
nr 16
Kuchnia międzynarodowa
16 numer naszej internetowej książki kulinarnej zabierze Was w podróż po smakach kuchni całego świata. Od klasycznego strudla z jabłkami, specjalności naszych zachodnich sąsiadów, przez aromatyczny marokański gulasz, aż po japońskie kluseczki ryżowe, które możecie przyrządzić zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Przekonajcie się, jak łatwo możecie nasycić się egzotycznymi smakami, nie ruszając się z domu!

nr 15
Co na grilla?
Dla jednych obowiązkowy punkt weekendowego programu, dla innych znak, że sąsiedzi z dołu robią obiad na balkonie… GRILL!
Czy wiesz, że masz do wyboru ogrom roślinnych pyszności idealnych do grillowania? Ściągnij kolejny tom z naszej serii e-booków i wypróbuj przepisy m.in. na stek sojowy, „pijane” boczniaki czy szaszłyki z sosami, na deser zajadając odwrócone ciasto z rabarbarem, popijane orzeźwiającą lemoniadą.
To co? Wrzucamy coś na ruszt?

nr 14
Dla dzieci
Kolejny tom naszej otwartoklatkowej książki kucharskiej wydajemy nieprzypadkowo 1 czerwca. To oczywiście Dzień Dziecka, znajdziecie więc u nas przepisy na potrawy roślinne dla waszego potomstwa, rodzeństwa czy dzieci znajomych – zdrowe, proste, kolorowe i smaczne. Zapraszamy na zupę pomidorową, nuggetsy z tofu, mini pizzerki czy czekoladowego misia kanapkowego. Poza tym – jak zwykle – przeczytacie w naszym e-booku kilka ciekawych tekstów, tym razem na temat wegańskiego rodzicielstwa.

nr 13
Co na chleb?
Często mielibyśmy wielką ochotę spróbować diety roślinnej, ale powstrzymuje nas pytanie – co położyć na chleb, skoro nie ser, nie twarożek i nie jajko? W naszym nowym e-booku poznacie 17 świetnych przepisów na pasty, dżemy, pasztety warzywne i inne zaskakujące dodatki. Dowiecie się także, co z produktów dostępnych w zwykłym supermarkecie czy sklepie osiedlowym jada przeciętny weganin/weganka. Śniadanie już nigdy nie będzie monotonne!

nr 12
Ślonskie grzanie na weganie
Myślicie, że śląska kuchnia nie może istnieć bez mięsa? Górnik nie potrafi obejść się bez rolady i schabowego? Nic bardziej mylnego – w naszej najnowszej części e-booka ze śląskimi przepisami udowadniamy, że wegański pączek, zasmażana kapusta czy kotlety mielone w wersji roślinnej są dobre i sycące że hej. Zajrzyjcie, a już nigdy nie będziecie głodni!

nr 11
Alternatywy dla mięsa
W tej edycji poznacie przepisy na kartacze, rosół z „kury”, „kaczkę”, kotlety schabowe, mielone, kiełbaski i inne pyszne dania odpowiednie na zimę. Czekając, aż upowszechnią się wymyślane przez naukowców sztuczne hamburgery, możemy ugotować coś pysznego i zdrowego.

nr 10
Fast food
Zazdrościcie znajomym, którzy w każdej ulicznej budce mogą kupić burgera czy zapiekankę, a do Krowyrzywej macie za daleko? Takie kłopoty to już przeszłość – proponujemy wam cały e-book na temat roślinnych, zdrowych i pysznych dań fast foodowych. Czeka na was aż dziesięć przepisów, m.in. na burgery, pizze, frytki z różnych warzyw, sosy majonezowe i potrawy kuchni latynoskiej. Nasze propozycje są proste i tanie – wystarczy wam puszka groszku, kilka warzyw i trochę wyobraźni. Smacznego!

