wieprzowiny. Pochłaniając aż 51% produkcji światowej mięsa; w tym roku wyniosło to 74 miliony ton wieprzowiny, wołowiny i drobiu.

Trend zdrowego jedzenia wpłynął nie tylko na lokalnych producentów, ale też zagranicznych, którzy celowo zmieniają swoje sposoby hodowli rezygnując z zakazanego w Chinach hormonu wzrostu. Dziś rosnące obawy dotyczące otyłości i chorób serca kształtują nawyki handlowe, napędzając sprzedaż zdrowej żywności, a także sportowego ubioru.

Kantońska firma Harmony Catering twierdzi, że zdrowie jest kluczem do zmniejszenia zjadanych ilości mięsa. Około milion pracowników, którzy jedzą w 300 kantynach każdego dnia, redukuje to spożycie dzięki zmniejszeniu ilości mięsa w potrawach. Pracownicy banków i firm technologicznych zużywają dziś 10% mniej mięsa niż 5 lat temu. Co więcej, zjadają około 10% więcej zielonych warzyw, a wszystko to dzięki przekazowi medialnemu.

Kampanie zdrowotne wspierane przez rząd

Wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem możemy zauważyć przede wszystkim wśród pracowników umysłowych oraz na uniwersytetach. W popularyzacji mody na zdrowię sporą rolę odgrywa rząd chiński, który dąży do ogólnej zmiany nawyków żywieniowych.

Wegańscy biegacze/foto: Simone McCarthy

W kwietniu Ministerstwo Zdrowia rozpoczęło kolejną z dziesięciu kampani na rzecz zdrowego stylu życia, nakłaniając do spożywania mniejszej ilości tłuszczu, soli i cukru. Wraz z trendem na zdrowsze odżywianie wzrosła sprzedaż wołowiny i jagnięciny, a niektóre firmy w tempie ekspresowym zmieniają składy swoich produktów. Nie da się bowiem lekceważyć takiego rynku zbytu jak Chiny, które jako jeden z większych odbiorców mięsa importowanego, są w stanie wywrzeć wpływ na sposób produkcji mięsa na całym świecie.

Ty też możesz zmienić los zwierząt!

Podpisz petycję

Ograniczenie konsumpcji mięsa w Chinach, szczególnie wieprzowiny, może być utrudnione ze względu na tradycje związane z jedzeniem zwierząt. Jednak skoro rząd zaangażował się w tak wyraźne działania na rzecz promocji zdrowego jedzenia, wydaje się, że Chiny zmierzają w dobrym kierunku i szybciej zauważają problem tradycyjnej diety niż większość krajów europejskich. Jest chęć, jest działanie. Czekamy na efekty.

 

Podczas podróży  do Chin polecamy dwa zwroty ułatwiające poszukiwanie jedzenia:

I am vegan – 我吃纯素 (wo chi chun su) I am vegetarian – 我吃素 (wo chi su)

Pomóż nam działać!

50 zł100 zł20 złinna kwota

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.