Przekaż darowiznę

7 maja 2019

Wiosenna edycja Veganmanii już w niedzielę w Warszawie

W niedzielę w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 odbędzie się największy festiwal wegański w Polsce – Veganmania. Oprócz kultowych roślinnych dań i innowacyjnych produktów z całej Polski na miejscu będzie można kupić nietestowane na zwierzętach kosmetyki i pozbawione materiałów odzwierzęcych ubrania oraz wziąć udział w licznych wykładach i warsztatach.

Festiwal Veganmania organizowany jest przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, promujące dietę roślinną oraz walczące o prawa zwierząt hodowlanych. Impreza cieszy się dużą popularnością – średnia liczba odwiedzających to około 6 tysięcy osób.

Uczestnicy warszawskiej edycji festiwalu będą mieli okazję spróbować wegańskich potraw serwowanych przez restauracje i firmy z całej Polski. Na miejscu będą dostępne roślinne wersje potraw m.in. kuchni polskiej, włoskiej, koreańskiej, wietnamskiej, czy syryjskiej, a także pozbawione składników odzwierzęcych wypieki i słodkości oraz substytuty serów i mięs. Będzie można też spróbować roślinnej nowości – Beyond Burgera, który smakiem przypomina wołowinę.

Na imprezie obecne będą ponadto marki oferujące naturalne, ręcznie robione kosmetyki, odzież i akcesoria wykonane bez użycia materiałów pochodzenia zwierzęcego, czy produkty dla zwolenników idei zero waste, takie jak przenośne składane kubki, czy wielorazowe słomki.

Goście będą również mogli wziąć udział w wykładach dotyczących m.in. roli diety w sporcie, czy etycznej mody oraz w szeregu spotkań autorskich. Dodatkowo organizatorzy przewidzieli panel dyskusyjny o roślinnych innowacjach kulinarnych.

Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę, 12 maja, o godzinie 11:00 i potrwa do 19:00. Wstęp na imprezę kosztował będzie 5 zł, a pakiet VIP – 29 zł. Całkowity dochód z biletów przeznaczony zostanie na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Program:

Strefa Spotkań – parter

12.00 – Spotkanie z Alicją Czerwińską, aktywistką, edukatorką, twórczynią inicjatywy Edukacja empatyczna

13.00 – Spotkanie z Agatą Wilkowską, autorką książki „Bez jaj”.

14.00 – Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim, założycielem Fundacji Szkoła na widelcu, właścicielem Food Lab Studio i gospodarzem

wydarzenia Chefs For Change – Warszawa

15.00 – Spotkanie z Mamą na roślinach – Asją Michnicką, autorką książki, prowadzącą warsztaty Wegańskie posiłki dla całej rodziny (11.30 – II piętro)

16.00 – Spotkanie z Gniewomirem Skrzysińskim, ultramaratończykiem, weganinem,autorem książki „Bieganie na weganie”

17.00 – Spotkanie z Iloną Rabizo, aktywistką Otwartych Klatek, autorką książki W kieracie ubojni

Wykłady – III piętro

11.30 – „Etyka w modzie” – wykład Magdaleny Płonki, wykładowczyni Międzynarodowej Szkoły Kostiumografii i Projektowania Ubioru

12.30 – „Jak działa aktywizm w Otwartych Klatkach” – wykład Dobrosławy Gogłozy, Prezeski Stowarzyszenia Otwarte Klatki

13.30 – „Tłuszcze w sportowej diecie” – wykład dr Damiana Parola, dietetyka i psychodietetyka

15.00 – „Przyszłość jest roślinna” – Panel o innowacjach kulinarnych poprowadzi Orestes Kowalski (Everyday Hero). Gośćmi będą Karolina Kubala z Dobra Kaloria, Stan McGowan z Foodbrothers i Maciej Otrębski z RoślinnieJemy

16.30 – „Beyond beliefs” – wykład dr Melanie Joy, autorki książki „Ponad przekonaniami” wydanej właśnie w języku polskim (wykład odbędzie się w języku angielskim)

17.30 – „Boskie zwierzęta” – spotkanie autorskie z Szymonem Hołownią (poprowadzi Orestes Kowalski – Everyday Hero)

Kino – II piętro

Pokazy krótkich filmów o tematyce prozwierzęcej, w tym filmu „Klatki”. O 14.00 pokaz filmu „Klatki z ukraińskimi napisami.

Warsztaty

11.30 – 13.00 – Wegańskie posiłki dla całej rodziny – warsztaty Asji Michnickiej, autorki książki „Mama na roślinach”

13.30 – 15.00 – Roślinne wariacje po włosku – warsztaty Leonardo Verde, poprowadzi szef kuchni Adam Siedlecki

Strefa Jasna Strona Mocy

11.00 – 19.00 – przestrzeń dla wszystkich osób zainteresowanych aktywnym trybem życia i zdrowym odżywianiem. Spotkać tu będzie można dietetyków, trenerów, aktywnych sportowców, zawodowców i amatorów: https://www.facebook.com/events/411138602775168/

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.