5 książek, które warto przeczytać

5 książek, które warto przeczytać

Czy dla Was początek wakacji też oznacza początek sezonu czytelniczego? Jeśli spędzasz lato z książką w ręku i chcesz poszerzyć swoją wiedzę na temat zwierząt i ruchu prozwierzęcego, warto sięgnąć po rzetelne książki w tej dziedzinie. Na rynku pojawia się coraz więcej książek o prawach zwierząt, hodowli przemysłowej, weganizmie, zdolnościach zwierząt i wpływie hodowli zwierząt...

Czytaj…
Co sprawia, że króliki są wspaniałymi zwierzętami i złym pomysłem na prezent?

Co sprawia, że króliki są wspaniałymi zwierzętami i złym pomysłem na prezent?

Króliki potrafią być świetnymi towarzyszami. Jednak, pomimo ich popularności jako zwierzęta domowe, wciąż krąży wiele błędnych przekonań o tych wrażliwych zwierzętach. Impulsywny zakup i brak świadomości na temat potrzeb królików sprawia, iż wiele z nich trafia do schronisk, fundacji, a także na ulicę.

Czytaj…
Wpływ rybołówstwa na środowisko

Wpływ rybołówstwa na środowisko

Rybołówstwo oddziałuje na środowisko naturalne i wpływa na nie na wielu płaszczyznach. Im większa skala działania, tym większe skutki. Rybołówstwo praktykowane na skalę przemysłową może zachwiać całą równowagą morską.

Czytaj…
Czy posłom zabraknie odwagi, aby stanąć w obronie zwierząt?

Czy posłom zabraknie odwagi, aby stanąć w obronie zwierząt?

W 2011 roku Koalicja dla Zwierząt złożyła obywatelski projekt ustawodawczy podpisany przez ok. 220 tysięcy osób. Wśród wielu propozycji zmian był też zapis o zakazie hodowli zwierząt na futro. Projekt, mimo dużego poparcia społecznego, po kilku latach wylądował w koszu.

Czytaj…
Dlaczego Jagoda Szelc wspiera Otwarte Klatki?

Dlaczego Jagoda Szelc wspiera Otwarte Klatki?

Jagoda Szelc to młoda reżyserka i scenarzystka, absolwentka Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu i studentka Wydziału Reżyserii Filmowej i Telewizyjnej PWSFTviT w Łodzi, wegetarianka i miłośniczka zwierząt.

Czytaj…
Badania potwierdzają – ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to ratunek dla planety

Badania potwierdzają – ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to ratunek dla planety

Za dewastację środowiska i zmiany klimatyczne często winimy dymiące kominy. Nie zdajemy sobie sprawy, że to także my wpływamy na poziom jego zanieczyszczenia korzystając z transportu lub kupując importowane towary, zużywając energię elektryczną i wodę, a także – a może przede wszystkim? – jedząc. Zwłaszcza jedząc mięso i nabiał. Kto niszczy środowisko? Każdy z nas...

Czytaj…
Mieszkańcy wobec ferm zwierząt futerkowych

Mieszkańcy wobec ferm zwierząt futerkowych

Obecnie w Polsce trwa debata dotycząca wprowadzenia zakazu hodowli zwierząt na futra. Od lat organizacje prozwierzęce wskazują na okrutne warunki w jakich hodowane są lisy, jenoty oraz norki. Klatki, jałowe środowisko, mała przestrzeń w oczywisty sposób nie są w stanie spełnić osobniczych i gatunkowych potrzeb tych zwierząt. Zupełnie bezsensowne cierpienie zwierząt hodowanych na futro jest...

Czytaj…
Różnorodność, czyli kto tworzy Otwarte Klatki

Różnorodność, czyli kto tworzy Otwarte Klatki

Różnorodność to termin odnoszący się do zróżnicowania osób tworzących daną firmę i organizację pod względem wielu aspektów takich jak płeć, wiek, wykształcenie i zawód. Postanowiliśmy sprawdzić jak wygląda struktura Otwartych Klatek zadając pytania naszym aktywistom.

Czytaj…
Zatrudniłem się na fermie kurczaków, by zobaczyć jak produkuje się mięso

Zatrudniłem się na fermie kurczaków, by zobaczyć jak produkuje się mięso

Około 10 tygodni trwało śledztwo prowadzone na przemysłowej fermie drobiu w powiecie strzelecko-drezdeneckim. Przez ten okres pracownik fermy dokumentował za pomocą ukrytej kamery zarówno rutynowe prace wykonywane na fermie, jak i stosowanie przemocy wobec zwierząt.

Czytaj…
Co Polacy sądzą o hodowli klatkowej?

Co Polacy sądzą o hodowli klatkowej?

Postanowiliśmy zapytać Polaków, co sądzą o jajkach pochodzących z chowu klatkowego. Czy uważają, że przetrzymywanie kur w klatkach jest odpowiednie dla zwierząt? Wyniki nawet dla nas były dużym zaskoczeniem!

Czytaj…
Dziękujemy wam za wsparcie zbiórkami na Facebooku

Dziękujemy wam za wsparcie zbiórkami na Facebooku

Czy byłeś / byłaś jedną z osób, które utworzyły zbiórkę na naszym profilu? Nie? Możesz to w każdej chwili nadgonić, jeśli leży Ci na sercu los zwierząt. To bardzo proste! Jeżeli jednak masz inne priorytety, szanujemy to.

Czytaj…
Największe sieci pizzerii w Polsce wycofują jaja z chowu klatkowego!

Największe sieci pizzerii w Polsce wycofują jaja z chowu klatkowego!

W maju br. największa polska franczyzowa sieć pizzerii, Da Grasso, zadeklarowała wycofanie jaj z chowu klatkowego ze swoich potraw. Jako pierwsza w Polsce podjęła krok w stronę bardziej przyjaznego zwierzętom biznesu i wyznaczyła trend innym tego typu lokalom. Politykę dobrostanu kur niosek przyjęły następnie także Telepizza, Dominium oraz Pizzeria Presto.

Czytaj…

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.