Rok 2020 był pod wieloma względami przełomowy w walce o dobro zwierząt hodowanych przemysłowo. Spadek światowej produkcji mięsa, dopuszczenie do sprzedaży wyhodowanego komórkowo kurczaka i szybki rozwój rynku białek roślinnych to najlepsze dowody na to, że świat każdego dnia staje się coraz lepszy dla zwierząt.

Mięso wolne od cierpienia już dostępne dla konsumentów

Czyste mięso to prawdziwy game changer światowego rynku spożywczego: smakuje jak konwencjonalne mięso i ma te same wartości odżywcze, a przy tym jest znacznie bardziej ekologiczne i nie wiąże się z cierpieniem zwierząt. Choć pierwszy stek z probówki  został zjedzony już w 2003 r., cena jego produkcji pozostawała zbyt wysoka, aby mógł trafić do oferty sklepów i restauracji. Dodatkowy problem stanowił fakt, że hodowane komórkowo mięso nie było jeszcze przebadane pod kątem wpływu na zdrowie człowieka. Rok 2020 przyniósł jednak prawdziwy przełom – w grudniu firma Eat Just dostała zielone światło na sprzedaż czystego mięsa w Singapurze. W restauracji 1880 odbyła się historyczna kolacja, podczas której gościom podano między innymi wyhodowane laboratoryjnie nuggetsy z kurczaka.

Dla przyszłości czystego mięsa niezwykle ważna jest akceptacja ze strony rządów na całym świecie – wciąż nie wiemy, czy (a raczej kiedy) mięso z probówki zostanie dopuszczone do sprzedaży w Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych, Chinach i na pozostałych kluczowych rynkach spożywczych. Jeśli władze kolejnych krajów szybko pójdą w ślady Singapuru i pozwolą wprowadzić hodowane komórkowo mięso do oferty sklepów i restauracji, już w najbliższych latach może ono wpłynąć na zmniejszenie liczby zwierząt hodowanych dla mięsa.

Dlaczego czyste mięso jest ważne?

Wiele osób uważa, że jedzenie każdego mięsa, również tego z probówki, jest nieetyczne. Nie zapominajmy jednak, że dieta roślinna nie jest celem samym w sobie – za rezygnacją z produktów odzwierzęcych kryje się troska o zdrowie, środowisko i los zwierząt. Nie każdy jest gotów, aby zostać wegetarianinem. Czyste mięso, jako produkt wolny od cierpienia, będzie stanowić świetną opcję dla tych, którzy kochają zwierzęta, ale też uwielbiają smak schabowego czy nuggetsów.

Roślinne alternatywy mięsa coraz popularniejsze

Choć na hodowane komórkowo kotlety przyjdzie nam jeszcze poczekać, już teraz możemy przebierać w wegańskich zamiennikach mięs. W 2020 roku prawdziwym hitem okazały się kabanosy Rośl-INNE firmy Tarczyński. Sporą popularność zdobyły też produkty z serii „Z gruntu dobre” (Sokołów), roślinny gyros à la kurczak (Dobra Kaloria) czy wegański bekon (Vivera). Warto zauważyć, że na polskim rynku spożywczym pojawiły się nowe roślinne start-upy, takie jak Rośleko i Endorfiny. 

Oferta produktów wegańskich poszerza się również za granicą – w Bostonie (Wielka Brytania) powstaje obecnie największa na świecie fabryka roślinnych zamienników mięsa. Przedstawiciele firmy Plant&Bean zapowiadają, że wśród jej produktów znajdą się między innymi bezmięsne kiełbaski, burgery i nuggetsy. Duża skala produkcji pomoże znacząco obniżyć cenę produktów oraz zapewnić ich wysoką dostępność.

Coraz mniej mięsa?

Według szacunków FAO w 2020 r. na świecie wyprodukowano o około 1,7% mniej mięsa niż w 2019 r., a z kolei w 2019 r. wyprodukowano go mniej niż w 2018 r. Poprzedni spadek światowej produkcji mięsa zanotowano ponad pół wieku temu – w 1961 r.! Choć wśród przyczyn tej nagłej zmiany można wymienić kwestie ściśle związane z koronawirusem (część zabitych zwierząt została zutylizowana ze względów sanitarnych; inne zmarły podczas transportu, w ciężarówkach stojących wiele godzin na zamkniętych przejściach granicznych), nie bez znaczenia pozostaje rosnący w siłę trend wegetarianizmu i weganizmu.

Dieta roślinna łatwiejsza niż kiedykolwiek wcześniej

Rok 2020 przyniósł ogromne zmiany dla zwierząt hodowanych na mięso, dając nową nadzieję na poprawę ich losu. Jeszcze nigdy podjęcie decyzji o stosowaniu diety roślinnej nie było tak proste! Chcemy jednak zapewnić dodatkowe wsparcie wszystkim, którzy stawiają pierwsze kroki w obszarze wegetarianizmu i weganizmu. Dlatego opracowaliśmy Roślinne Wyzwanie – zupełnie darmowy projekt, który pomoże Ci prosto i bezboleśnie zrezygnować z produktów odzwierzęcych. Już teraz weź udział w Wyzwaniu!

Źródła:

https://www.livekindly.co/cultured-meat-debuts-singapore-restaurant/

https://mailchi.mp/a2182778f061/seven-big-wins-for-farm-animals-in-8016973?e=9cf11a8c6a

https://www.technologyreview.com/2020/12/01/1012789/cultured-cultivated-meat-just-singapore-approved-food-climate/

https://www.f5.pl/foodie/w-wielkiej-brytanii-otwiera-sie-najwieksza-fabryka-weganskiego-miesa-w-europie?fbclid=IwAR126h7RdO2toBnd8bKsdhvTopiLuIOGpeewsnsicQIJWifnpe3De3EHZ58

https://www.livekindly.co/europes-largest-vegan-meat-factory-opening-uk/

https://phys.org/news/2020-12-lab-grown-meat-historic-debut-singapore.html

https://technologie.e-magnes.pl/artykuly/wiadomosci/singapur-mieso-z-laboratorium-w-restauracji

https://vege.com.pl/2020/12/28/rynek-roslinnych-zamiennikow-mies-i-wedlin-w-2024-bedzie-wart-23-mld-dolarow/

https://firmyspozywcze.pl/sokolow-poszerza-roslinny-asortyment-nowosci-w-linii-z-gruntu-dobre

https://tappcoalition.eu/nieuws/14456/fao–global-meat-production-decline-in-2019-and-2020

https://roslinniejemy.org/blog

http://www.fao.org/news/story/en/item/1287515/icode/