Przekaż darowiznę

Hotele Grupy Accor rezygnują z używania jajek “trójek”!

Do grona firm, które rezygnują z wykorzystywania jajek pochodzących z chowu klatkowego dołączyła jedna z największych grup hotelowych na świecie – Accor. To kolejna tego typu decyzja wśród firm świadczących usługi hotelarskie w naszym kraju. Do 2020 roku wszystkie hotele grupy – w tym znane Orbis, Ibis, Mercure czy Novotel – zastąpią “trójki” jajkami od kur z wolnego wybiegu.

accor_i_orbis_foto2

W części hoteli Orbis już dziś nie natkniecie się na jajka oznaczone cyfrą “3”. W pozostałych zmiany będą wprowadzone najpóźniej do końca 2020 roku. Okres przejściowy, który wyznaczyła sobie firma jest bardzo krótki, biorąc pod uwagę skalę zmian. Orbis w swoich restauracjach wykorzystuje ok. 16 milionów jajek rocznie. Zmiana obejmie nie tylko świeże jaja, ale również płynne przetwory jajeczne.

Rezygnacja z chowu klatkowego w restauracjach Grupy Accor jest częścią szeroko zakrojonej strategii CSR, w ramach której firma wdraża plan minimalizacji odpadów żywnościowych o 30%, redukuje liczbę używanych opakowań oraz stawia na zbilansowana dietę, w tym na dania bezmięsne.

Na skutek działań koalicji organizacji prozwierzęcych z całego świata, Open Wings Alliance, do której należą również Otwarte Klatki, coraz więcej firm decyduje się na rezygnację z jajek z chowu klatkowego. Obok Orbisu i Grupy Accor są wśród nich także największe na świecie sieci świadczące usługi gastronomiczne, takie jak m.in. Sodexo, jak i sieci handlowe (np. Lidl czy Aldi). W obliczu tak ogromnych zmian na rynku gastronomicznym możemy być pewni, że dni hodowli klatkowej kur niosek są już policzone.

Pomóż nam działać!

50 zł100 zł20 złinna kwota

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.