Przekaż darowiznę

6 lutego 2019

Oferta gastronomiczna stacji stacji benzynowych w Polsce coraz bardziej roślinna? Ranking RoślinnieJemy

Sieci handlowe, restauratorzy i producenci w odpowiedzi na zmieniające się trendy konsumenckie wdrażają coraz więcej roślinnych produktów i dań. Echo rosnącej popularności takich diet dociera także do sieci stacji benzynowych. Eksperci kampanii RoślinnieJemy sprawdzili, które z obecnych Polsce sieci najbardziej aktywnie reagują na zmieniające się trendy. Przodują Orlen, BP i Moya.

W punktach Stop Cafe na stacjach paliw Orlen dostępne są aż 3 w pełni wegańskie przekąski na ciepło – 100% roślinne hot-dogi, “kultową” bułkę z pieczarkami oraz wrapa z falafelem, który przy odpowiednim doborze sosów również spełni oczekiwania wegan i wegetarian. Sieć Orlen podejmuje także aktywne działania w celu promocji zdrowszych, roślinnych alternatyw mięsa prowadząc w mediach społecznościowych kampanie promocyjne roślinnych przekąsek dostępnych w Stop Cafe.

W ślad za PKN Orlen poszła firma Anwim S.A., właściciel sieci stacji Moya, wdrażając w dwóch lokalizacjach roślinne burgery. Ciepłą przekąskę w podróży można zjeść również na stacjach Lukoil, które oferuje burgery z kotletem z fasoli lub ciecierzycy.

Wśród badanych podmiotów, jedynie w kawiarniach Wild Bean Cafe przy stacjach BP podróżni mogą wybrać napój sojowy jako dodatek do kawy. Żadna z poddanych badaniu stacji nie oferuje natomiast słodkich przekąsek w roślinnej wersji. Grupa Lotos S.A. nie wykazała do tej pory zainteresowania produktami wegańskimi na swoich stacjach, podobnie w punktach gastronomicznych przy stacjach Shell czy na stacjach Circle K – osoby zainteresowane roślinnym jedzeniem mogą tam liczyć jedynie na przekąski takie jak chipsy, czy paluszki.

Wchodząc w 2019 rok także sieci stacji benzynowych powinny stawać się coraz bardziej klientocentryczne i aktywnie odpowiadać na coraz mocniej słyszalne głosy fleksitarian, wegan i wegetarian. PKN Orlen otwierając się na potrzeby swoich klientów zyskał nie tylko sympatię bardzo lojalnej grupy konsumenckiej, ale objął pozycję lidera innowacji w swojej branży, również na skalę europejską – twierdzi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy – Producenci żywności coraz chętniej adresują gotowe roślinne produkty do branży HoReCa i bez problemu można zaopatrzyć się w gotowe roślinne burgery czy bezjajeczny majonez, a wszyscy kluczowi dystrybutorzy żywności oferują co najmniej kilka rodzajów napojów roślinnych, ujęcie w ofercie dań wegańskich nie powinno stanowić problemu – dodaje.

The Economist wskazuje weganizm jako kluczowy trend 2019 roku – raport RoślinnieJemy otwiera dyskusję na temat zwiększania liczby dań roślinnych, takżę na stacjach benzynowych.

Pełna treść raportu dostępna jest pod tym linkiem. Partnerem medialnym rankingu jest Horeca Business Club.

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.