Przekaż darowiznę

8 października 2019

Rośliny na salonach. Finałowa wegańska kolacja „Chefs For Change” przyciągnęła tłumy

Środowy wieczór w warszawskiej Fortecy Kręgliccy udowodnił, że kuchnia roślinna to ważny, ale i modny temat, obok którego nie wypada już przejść obojętnie żadnemu z szefów kuchni i kucharzy. Do finałowej kolacji “Chefs For Change” zasiadło 200 gości, którzy mogli spróbować wegańskich dań autorstwa m.in. Marcina Popielarza (Najlepszy Młody Szef Kuchni Europy Środkowo-Wschodniej wg. San Pellegrino Young Chef 2018), Marii Przybyszewskiej, Grzegorza Łapanowskiego, Tomasza Olewskiego czy Moniki Dąbrowskiej (zwyciężczyni II edycji Hell’s Kitchen).

W sumie w 2019 roku Chefs For Change – cykl charytatywnych kolacji wegańskich, które odbyły się w Gdyni, Poznaniu, Warszawie – gościł w sumie pół tysiąca gości, promując bardziej roślinną kuchnię i zbierając środki, które wesprą działania Stowarzyszenia Otwarte Klatki. W projekcie wzięli udział m.in.: Marcin Popielarz, Maria Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Olewski, Jacek Koprowski, Rafał Koziorzemski, Dawid Łagowski, Domika Targosz, Marzena Hajn, Monika Dąbrowska, ale także laureaci programu MasterChef Junior.

Wyzwaniem powinno być dla nas to, jak współgrać ze środowiskiem naturalnym, aby przestać je tak mocno niszczyć. Jedzenie może być dobre dla nas i dla naszej planety. Roślinna kuchnia właśnie taka jest – komentował Grzegorz Łapanowski.

Finałowa kolacja tego roku odbyła się w Fortecy Kręgliccy w Warszawie, gdzie zaserwowano m.in.:

  • zupę velouté z karmelizowanej szalotki z ziemniakiem z ogniska i grzybami z czarnym czosnkiem,

  • palone warzywa na korzennym puree dyniowym z wędzonym tofu, leśnymi grzybami i prażonym pęczakiem,

  • kluska buraczanego z paloną czerwoną kapustą i szarpanymi boczniakami w grzybowym sosie

  • sticky pudding ze słodem jęczmiennym i miso z kremem z orzechów laskowych i porzeczkami

Goście próbowali także selekcji win Pracowni Red Wine & Whisky oraz kombuchy hibiskusowej autorstwa “Zakwasowni”. Całe wydarzenie odbyło się dzięki wsparciu partnerów: Lilu Fruits, Urban Vegan, Zakwasowni, Pracowni Red Wine & Whisky, E-oliwy, Alled, Kolektywu Zieleń, Frame By Frame, Joanna Ogórek Photography, Czułości Fotografia.

Idea projektu jest prosta: więcej roślinnych posiłków, mniej mięsa. W restauracjach, domach, szkołach, kantynach pracowniczych – wszędzie! Dla smaku, środowiska, zdrowia i zwierząt – mówi Weronika Pochylska z kampanii RoślinnieJemy, pomysłodawczyni cyklu – To dopiero początek zmiany. Zamierzamy dalej współpracować z szefami i szefowymi kuchni, którzy chcą wprowadzić wegańskie dania do swoich restauracji czy stołówek. Na naszej stronie jest też dostępny darmowy przewodnik po kuchni roślinnej dla wszystkich reprezentantów branży gastronomicznej, którzy myślą o zminimalizowaniu mięsa w swojej karcie – dodaje.

Więcej informacji na temat projektu oraz wspomniane materiały znaleźć można na stronie internetowej kampanii.

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.