Przekaż darowiznę

13 września 2018

Czy hodowla komórkowa zrewolucjonizuje przemysł mięsny?

Produkcja mięsa bez uboju zwierząt - czy to możliwe? Innowatorzy twierdzą, że tak właśnie wyglądała będzie przyszłość tej branży. “Czyste mięso”, czyli takie, które wyprodukowane zostało w laboratorium, cieszy się coraz większym zainteresowaniem nie tylko naukowców, ale również biznesu, dzięki czemu wkrótce może okazać się realną alternatywą dla przemysłowej hodowli zwierząt.

Tematyka czystego mięsa (z ang. clean meat) porusza badaczy, naukowców, ale też inwestorów i kluczowych graczy branży mięsnej od ponad dekady. Terminem tym określa się mięso wyhodowane w wyniku pobrania z ciała zwierzęcia komórek macierzystych i stymulowania ich podziału tak, aby uzyskać włókno mięśniowe. Pierwszy burger wyhodowany w ten sposób powstał w 2013 roku w Maastricht w Holandii i kosztował 330 tys. dolarów. Pierwszy burger wyhodowany w ten sposób powstał w 2013 roku w Maastricht w Holandii i kosztował 330 tys. dolarów.

Obecnie istnieje już ponad 25 firm zajmujących się komercjalizacją czystego mięsa, a jego koszt obniżył się ponad 1000-krotnie. Pracownicy Memphis Meats ze Stanów Zjednoczonych wyhodowali “czystego” nuggetsa z kurczaka, a także foie gras. W technologię czystego mięsa inwestują giganci mięsnego przemysłu – amerykański Tyson Foods i Cargill, czy niemieckie PHW (właściciel Drobimexu).

– Dostrzegamy ogromne skupienie kapitału wokół koncepcji czystego mięsa. W start-upy pracujące nad rozwojem technologii zainwestowali między innymi Bill Gates czy Richard Branson, natomiast najciekawszym wydaje się być zaangażowanie w czyste mięso firm takich jak izraelski Soglowek Food Group, czy niemieckiego PHW – twierdzi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy.

– Co ciekawe, konsumenci są także aktywnie zainteresowani czystym mięsem. Według badań Faunalytics, 66% obywateli Stanów Zjednoczonych jest skłonnych spróbować czystego mięsa, a 46% jest skłonna kupować je regularnie. Mintel w swoim raporcie wskazuje, że już 9% Polaków chętnie spróbowałoby mięsa wyhodowanego w ten innowacyjny sposób  – dodaje Otrębski.

O koncepcji, która może znacząco zmienić charakter całej branży spożywczej będzie mowa m.in. na  konferencji Plant-Powered Perspectives, która odbędzie się 4 października w Warszawie. Jednym z gości będzie Nicole Rawling, dyrektor ds. ekspansji międzynarodowej z The Good Food Institute – kluczowego akceleratora dla firm z sektora clean meat. Niedawno, nakładem wydawnictwa Marginesy, ukazała się także książka Paul’a Shapiro Clean Meat – w której autor w popularnonaukowy sposób opisuje historię i rozwój prac nad hodowlą komórkową mięsa.

 

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.