Przekaż darowiznę

19 lutego 2019

BIG STAR w programie Sklepy Wolne Od Futer!

BIG STAR, marka odzieżowa istniejąca na rynku od 40 lat, poinformowała o przystąpieniu do międzynarodowego programu Sklepy Wolne Od Futer (Fur Free Retailer). Podpisując oficjalną deklarację, marka zobowiązała się jednocześnie do nieużywania naturalnych futer w swoich produktach.

BIG STAR to popularna marka odzieżowa założona w 1979 roku. Obecnie posiada ponad 200 sklepów w całej Polsce, a także sklepy w Niemczech, na Słowacji i Białorusi. W zgodzie z przyjętymi przez siebie zasadami etycznego podejścia do biznesu, a także odpowiadając na aktualne trendy rynkowe oraz oczekiwania konsumentów, marka zobowiązała się do nieużywania prawdziwych futer w swoich kolekcjach. Tym samym BIG STAR dołączył do międzynarodowego programu Sklepy Wolne Od Futer.

Odpowiedzialność za zwierzęta spoczywa na nas wszystkich. Mając poczucie tej odpowiedzialności, zdecydowaliśmy się na dołączenie do inicjatywy Sklepy Wolne Od Futer. Chcemy w ten sposób zwrócić uwagę konsumentów na los zwierząt futerkowych – im większa będzie świadomość problemu, tym ich życie może stać się lepsze. Dlatego z dumą ogłaszamy decyzję o przystąpieniu do grona marek wolnych od cierpienia – mówi Maciej Bugajny, specjalista ds. marketingu w firmie BIG STAR.

Program Sklepy Wolne Od Futer (ang. Fur Free Retailer) jest obecnie prowadzony w ponad 25 krajach na całym świecie. Ma na celu przekonywanie firm odzieżowych do rezygnacji z futer, a jednocześnie dostarczanie konsumentom rzetelnej informacji na temat polityki poszczególnych marek w tej kwestii. Program promuje wycofywanie ze sklepów odzieży i dodatków z prawdziwymi futrami, zaś klientom pozwala podejmować świadome i etyczne decyzje zakupowe. Koordynatorem inicjatywy jest koalicja Fur Free Alliance zrzeszająca organizacje zajmujące się ochroną i prawami zwierząt. W Polsce od 2013 r. program prowadzi Stowarzyszenie Otwarte Klatki.

Zawsze ogromnie cieszy, gdy tak znana i działająca w wielu krajach marka jak BIG STAR opowiada się po stronie etycznej mody. Bez wątpienia jest to krok, który inni przedstawiciele polskiej branży odzieżowej powinni naśladować. Warto pamiętać, że 2/3 Polaków popiera wprowadzenie zakazu hodowli zwierząt na futra. Oznacza to, że dla przeważającej części konsumentów skład odzieży i dodatków jest istotny, a zawartość futer może być powodem do rezygnacji z zakupu – wyjaśnia Aleksandra Majchrzak, koordynatorka programu Sklepy Wolne Od Futer ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Marki i projektanci z całego świata nie mają wątpliwości, że w modzie nie ma dłużej miejsca na naturalne futra. Zarówno ze względu na dobro zwierząt, które są hodowane w dramatycznych warunkach powodujących cierpienie fizyczne i psychiczne, jak i ze względu na środowisko naturalne zanieczyszczane przez fermy i zakłady zajmujące się obróbką futer. Cierpią również mieszkańcy miejscowości znajdujących się w sąsiedztwie hodowli, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie społeczności, rozwój agrobiznesu i innych form ekologicznej działalności.

Obecnie program Sklepy Wolne Od Futer zrzesza blisko 1000 marek odzieżowych z całego świata. Wśród firm i projektantów, którzy dotychczas dołączyli do inicjatywy, są m.in. GUCCI, Armani, Michael Kors czy Hugo Boss. Ich pełna lista znajduje się na międzynarodowej stronie programu https://furfreeretailer.com/. Firmy zainteresowane przystąpieniem do programu mogą to zrobić poprzez kontakt podany na stronie https://www.otwarteklatki.pl/sklepy-wolne-od-futer/.

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.