Zima to taki czas, kiedy każdy z nas najchętniej siedziałby pod kołdrą, popijał ciepłą herbatę lub kakao i czekał z wystawieniem nosa poza ciepły dom aż do wiosny. Niestety, czasem jednak ten nos trzeba wystawić na mróz… Żeby potem ekspresowo się zagrzać, dobrze zjeść coś smacznego i pikantnego.

Polecamy treściwe potrawy przyprawione curry czy imbirem. Dla przykładu przedstawimy 3 przepisy na smaczne roślinne dania wprost idealne na zimę!

Curry soczewicowo-paprykowe

Składniki:

  • 3 czerwone papryka
  • 1 ostra papryczka
  • 1 kubek czerwonej soczewicy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 kubek ryżu
  1. Pokroić w kostkę cebulę i czosnek, podsmażyć je z pastą curry na oleju (w dużym garnku z grubym dnem).
  2. W międzyczasie pokroić paprykę w kostkę i wymieszać bulion z mleczkiem kokosowym.
  3. Do garnka z cebulką i czosnkiem wrzucić paprykę, wsypać soczewicę, zalać bulionem z mleczkiem kokosowym i doprawić sosem sojowym. Gotować na małym ogniu.
  4. Po 15 minutach dodać ryż i gotować, aż ryż zmięknie, a cała potrawa zgęstnieje.

Zupa-krem marchewkowo-imbirowa

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 duże marchewki
  • 10 cienkich plasterków świeżego imbiru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  1. Marchewkę obrać, zawinąć w folię aluminiową i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Bulion przyprawić, wrzucić do niego imbir i gotować, aż nabierze aromatu.
  3. Zblendować bulion z upieczoną marchewką, w razie potrzeby jeszcze doprawić.
  4. Podawać z pestkami dyni i białym sezamem.

Pierogi z pikantną soczewicą

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 ostra papryczka
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (wielkości ząbka czosnku)
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Zagotować wodę na pierogi (ok. 250 ml).
  3. Pokroić ostrą papryczkę, zetrzeć na tarce imbir i czosnek.
  4. Czosnek i imbir podsmażyć na dwóch łyżkach oleju.
  5. Wymieszać soczewicę z imbirem, czosnkiem i ostrą papryką, przyprawić solą i pieprzem, a następne zblendować na gładką masę. Odstawić na pół godziny do zgęstnienia.
  6. Wymieszać mąkę z ciepłą wodą, 1 łyżką oleju i szczyptą soli, wyrobić ciasto – ma być miękkie i elastyczne, ale żeby się nie rozpadało.
  7. Posypać blat mąką, rozwałkować ciasto i kubkiem wyciąć z niego kółka. Na każde kółko nakładać łyżkę farszu i sklejać.
  8. Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu do wypłynięcia.

Smacznego!