Przekaż darowiznę

Kolejny przypadek wykrycia salmonelli w jajkach z chowu klatkowego

Miesiąc temu pisaliśmy o wycofaniu jajek trójek z części sklepów należących do sieci Biedronka. W kilku partiach jajek pochodzących z Ferm Drobiu Woźniak Sp. z o.o. wykryto salmonellę. Nie był to odosobniony przypadek – teraz sieć DINO Polska S.A. również wycofuje jajka z chowu klatkowego tego producenta.

O tym, że w jajkach oznaczonych 3PL30051328, 3PL30101312 i 3PL08101301 stwierdzono obecność pałeczek salmonelli, Główny Inspektorat Sanitarny poinformował 25 listopada 2016.

JOTZ 2016 - flickr.comJajka z fermy Woźniak są niemile widziane także w Czechach. Już miesiąc temu tamtejszy Sanepid nakazał wycofanie ich ze sprzedaży w głównych sieciach handlowych, czyli Tesco, Ahold i Kaufland. Nakaz dotyczył ok. 3 milionów jajek oznaczonych numerami PL 30221304 a PL 30221321, eksportowanych przez polskiego producenta. Przypadki zatrucia salmonellą pochodzącą z jaj trójek odnotowano także w Holandii, Anglii, Norwegii i Chorwacji.
Skala tego zjawiska zmusza do zastanowienia się nad zasadnością chowu klatkowego pod kątem bezpieczeństwa żywności. Przedmiotowe traktowanie zwierząt na fermach hodowlanych w celu maksymalizacji zysków  wiąże się, jak widać, z dużym ryzykiem dla zdrowia konsumentów. W 2014 odsetek występowania salmonelli we wszystkich stadach kur niosek (klatkowych i z wolnego wybiegu) wynosił 1,5% a w przypadku stad kur dorosłych 1,9%. W 2015 wskaźniki te podniosły się odpowiednio do 2,32% i 2,84%.
Biorąc pod uwagę własne zdrowie (a także dobrostan kur) warto rozważyć świadomą rezygnację z jajek trójek.

Więcej informacji znajdziecie na stronie kampanii Jak One To Znoszą.

Źródła:
portalspozywczy.pl
ekonomika.idnes.cz

Hodowca Drobiu 11/2016

Pomóż nam działać!

50 zł100 zł20 złinna kwota

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.