Przekaż darowiznę

Restauratorzy dbają o dobrostan kur

Uwielbiamy przekazywać Wam dobre wiadomości. Te zwiastują duże zmiany w gastronomii. Restauratorzy zaczęli poważnie traktować problemy dobrostanowe zwierząt, a przede wszystkim problemy hodowli kur.

Podobno wszystko zaczyna się od kuchni. My wiemy, że zaczyna się znacznie wcześniej, już w momencie wyboru składników. Dobre restauracje, szukając tych jak najlepszej jakości, od pewnego czasu kładą nacisk także na pochodzenie jaj.

dobrostan zwierząt

fot: Andrew Skowron

Niemal 60 restauracji, knajp i barów szybkiej obsługi na terenie całej Polski przyłączyło się do światowego trendu sprzeciwiając się warunkom, w jakich przetrzymywane są kury nioski – bez dostępu do świeżego powietrza, w ciasnych klatkach, które nie zapewniają im możliwości spełniania naturalnych potrzeb.

Restauracje swoje decyzje motywują także potrzebą sprostania wymaganiom konsumentów, którzy uważają, że na rynku są dostępne produkty bardziej etyczne i lubiane przez nich lokale powinny się na nie zdecydować.

Które restauracje zdecydowały się na takie zmiany?

Na perfekcyjnie podane potrawy bez jaj „trójek” możemy już teraz wybrać się do Restauracji Polska Różana i N31 restaurant&bar, a już niedługo, od 2020 roku, do Restauracji Stolica, która także wyróżnia się dbałością o klientów, los kur oraz jakością, którą zaskarbiła sobie serca rzeszy stałych bywalców, których z pewnością zarówno jej, jak i pozostałym restauracjom z polityką dobrostanu kur niosek jeszcze przybędzie!

Tylko w Warszawie?

Wrocław z lokalnym Steak’N’Roll nie pozostaje w tyle. 7th Street Bar& Grill, który także wprowadził politykę dobrostanu kur niosek, ma swoje restauracje w Warszawie, Elblągu, Poznaniu i Żyrardowie. Znane w całej Polsce restauracje Sphinx oraz Bobby Burger ze swoimi 35 lokalami pokazują, że duża gastronomia i szacunek do zwierząt idą w parze.

Rozwijająca się sieć burgerowni Meat&Fit nie tylko wycofuje „trójki”, ale zmieniła też niedawno nazwę na Meet&Fit – ilość opcji wegańskich dostępnych w tej sieci stale się poszerza, a od 2020 roku każdy klient będzie miał pewność, że w żadnej potrawie nie ma jaj z chowu klatkowego.

Przeczytaj także: Czego nie wiesz o chowie klatkowym kur?

Również coraz większa liczba firm cateringowych podejmuje etyczne decyzje – potrawy wolne od jaj klatkowych zamówić można w cateringu Optidiet, a od 2025 roku od Eurest Polska.

Tylko w Polsce?

Te zmiany mają już zasięg globalny! Ogromna sieć znanych Wam zapewne włoskich restauracji Vapiano także nie używa jaj z chowu klatkowego. Zarówno w Polsce, jak i Niemczech, Czechach, Szwecji, Francji, Australii, Norwegii, Egipcie i wielu innych państwach na świecie. Sieć barów Subway, obecna w ponad 100 krajach, nie używa jaj klatkowych w Europie już teraz, a na całym świecie – od 2025 roku.

Rozmiar zmian, jak rozmiar pizzy, nie uchodzi naszej uwadze. Liczne pizzerie, które zdecydowały się na wycofanie „trójek” z sosów, deserów i dodatków do pizzy to m.in. Da Grasso, Telepizza, Pizza Dominium, Pizzeria Presto oraz Biesiadowo. Więcej o pizzeriach piszemy tutaj.

Restauracje, które podjęły etyczne decyzje, znaleźć można także na lotniskach. Dzięki deklaracjom Lagardère Travel Retail i Grupy Baltona, już niedługo podróżujący będą mogli cieszyć się wolnymi od jaj klatkowych potrawami, w lokalach takich jak m.in. Travel Chef – od 2020, Business Shark Pub & Restaurant, Flying Bistro, Gourmet Bistro – od 2025 roku.

Na deser przypominamy o kultowych lodach od Grycana i najlepszych warszawskich naleśnikach w Manekinie – po 2023 (Grycan) i 2025 roku (Manekin) nie będą zawierały „trójek”!

W dużych sieciach restauracji

Mnogość i różnorodność usług oferowanych przez poniższe sieci restauracji świadczy o trudnym wyzwaniu, z którym udało im się zmierzyć.

Nasz podziw budzi MJM Group S.A – grupa zadeklarowała wycofanie jaj pochodzenia klatkowego ze wszystkich swoich produktów. W konsekwencji próżno będzie szukać jaj „trójek” w Road American Restaurant, Grze Smaków, przepełnionym słodyczą Choice czy oferującym włoską kuchnię Benvenuti in Italia.

Pogratulować warto także Restauracjom Krawczyk. Wrocławskie Sukiennice 7, Pub Guinness, sieć Butchery Grill, Warszawski Sznyt, Burger Bistro, hołdujące polskim klasykom z nutką orientalną Sami Swoi, czy prawdziwy obiad „jak u mamy” w Domowych Smakach wolne będą od cierpienia kur.

dobrostan zwierząt

fot: Andrew Skowron

Zaangażowanie na rzecz poprawy dobrostanu kur zadeklarowała również firma Wojtex – właściciel wspomnianej Pizzerii Biesiadowo i licznych konceptów gastronomicznych takich jak Western Chicken czy Rybkodajnia. Zobowiązanie rezygnacji z jaj klatkowych wydał także North Food ze swoimi markami North Fish i John Burg.

Polska wolna od hodowli klatkowej

Z jaj pochodzenia klatkowego zrezygnowały już największe firmy działające w Polsce. Restauratorzy to kolejna grupa przedsiębiorców, którzy pokazują nam, że wizja Polski wolnej od zbędnego cierpienia i zanieczyszczenia środowiska wcale nie należy do odległych.

W taką Polskę, obok wspomnianej gastronomii oraz ponad 80% konsumentów, wierzy już blisko 100 firm obejmujących także branżę cateringową, spożywczą oraz hotele. Dziękujemy im za to, że zaangażowali się w poprawę losu zwierząt. Chcemy także zachęcić do podjęcia działań te firmy, które dotychczas nie zdecydowały się na ten odważny krok.

Blisko 100 firm pokazuje, że można. Otwarte Klatki przypominają, że warto.

Pomóż nam działać!

50 zł100 zł20 złinna kwota

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.