24 stycznia ukraińscy parlamentarzyści wykonali ogromny krok w stronę odpowiedzialnego rolnictwa: zaproponowali nowelizację Ustawy O Ochronie Zwierząt, która uzupełnia dotychczasowe zapisy o zakaz przymusowego tuczu gęsi, równocześnie zakazując zarówno produkcji, jak i sprzedaży foie gras w całym kraju. 

Otwarte Klatki gęsi foie gras
fot. Pauline Bernfeld

W marcu 2019 aktywiści Stowarzyszenia Otwarte Klatki przeprowadzili śledztwo dotyczące produkcji foie gras na Ukrainie. Liczne krajowe i międzynarodowe publikacje zdobytych materiałów wywołały tak silną presję społeczną, że ostatni ukraiński producent foie gras ogłosił koniec produkcji, ponieważ nieetyczne pochodzenie słynnych wątróbek nie współgra z jego polityką dobrostanu zwierząt. Nagrania i zdjęcia z fermy gęsi sprawiły również, że wiele restauracji zadecydowało o wycofaniu francuskiego rarytasu ze swojego menu. 

Podpisz apel do polskich restauracji i sklepów o wycofanie foie gras ze sprzedaży

Podpisz petycję

Wiele międzynarodowych organizacji prozwierzęcych już apeluje do ukraińskich posłów do zatwierdzenia projektu nowelizacji. Allie Feldman Taylor, założyciel i prezes “Voters For Animal Rights” (“Wyborcy dla praw zwierząt”),  nagrał krótki materiał video, w którym opowiada historię zwycięskiej walki o zakaz przymusowego tuczu zwierząt w stanie Nowy Jork oraz wyraża nadzieję, że Ukraina już niedługo wprowadzi podobne regulacje prawne. “To idealny moment, aby zakazać produkcji foie gras. Cał świat jest poruszony cierpieniem ukraińskich zwierząt, a ludzie z wielu krajów oczekują odpowiedniej decyzji parlamentu. Mamy nadzieję, że projekt nowelizacji ustawy szybko stanie się prawem”, mówi Katerina Belkina, CEO Otwartych Klatek na Ukrainie.

 

Podpisz apel do polskich restauracji i sklepów o wycofanie foie gras ze sprzedaży

Podpisz petycję

Dlaczego zakaz produkcji foie gras jest tak ważny?

Hodowla gęsi na foie gras cechuje się wyjątkowym okrucieństwem. Aby wątroba gęsi mogła stać się słynnym francuskim przysmakiem, musi być niemal dziesięciokrotnie większa niż u zdrowego ptaka. Nie jest łatwo spowodować tak silny obrzęk narządu – żeby to osiągnąć, hodowcy stosują technikę zwaną tuczem przymusowym. Polega ona na podawaniu ogromnych ilości jedzenia bezpośrednio do żołądka za pomocą metalowej lub gumowej rury wepchniętej w delikatne gardło ptaka. Taki sposób karmienia u wielu gęsi powoduje wymioty, a u wszystkich – ból i stres.

foie gras przymusowy tucz gęsi
źródło: L214

Czy w innych krajach produkcja foie gras już jest nielegalna?

Tak, większość państw europejskich już od wielu lat nie produkuje otłuszczonych wątróbek. W Polsce przymusowego tuczu gęsi zakazano ponad 20 lat temu. Foie gras nie produkuje się również w Norwegii, Finlandii czy Czechach. Co ciekawe, do tego grona należą też kraje takie jak Indie czy Turcja. Niestety, niewzruszeni w tej kwestii pozostają Francuzi, którzy uważają wątróbki za “rarytas” swojej tradycyjnej kuchni. To właśnie francuscy hodowcy pokrywają aż 75% światowego zapotrzebowania na foie gras. Wszystko wskazuje jednak, że spożycie tego okrutnego produktu w nadchodzących latach znacząco spadnie. Kto wie, może i we Francji przyjdzie czas na zakaz?