Dziś nie lada gratka, po raz pierwszy w naszej kampanii przedstawiamy lokale w Opolu – cieszy nas, że roślinnym jedzeniem możemy się cieszyć już w całej Polsce 🙂

Best Seler

Połączenie restauracji, baru i kawiarni. Powstał specjalnie z myślą o wegetarianach i weganach, ale również miłośnicy niecodziennego jedzenia i napojów będą zadowoleni. W żadnej potrawie serwowanej w lokalu nie ma mięsa, ale produktów niespotykanych w innych miejscach jest za to mnóstwo.
Dania obiadowe i przekąski bezglutenowe czy bezlaktozowe, codziennie inna zupa, mleko roślinne, wegański bigos z bakłażanem, humus, humus z burakiem – to tylko kilka przykładów. Nie brakuje również wegetariańskich kanapek, słodkości oraz napojów, m.in. soków, oczywiście naturalnych, świeżych i butelkowanych. Napić się tam można również niespotykanego VigoKombucha, czyli sfermentowanej herbaty, a także niezwykłej kawy żołędziowej i orkiszowej. Best Seler współpracuje z rolnikami spod Opola oraz Kluczborka, a ekologiczne i niepryskane owoce i warzywa trafiają tam bezpośrednio od nich.

Klubokawiarnia Laba

Miejsce wyjątkowe, znajdujące się w sercu Wyspy Bolko w Opolu. Swoim gościom chce zaproponować pyszne jedzenie zarówno “na słodko” jak i na “słono”, napoje zimne i gorące (w tym wyjątkową kawę) oraz coś z %. Podaje się różnego rodzaju napoje fit dla osób uprawiających sporty na Wyspie, a dla spacerowiczów – kosze piknikowe oraz produkty na wynos. Laba przystosowana jest dla osób niepełnosprawnych,wózków z dziećmi (jest także przewijak i zapas pieluch). W słoneczne dni zaprasza do sączenia lemoniady na dwóch pięknych pomostach.
Wszystkie dania w Labie przygotowane są na miejscu z najwyższej jakości składników. Staramy się zadowolić różnorakie gusta, by zarówno smakosze mięsa jak wegetarianie czy bezglutenowcy mogli odnaleźć coś dla siebie.
Oferujemy bogatą ofertę dań opartych na kuchni roślinnej, zupy, dania główne, desery oraz wszystkie kawy prosto od Kofi Brand z dodatkiem mleka roślinnego.

Masala Tea House

Jest herbaciarnią inspirowaną podróżami do Indii. Już od progu Gości wita zapach shishy, kadzidełek, a przede wszystkim parzonej herbaty.
Weganie znajdą tu dla siebie np. hummus z pieczywem (pasta na bazie ciecierzycy, sosu tahini, soku  z cytryny i czosnku) czy kuskus z warzywami (lekka przekąska z pomidorem, ogórkiem, świeżymi ziołami podawana z ciemnym pieczywem) lub sałatkę z soczewicy lub ciecierzycy (pożywna opcja z suszonymi pomidorami, świeżą pietruszką, sokiem z limonki, ostra papryczką i oliwą z oliwek, podawana z indyjskim chlebkiem papad), a także ostre samosy.
Oprócz tego wszystkie koktajle na życzenie gości są serwowane również w wersji wegańskiej,  dostępne jest mleko roślinne do kawy i herbaty. Specjalność Masala Chai – można również zamówić w wegańskiej opcji. Latem i  wiosną serwują wegańskie lody 🙂