Przekaż darowiznę

8 listopada 2019

Selgros Cash&Carry całkowicie rezygnuje ze sprzedaży żywych karpi

Sieć hurtowni Selgros Cash&Carry całkowicie wycofuje się ze sprzedaży żywych karpi już od bieżącego roku. Selgros stopniowo ograniczał sprzedaż żywego karpia – w zeszłym roku wycofał żywe karpie z co trzeciej hali.

Decyzja sieci Selgros Cash&Carry to wynik rozmów z polskimi organizacjami prozwierzęcymi, takimi jak Fundacja Alberta Schweitzera, Stowarzyszenie Otwarte Klatki, Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva! i Compassion Polska.

Cieszymy się, że kolejna sieć handlowa decyduje się na ważny krok w kierunku poprawy dobrostanu zwierząt. Sprzedaż żywych ryb wiąże się z ich ogromnym cierpieniem, zarówno w trakcie transportu, jak i samej sprzedaży – mówi Maria Madej ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Liczymy na to, że reszta sieci sklepów także podejmie etyczną decyzję i tym samym spełni oczekiwania coraz liczniejszego grona konsumentów  – dodaje.

Według badań CBOS z marca 2018 roku aż 86% Polaków popiera zakaz transportu żywych ryb bez dostatecznej ilości wody umożliwiającej oddychanie. Wpływ na rosnącą świadomość społeczeństwa mają akcje informacyjne obrońców zwierząt i publikowane przez nich materiały wideo pokazujące, jak wygląda proces pozyskiwania żywego karpia. Również według rekomendacji Głównego Inspektoratu Weterynarii sprzedaż żywych ryb bez ich wcześniejszego uboju powinna być traktowana jako ostateczność.

Sieciami, w których nie kupimy żywych karpi są Lidl, Biedronka, Bi1, Tesco, Auchan i Selgros Cash&Carry.

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.