Schyłek lata. Pierwszy miesiąc nowego roku szkolnego już prawie za nami, za chwilę studenci rozpoczną kolejny rok akademicki, a ci z nas, którzy pracują… cóż, mam nadzieję, że tegoroczne urlopy spędziliście naprawdę dobrze!


Jesienią często wpadamy w wir obowiązków, a nasze dni są bardziej poukładane. W natłoku zadań warto zwrócić uwagę na to, co jemy w ciągu dnia. I pomimo tego, że sklepy coraz częściej mają w swojej ofercie wegańskie jogurty czy batony, zebrałam dla was 6 przepisów na idealne przekąski, które z łatwością zrobicie samodzielnie (i jeszcze poczęstujecie znajomych i rodzinę!).

Domowe batony jabłkowo-cynamonowe

Przyznaję, że zawsze lekko przerażały mnie przepisy na domowe batony. Wydawały mi się skomplikowane i pracochłonne. Nic bardziej mylnego! Takie samodzielnie wykonane batoniki to nie tylko gwarancja dobrych składników, ale doskonałe źródło energii na pracowity dzień.

Do przygotowania ok. 10 batoników potrzebujesz:
1 szklankę migdałów
1 szklankę suszonych daktyli bez pestek
1 szklankę suszonych jabłek (krążki lub paski)
1/2 szklankę rodzynek
1 łyżeczkę cynamonu
Migdały zmiel na mąkę, najlepiej w młynku do kawy. Następnie wsyp ją do blendera razem z pozostałymi składnikami i miksuj ok. 3 minuty, aż wytrąci się olej, który sklei mieszankę. Powstałą masę włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociśnij równomiernie i chłodź w lodówce, najlepiej całą noc. Po wyjęciu z formy pokrój ją w prostokąty i zawiń w papier śniadaniowy.
Przepis pochodzi z bloga Food Porn Vegan Style – zajrzyjcie do Agaty po więcej wegańskich przepisów!
www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Chcesz spróbować diety roślinnej?

Podejmij 22-dniowe wyzwanie Vegan Challenge! Otrzymasz jadłospisy, porady i opiekę mentora.

Dowiedz się więcej!

Kanapka z… tofucznicą!

Tofucznica, czyli wegańska wersja jajecznicy, to nie tylko propozycja na powolne, weekendowe śniadanie w domu. Podsmażone tofu możesz z powodzeniem wpakować do bagietki i zabrać ze sobą do szkoły czy do pracy.
Jak przygotować taką kanapkę? To proste! Będziesz potrzebował/potrzebowała:
porcji tofucznicy z tego przepisu
bagietki lub ulubionej bułki
garści świeżego szpinaku
pomidora
szczypiorku
ulubionej pasty lub margaryny roślinnej do posmarowania

Wystarczy, że posmarujesz bagietkę pastą, na nią położysz ciepłą tofucznicę, pokrojone warzywa, szczypiorek, doprawisz pieprzem i solą, zapakujesz i gotowe! Prawda, że proste?
Przepis na tofucznicę idealną, nie tylko do kanapki, znajdziecie na blogu Eryka (ErVegan) – www.ervegan.com

Zawijasy z tofu i warzywami

Amatorom i amatorkom lżejszych i pełnych świeżych warzyw przekąsek polecam wegańskie spring rolls. Papier ryżowy od dłuższego czasu jest dostępny nie tylko w orientalnych sklepach – z łatwością znajdziesz go np. podczas “tygodni azjatyckich” popularnych sieciówek. Poniżej propozycja na spring rolls z podsmażonym tofu od Martyny z Jedz Rośliny (www.jedzrosliny.blogspot.com):

8 arkuszy papieru ryżowego
kostka tofu
8 małych liści sałaty lodowej
dowolne warzywa pokrojone w słupki: ogórek, seler naciowy, papryka, marchewka
odrobina oleju kokosowego do smażenia
Tofu pokrój w długie plasterki i obsmaż lekko z każdej strony na oleju kokosowym. Warzywa pokrój w słupki (ważne, aby tofu i warzywa miały podobną długość). Arkusz papieru ryżowego zwilż wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ułóż na nim sałatę, tofu, warzywa i zawiń w rulon zaginając końce.

Moc prostych sałatek

Czasem oczywiste i nieskomplikowane pomysły są najlepsze, a szczególnie wtedy, kiedy spieszymy się i każda chwila spędzona rano na przygotowywaniu jedzenia do szkoły czy pracy jest cenna. Taki prosty lunchbox to świetna opcja na zdrowy i sycący posiłek.
Co możesz włożyć do pojemnika?

Daria z An Apple a Day (www.anappleaday.pl) proponuje taką mieszankę smaków:
dowolne liście sałaty, np. mieszanka sałat ze szpinakiem
mała czerwona cebula
2 średnie pomidory
pół małego ogórka
papryka (lub po kawałku kolorowych papryk)
4 łyżki dowolnej kaszy (np. jaglanej, gryczanej lub pęczak)
pół puszki ciecierzycy
Sekretem tego prostego przepisu jest dressing do sałatki, który przygotujesz z:
łyżki tahini lub masła orzechowego
łyżki sosu sojowego
łyżki syropu klonowego
łyżki octu jabłkowego
szczypty wędzonej papryki, pieprzu i imbiru
Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki dokładnie i dodasz do sałatki tuż przed zjedzeniem.

Energetyczny koktajl z kaszą gryczaną

Koktajle nie muszą być zielone, choć takie oczywiście też są dobrym pomysłem na zdrowe drugie śniadanie na uczelni czy w pracy. A gdyby tak do smoothie zamiast szpinaku dodać… kaszy gryczanej? Koniecznie spróbuj!
W blenderze zmiksuj ze sobą:
pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej (namoczonej w wodzie przez noc)
pół szklanki migdałów lub nerkowców (namoczonych w wodzie przez noc)
garść suszonych daktyli (namoczonych w wodzie przez noc)
2 banany
cynamon
wanilię
mleko roślinne lub wodę – do uzyskania ulubionej konsystencji

Po inne proste i roślinne przepisy zajrzyjcie na bloga Blendmana (www.blendman.pl)!

Wegańskie nuggetsy

Kilka tanich składników, kilkanaście minut przygotowania i gotowe! Nie ma to jak samodzielnie wykonany wegański fast food.
Potrzebujesz:
1 szklankę nieugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki musztardy
1 łyżeczkę papryki słodkiej w proszku
1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżkę sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
pół paczki krakersów

Ugotowaną kaszę jaglaną zmieszaj z pozostałymi składnikami (oprócz krakersów) i przyprawami. Z powstałej masy formuj niewielkie nuggetsy, a następnie obtaczaj w pokruszonych krakersach. Nuggetsy usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku. Smakują doskonale na ciepło i na zimno – wystarczy spakować je do pojemnika, zabrać ze sobą do szkoły czy do pracy i udowodnić niedowiarkom, że sałata to nie nasz jedyny posiłek!
Psst, autorzy przepisu, Maugo i Paszko z Bananowego Pola (www.bananowepole.pl) do nuggetsów polecają prosty sos czosnkowy.
Smacznego!