Przekaż darowiznę

5 faktów o lisach polarnych

Lis polarny, inaczej nazywany pieścem lub piesakiem to małe stworzonko z rodziny psowatych, nie większe od przeciętnego kota domowego. Te puchate kulki całymi dniami przemierzają arktyczne pustkowia w poszukiwaniu pożywienia.

Oto pięć faktów na temat pieśców i ich funkcjonowania w krainie pokrytej lodem:

1. Lisek wielkości kota – te arktyczne ”olbrzymy” z krótkimi łapkami i wielkim, puchatym ogonem osiągają wysokość zaledwie 30 cm w kłębie i ważą od 2,5 do 6 kg.
5 faktów o lisach polarnych

2. Odporność na mróz – dzięki dużej ilości ciepłego futra, zwierzęta te potrafią wytrzymać temperaturę nawet -80 stopni C. Co więcej, grube futro pozwala lisom polarnym spać w śniegu nawet przez godzinę!
3. Kolor futra – śnieżnobiały lisek z czarnym nosem, trudno zauważalny w otaczającym go śniegu. Jednak są też wyjątki: rzadziej możemy spotkać się z lisem niebieskim. Ich futro ma ciemno-popielatą barwę z błękitnym odcieniem.

Bądź na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter, aby wiedzieć więcej


4. Zdobywanie pożywienia – pieśce żywią się głównie mniejszymi zwierzętami, takimi jak pisklęta, szczenięta fok czy flemingi. Kiedy brakuje im pożywienia, zwierzęta te potrafią przemierzać dziennie dziesiątki kilometrów, depcząc po piętach niedźwiedziom polarnym i kradnąc im resztki zdobyczy.
5. Piękne futro lisa polarnego lepiej wygląda tu:

5 faktów o lisach polarnych

niż tu:

5 faktów o lisach polarnych

Pamiętaj! Decyzja należy do Ciebie. Bądź dobrą zmianą dla zwierząt!

Przeczytaj także: 10 faktów o lisach!

Tekst: Maja Wawryn

Pomóż nam działać!

50 zł100 zł20 złinna kwota

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do grupy osób, którym zależy
na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.