Przekaż darowiznę

IKEA wprowadza wyższe normy dobrostanowe dla kurczaków

Szwedzki gigant – IKEA – ogłosił zaktualizowaną politykę dotyczącą dobrostanu kurczaków, które kupuje na potrzeby swoich restauracji i sklepów spożywczych. Do istniejącej polityki IKEA dodała m.in. zapis o rezygnacji z szybkorosnących ras kurczaków.

Decyzja obejmuje wszystkie lokalizacje firmy na całym świecie – to ogromny krok w kierunku poprawy dobrostanu zwierząt.

Na zdjęciu: uratowany brojler, fot. Andrew Skowron. IKEA wprowadza wyższe normy dobrostanowe dla kurczaków.

Uratowany brojler. Fot. Andrew Skowron

Globalna polityka firmy IKEA

Od tej pory, w ramach programu IKEA Better Chicken, dostawcy firmy na całym świecie będą musieli spełniać wymogi określone w międzynarodowym porozumieniu European Chicken Commitment (ECC). Zakłada ono m.in. zmniejszenie dopuszczalnego zagęszczenia na fermach oraz rezygnację z tzw. ras szybkorosnących.

Przeczytaj więcej o porozumieniu ECC

W 2012 r. IKEA otrzymała nagrodę „Good Chicken” od organizacji Compassion in World Farming. Jednak ze względu na niespełnienie kilku kluczowych kryteriów, takich jak rezygnacja z tzw. ras szybkorosnących, firma zwróciła nagrodę.

Aktualizacja polityki firmy IKEA – dodanie brakujących zapisów – to efekt wieloletnich rozmów z organizacjami pozarządowymi, w tym koalicją Open Wing Alliance, której członkiem jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki.

fot. Andrew Skowron

fot. Andrew Skowron

Co to znaczy dla kurczaków?

Decyzja firmy IKEA to ogromny krok w kierunku poprawy losu zwierząt hodowlanych. Kurczaki są najliczniej zabijanymi zwierzętami lądowymi na świecie. Tylko w Polsce, która jest liderem produkcji drobiu w Europie, zabija się ich ponad miliard rocznie.

W intensywnej hodowli przemysłowej życie kurczaków przepełnione jest bólem i niewyobrażalnym cierpieniem. Zwierzęta te żyją w potwornym ścisku, który przyczynia się m.in. do przewlekłych zapaleń skóry i chorób nóg. Kurczaki nie mogą chodzić ani się obrócić. Każdy z nich dysponuje powierzchnią wielkości kartki A4.

Ścisk nie jest jedynym problemem. Kurczaki hodowane na mięso to specjalnie wyselekcjonowane rasy ptaków, które cechuje nienaturalnie szybki przyrost masy ciała. Zwierzęta te rosną tak szybko, że gdyby porównać to do rozwoju człowieka, 5-letnie dziecko ważyłoby 150 kg.

Jeżeli chcesz nam pomóc walczyć o lepszy los kurczaków hodowanych na mięso

Podpisz petycję

Podpisz

Wprowadzanie przez firmy wymogów zawartych w porozumieniu ECC pozwala na znaczne poprawienie jakości życia kurczaków.

Jakie firmy zdecydowały się już na poprawę losu brojlerów?

Decyzję o poprawie dobrostanu brojlerów, czyli kurczaków hodowanych na mięso, podjął już szereg firm na świecie, w tym m.in. gigant branży spożywczej Unilever, Nestlé, Dr Oetker, Danone, sieć Marks & Spencer, czy międzynarodowa korporacja cateringowa Elior Group.

Liczymy, że polscy producenci wezmą przykład z firm, które w trosce o los zwierząt oraz sprostanie oczekiwaniom konsumentów decydują się na podniesienie wymagań dotyczących warunków życia kupowanych przez siebie kurczaków.

Przeczytaj więcej o problemach związanych z hodowlą brojlerów

Pomóż nam działać!

50 zł100 zł20 złinna kwota

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.