Przekaż darowiznę

17 faktów o hodowli kurczaków na mięso, które hodowcy starają się ukryć

Paul McCartney powiedział, że „gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem”. Zdają sobie z tego sprawę hodowcy, którzy mamiąc konsumentów obrazami szczęśliwych kur, ukrywają prawdę o ich życiu, które przypomina horror. Oto 17 skrzętnie ukrywanych faktów o hodowli brojlerów, czyli kurczaków hodowanych na mięso.

1. Życie kurczaka brojlera trwa 42 dni – w tym czasie osiąga on wagę około 3 kg. Gdyby ludzie rośli w tym tempie, 5-letnie dziecko ważyłoby 150 kilogramów.

2. Kurczaki hodowane na mięso to sztucznie stworzone przez człowieka, szybko rosnące rasy ptaków. Jeszcze w 1925 roku kurczak osiągał pełną masę (i tak o wiele niższą niż obecnie) w około 250 dni. Teraz dzieje się to 6 razy szybciej.

3. Błyskawiczny wzrost jest udręką dla ptaków – ich serce i kości nie wytrzymują takiego obciążenia. Frankenkurczaki mają ogromne trudności z poruszaniem się – część z nich umiera z pragnienia i głodu bo nie mogą dojść do karmników.

4. Brojlery są zaprogramowane by cierpieć. Nawet uratowane z hodowli w wieku kilku dni nie dożywają normalnego dla kurczaków wieku, który wynosi 10-12 lat. Więcej na ten temat pisała nasza aktywistka, która stworzyła azyl dla uratowanych kur.

5. Tysiące kurczaków jest przetrzymywanych w wielkich, przepełnionych hangarach. Z każdym dniem mają coraz mniej miejsca, a pod koniec życia kurczaki są poupychane do granic możliwości.

17 faktów o hodowli kurczaków na mięso

fot: Andrew Skowron

6. Podłoga w takich miejscach jest bardzo brudna, bo ściółkę wymienia się tylko raz – przed umieszczeniem w budynku nowego stada. Zatrucia amoniakiem i choroby układu oddechowego, które nierzadko prowadzą do śmierci zwierząt, są typowe dla kurczaków hodowanych na mięso. Powodem jest wdychanie powietrza z dużą ilością amoniaku wydzielanego z ogromnych składowisk fekaliów.

Chcesz zmienić los brojlerów?

Podpisz petycję

Podpisz

7. Małe kurczaki, jeśli wyglądają na słabe i mogące nie dożyć końca cyklu hodowlanego, są zabijane, by nie „marnowały” paszyobejrzyj nasze śledztwo.

8. Co dwa tygodnie stosowane są opryski, by w brudnej ściółce nie zalęgły się larwy owadów. Kurczaki nie są w żaden sposób przed nimi chronione.

9. Niewydolność serca dotyka co najmniej 4,7% kurczaków i jest spowodowana selekcją genetyczną oraz szybkim wzrostem.

10. Każdego dnia setki tysięcy kurczaków doświadcza bolesnych problemów z nogami. Deformacje kości i kulawizny spowodowane są zarówno szybkim wzrostem wagi, jak i infekcjami bakteryjnymi od chodzenia po brudnym, przesiąkniętym amoniakiem podłożu.

11. Chore kurczaki nie są leczone. System hodowli przewiduje tylko działanie na masową skalę, gdy zagrożone jest całe stado i hodowca mógłby ponieść straty materialne

12. Po sześciu tygodniach, bardzo często w środku nocy, kurczaki są wyłapywane i brutalnie umieszczane w skrzyniach transportowych. Te z kolei są pakowane do ciężarówek jadących do rzeźni. W czasie tego procesu kurczaki cierpią z powodu złamań nóg, skrzydeł, otarć, krwotoków, odwodnienia, udaru cieplnego, hipotermii i niewydolności serca. Miliony umierają, zanim jeszcze dotrą do rzeźni.

17 faktów o hodowli kurczaków na mięso

fot. Andrew Skowron

13. Innym sposobem łapania kurczaków jest używanie maszyn, które pojawiły się w latach 90. Przypominają one ogromne uliczne zamiatarki lub kombajny do zbierania zboża. Te sześciotonowe urządzenia potrafią „wciągnąć” do 7000 ptaków na godzinę i umieścić je w skrzyniach do transportu.

14. Stłoczone w skrzynkach zwierzęta są transportowane bez jedzenia i picia nawet do 12 godzin, niezależnie od pogody i temperatury, często skrajnej. O tym, jak to dokładnie wygląda opowiadał nam były kierowca transportujący kurczaki.

15. W rzeźni kurczaki zawiesza się za nogi na taśmociągu. W celu ogłuszenia ptaki zanurza się w zbiorniku z wodą pod napięciem. Szacuje się jednak, że około 0,9–3% ptaków unosi głowę unikając ogłuszenia, co oznacza, że w samej Polsce nawet 27 milionów kur rocznie może zachowywać pełną świadomość w momencie uboju, czyli podcięcia gardeł.

16. Cały proces uboju kurczaków jest mechaniczny i obliczony na szybkość produkcji – jeśli cięcie jest wykonane nieprawidłowo, jeszcze żywe lub świadome bólu kurczaki trafiają do tzw. oparzalnika, czyli zbiornika z gorącą wodą, która ma poluzować pióra i sprawić by łatwiej można je było wyrywać.

17. Kurczaki mogą być zabijane nawet po 140 na minutę. Rzeźnie stają się obecnie coraz efektywniejszymi maszynami do zabijania.

Więcej informacji i ich źródła znajdziesz w Raporcie o stanie hodowli brojlerów w Polsce

Tekst: Martyna Piątek

Pomóż nam działać!

50 zł100 zł20 złinna kwota

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.