Przekaż darowiznę

Hotele rezygnują z jaj klatkowych

Wspaniała pogoda, piękny krajobraz, wymarzona miejscowość, którą pragnęliśmy odwiedzić od dawna… Czego chcieć więcej? Ten, kto ma już za sobą kilka wycieczek, wie, że nie tylko od słońca, temperatury i zapierających dech w piersiach widoków zależą udane wakacje. Przyda się też wygodne łóżko i smaczne posiłki. Jeśli chcecie przy tym zrobić coś dobrego dla zwierząt przychodzimy z pomocą i radzimy, gdzie warto się zatrzymać.

Oczekiwania klientów

Coraz więcej osób zauważa, jak istotna jest troska o przedstawicieli braci mniejszej. Dbamy już nie tylko o naszych domowych pupili, ale zwracamy również uwagę na to, jak traktowane są zwierzęta hodowlane.

Badania opinii społecznej pokazują, że 82,4% Polaków uważa, iż chów klatkowy nie zapewnia kurom odpowiednich warunków życia. Oczekiwania klientów sprawiają, że kolejne firmy zaczynają rezygnować z jaj oznaczonych numerem 3”. Okazuje się, że kupując ciastka lub zamawiając posiłek w hotelu możemy pomóc nioskom.

Ludzie chcą podejmować etyczne wybory i dlatego często oczekują od największych firm zmiany dostawców lub lepszych warunków dla zwierząt od tych, z którymi już są w relacji biznesowej.

Jaja z chowu klatkowego

Fot: Andrew Skowron

Żadnych jajek z chowu klatkowego!

Dziś jednak zajmiemy się miejscami, gdzie można zatrzymać się w czasie wakacji. Zacznijmy od przedstawienia grupy AccorHotels (w tym Orbis SA), która już w kwietniu 2016 roku zdecydowała się, że do 2020 roku wszystkie jajka podawane w ich hotelach będą pochodziły z wolnego wybiegu. Czy nie lepiej zjeść śniadanie z czystym sumieniem?

Przeczytaj także: Krakowski Kredens obojętny na okrucieństwo hodowli klatkowej? Aktywiści protestują!

Swoją elegancją może kusić nas Hotel Sofitel oferujący lokalną i wolną od cierpienia kuchnię. Jeśli mamy troszkę mniejszy budżet, na pewno zadowolą nas Novotel oraz Mercure. Znajdziemy je też w o wiele większej liczbie miejsc niż Sofitel (Mercure ma w Polsce aż 24 lokalizacje!). Wystarczy nam klasa ekonomiczna? I tutaj zjemy pyszne śniadanie każdy może się o tym przekonać w Ibisie.

AccorHotels i Orbis SA, oferując tak różne standardy, wolne są od jajek z chowu klatkowego. Udowadniają, że nie ilość gwiazdek powinna wyznaczać to, jak traktowane są zwierzęta. Jeśli płacimy więcej oczekujemy produktów najwyższej jakości, ale niższe ceny nie powinny zwalniać nikogo z podejmowania etycznych wyborów.

Największe sieci hoteli wolne od cierpienia kur

Należy również wspomnieć o grupie InterContinental Hotels w tych hotelach w Europie i obu Amerykach trójki” znikną do 2022 roku, natomiast w pozostałych lokalizacjach do 2025.

InterContinental jest największą siecią hotelową na świecie, dlatego nawet, jeśli wybieracie się za granicę, możecie znaleźć tam nocleg i pyszne dania. Z okien polskiego hotelu możemy podziwiać panoramę Warszawy, a śniadanie zjeść patrząc na Pałac Kultury i Nauki! W skład tej grupy wchodzą również hotele Holiday Inn znajdujące się w większych miastach w Polsce.

Taką samą datę zawarła w swoim oświadczeniu europejska sieć hoteli Vienna House. Jako powód wycofania jaj oznaczonych numerem trzy” podała troskę o środowisko naturalne. Krakowski hotel tej firmy już od tego roku nie korzysta z jaj z chowu klatkowego. Sieć ma bardzo dużo lokalizacji w Niemczech, więc jeśli tam się wybierzcie, koniecznie sprawdźcie, czy gdzieś w mieście nie ma Vienna House i ich pysznych śniadań!

Jaja z chowu klatkowego

fot: Andrew Skowron

Tutaj nie zjemy już „trójek”!

Sieć hoteli B&B Hotels na tyle przejęła się losem kur niosek, że od 1 grudnia 2017 roku nie używa jajek z chowu klatkowego. Możemy tam jeść do woli bez wyrzutów sumienia!

Warto również pamiętać, że nie tylko w hotelach możemy etycznie jeść”. Idąc do restauracji, kawiarni, wybierajmy te, które są na tej liście. Miejsc jest tyle, że ciężko wybrać z nich jedno McDonald’s, Subway, Bobby Burger… A na koniec deser w Choice? Dobrze, że wakacje trochę trwają.

Wybieracie się za granicę? To też nie problem na stronach organizacji będących członkami koalicji Open Wing Alliance możecie znaleźć listy zagranicznych hoteli, restauracji, producentów, którzy również podjęli decyzję o wycofaniu jaj z chowu klatkowego. Zerknijcie tutaj.

 

Gdzie jeszcze?

Grzechem byłoby nie wspomnieć o hotelach z grupy Louvre Hotel: Campanile oraz Golden Tulip, które zrezygnują z jaj z chowu klatkowego do 2025 roku. Kierowany pobudkami etycznymi, z jajek trójek do 2025 roku zrezygnuje również Hotel Picaro.

Pamiętajcie, że warto zawsze zapytać obsługę o to, jakich jajek używają. Nawet jeśli będą to trójki”, dzięki temu pytaniu zarząd może zwrócić uwagę na problem i w najbliższym czasie podejmie podobne kroki, co przedstawione wyżej hotele? Nie bójmy się mówić czego oczekujemy w końcu jesteśmy klientami i mamy do tego prawo.

Jaja z chowu klatkowego

fot: Andrew Skowron

Hotele słuchają klientów

Możemy być pewni, że hotele, które wycofują jaja z chowu klatkowego, dbają o swoich klientów. Warto więc udać się do któregoś z nich. Mamy nadzieję, że niedługo nie będziemy musieli tworzyć takich list, bo gdziekolwiek się nie udamy, nie dostaniemy na śniadanie jajecznicy z trójek”, a każdy składnik dań będzie wyrazem dbałości o klientów.

Tekst: Martyna Piątek

Pomóż nam działać!

50 zł100 zł20 złinna kwota

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.