Chów klatkowy przechodzi do historii – czy twoja firma jest gotowa na zmiany?

- 81% Polaków jest zdania, że hodowla klatkowa nie zapewnia kurom odpowiednich warunków do życia, a 62,4% uważa, że w Polsce powinien zostać wprowadzony zakaz hodowli klatkowej kur (Biostat, 2022).
- Do końca 2022 roku 150 działających w Polsce firm podjęło oficjalne zobowiązanie do rezygnacji z jaj pochodzenia klatkowego do 2025 roku.
- Już teraz ponad 35% firm wdrożyło zobowiązania w życie i wycofało jaja klatkowe z produkcji i/lub oferty. W 2022 roku dołączyły do nich m.in. New York Pizza Department, Salad Story, McDonald’s, Airport Hotel Okęcie i Hotel HP Park Poznań (B&D Hotels), a także producenci żywności U Jędrusia i Develey Polska (marka Develey)
- Biedronka, Netto, Żabka, Kaufland, MAKRO oraz Frisco.pl całkowicie wycofały już świeże jaja „trójki” ze swoich ofert.
- Jeden z największych producentów jaj, Aktiw, zadeklarował zakończenie produkcji jaj klatkowych już w 2023 roku, skupiając się jedynie na alternatywnym chowie kur.
- Komisja Europejska jesienią 2023 ma wydać wniosek ustawodawczy obejmujący wprowadzenie zakazu chowu klatkowego kur niosek i innych zwierząt gospodarskich na poziomie całej Unii Europejskiej. Zakaz chowu klatkowego ma wejść w życie najpóźniej w 2027 roku.
Chcesz wiedzieć więcej?
Nie zostawaj w tyle za konkurencją. Dowiedz się więcej o trendzie wycofywania jaj z chowu klatkowego. Przeczytaj Podsumowanie postępów w branży spożywczej, handlowej i HoReCa 2022
Co znajdziesz w naszym raporcie:
- Przegląd najważniejszych informacji dotyczących trendu rezygnacji z jaj klatkowych w 2022 roku
- Rekomendacje dla firm wycofujących jaja klatkowe
- Rekomendacje dla producentów jaj
- Podsumowanie postępów wdrażania deklaracji wycofania jaj klatkowych w branży spożywczej, handlowej i HoReCa
- Perspektywa zakazu chowu klatkowego w Unii Europejskiej