nr 9
Lato
Lato pędzi, kończy się lipiec, wciąż jednak na straganach i w sklepach piętrzy się obfitość sezonowych owoców i warzyw. Nasz nowy letni e-book podpowie Wam kilkanaście prostych, zdrowych przepisów na ich wykorzystanie. Nie pozostaje więc nic innego, jak wziąć płócienną torbę czy koszyk, założyć sandały i iść po jagody, kurki, młode marchewki czy maliny. Miłego gotowania!

nr 8
Śniadanie
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. W naszym nowym e-booku czeka na Was kilkanaście słonych i słodkich propozycji na różne pory roku – tak, aby śniadanie było dla Was od tej pory przyjemnością i przygodą, a nie koniecznym obowiązkiem. Zachęcamy do ściągania, gotowania i podawania dalej naszych smacznych przepisów na pasty, sałatki, pancakes i śniadaniowe zupy.

nr 7
Lunch z Vegan Hooligan Crew
Vegan Hooligan Crew to znana grupa gotujących wegan, która organizowała w Poznaniu cykliczne lunche, zbierając jednocześnie datki na szczytne cele. Udało nam się ich namówić, by zdradzili swoje cieszące się największym powodzeniem przepisy. Zabieramy Was więc w podróż dookoła świata – czeka na Was lunch meksykański, arabski, potrawa szwedzka, zupa afrykańska… Życzymy smacznego i kuchennej kreatywności.

nr 6
Karnawał
Zapraszamy do pobierania kolejnego z naszej serii ebooków. Najnowsza publikacja to zbiór przepisów na karnawałowe potrawy i napoje. Dowiecie się z niej, jak zrobić wegańskie faworki, faszerowane pieczarki, raffaello w wersji roślinnej czy kolorowe drinki. Nasze przepisy bardzo się przydadzą do podjęcia gości na domowych imprezach, wieczorkach tanecznych czy ostatkach. Polecamy również Waszej uwadze świetną oprawę graficzną ebooka. Miłej zabawy i miłego gotowania!

nr 5
Kuchnia bez ości
W sam raz na grudniowe święta! Nasz nowy ebook pomoże Wam ugotować wersje roślinne tradycyjnych rybnych potraw, takich jak ryba po grecku, w galarecie, pasta z makreli, sałatka śledziowa, czy bardziej wyszukanych – sushi i zupa miso. Prześlijcie znajomym i rodzinie, którzy szukają alternatyw na święta bądź nie wiedzą, jak Was ugościć. Z naszym ebookiem gotowanie stanie się prostsze.

nr 4
Kuchnia polska
E-book z tradycyjnymi polskimi daniami w wersjach roślinnych przyda się w Waszej kuchni na co dzień i od święta. Z naszymi przepisami bez trudu ugotujecie gołąbki, usmażycie krokiety, zrobicie roślinny smalec, bigos czy upieczecie makowiec. Proponujemy Wam 13 prostych, ciekawych receptur na typowe polskie potrawy, którymi podbijecie serca na rodzinnym obiedzie.

nr 3
Oswoić tofu
Oto kolejny z serii naszych e-booków, który pomoże Wam gotować smaczne roślinne posiłki. Tym razem prezentujemy 11 przepisów na słodkie i słone dania z tofu, uniwersalnego, a niedocenianego składnika. Czas oswoić tofu!

nr 2
Alternatywy dla mleka
Wraz z wegańską cukiernią Zielony Talerz przygotowaliśmy dla Was e-booka z przepisami na alternatywne dania mleczne, w tym bitą śmietanę, tort, pierogi, wegański sernik i pizzę!

nr 1
Alternatywy dla jajek
E-booka z przepisami na roślinne wersje dań, które wielu osobom nieodłącznie kojarzą się z jajkami – jajecznica z tofu, wegański majonez, omlet, naleśniki i słodkie wypieki..
Wesprzyj nas
Pomóż nam działać!
Twoja darowizna sprawi, że nasze materiały pozna jeszcze większa liczba osób.