Zastanawiacie się, jak może wyglądać wegańskie śniadanie, jeśli oprócz wędlin, nie zawiera też jajek i sera? Wbrew pozorom, skomponowanie takiego śniadania nie jest wcale trudne. Łatwo możecie też odtworzyć wszystkie tradycyjne śniadaniowe smaki, które pamiętacie z dzieciństwa.

Jedzenie kanapek z hummusem, pastą z fasoli czy dżemem jest oczywiście wegańskie, ale na dłuższą metę może się znudzić. Mamy więc dziś dla was kilka ciekawszych propozycji, którymi możecie zacząć dzień, i które pozostawią was z pełnym żołądkiem na kilka kolejnych godzin.

Tofucznica

Lżejsza, roślinna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Potrzebujecie przede wszystkim tofu i czarnej soli, która nada jajecznego smaku.      

tofucznica

  • 150g naturalnego tofu
  • 1 mała cebula
  • 1 pomidor
  • 5 pieczarek
  • olej
  • szczypta soli czarnej i zwykłej
  • kurkuma – dla koloru

Tofu pokruszyć do miseczki. Cebulę, pieczarki i pomidora drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Gdy zmiękną, dodać pokruszone tofu, sól i na koniec kurkumę, która nada tofucznicy żywej, żółtej barwy. Smażyć kilka minut, często mieszając. Jeść z razowym chlebem.    

Owsianka

owsianka

 

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • ¾ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 banan lub 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki słodu lub cukru

Mleko podgrzać z cukrem lub słodem, wsypać płatki i gotować na gęsto, do miękkości, często mieszając (owsianka lubi przywierać!). Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojone owoce (można też wrzucić bakalie lub orzechy) i cynamon.    

Pancakes – delikatne placuszki naleśnikowe

 naleśniki

  • 450g mąki
  • 250g mleka roślinnego
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody

Zmiksować, dobrze napowietrzając. Odstawić na chwilę. Smażyć na oleju na jasnozłoto. Te amerykańskie placuszki można jeść z syropem klonowym, słodami, masłem orzechowym czy dżemem. Smakują świetnie!    

Twarożek wegański

 twarożek

  • 150g naturalnego tofu
  • sok z 1 cytryny
  • pół pęczka rzodkiewek
  • pół pęczka koperku
  • sól, czarny pieprz
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki mleka roślinnego

Wszystkie składniki, z wyjątkiem rzodkiewek, zmiksować razem. Na koniec dorzucić świeże warzywa – może to być też drobno pokrojona cebulka, szczypior lub oliwki! Pamiętajcie o soku z cytryny – nada on tofu kwaśnego, twarogowego posmaku.  

No to jak, spróbujecie?

Magda

03.03.2014