25 marca 2021

100 kg produktów i 450 porcji roślinnych dań dla osób w kryzysie bezdomności – finał wyjątkowej akcji charytatywnej Chefs For Change i Bezmięsnego dla „Serca Miasta”

W sobotę 20 marca na całym świecie obchodzony był Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – z tej okazji znani szefowie i szefowe kuchni z Trójmiasta i Warszawy zaserwowali pyszne odświętne menu dla podopiecznych warszawskiej fundacji „Serce Miasta”. W tym samym czasie odbywała się zbiórka roślinnych artykułów spożywczych dla tych samych potrzebujących. Mimo trudnych pandemicznych warunków udało się zebrać niemal 100 kilogramów produktów, a kucharze wydali kilkaset porcji zupełnie wyjątkowego jedzenia.

Inicjatywa charytatywna „Serce Miasta” od początku pandemii wspiera osoby w kryzysie bezdomności, również w zakresie regularnych ciepłych posiłków. Korzystając z okazji, że Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa wypadał w tym roku w sobotę – dniu regularnej „wydawki” Serca Miasta – szefowe i szefowie kuchni z całej Polski, należący do grona ambasadorów i ambasadorek kampanii Chefs For Change, postanowili ogrzać serca i żołądki potrzebujących, serwując im prawdziwą 3-daniową ucztę. Wszystko udało się dzięki wsparciu wolontariuszy Stowarzyszenia Otwarte Klatki, restauracji KomuKomu i firmy Bezmięsny, która na tę wyjątkową okazję przekazała zapas bezmięsnego mięsa – konkretnej „wkładki” do sobotniego menu.

Ambasadorzy zaserwowali: zabielaną zupę koperkową z Bezmięsnym Boczkiem (Rafał Koziorzemski i Rafał Ślugaj), gulasz po burgundzku z Bezmięsnym Gyrosem, puree ziemniaczanym i pieczonymi warzywami (Dominika Targosz i Maria przybyszewska) oraz hit, który niektórych doprowadził do łez wzruszenia – podwójnie czekoladowe brownie z kremem i orzechami (Patryk Szczepański, Tomasz Deker).

Weronika Pochylska, koordynatorka projektu z ramienia projektu Chefs for Change (kampania RoślinnieJemy), tak komentuje sobotnie wydarzenie: Jestem wzruszona zaangażowaniem ambasadorów i poruszona reakcjami potrzebujących osób, które mogliśmy nakarmić. Wdzięczna za wsparcie partnerów i każdy produkt przyniesiony na zbiórkę przez osoby obserwujące działania nasze, Bezmięsnego i Serca Miasta. Cieszę się, że udało się zaktywizować szefów kuchni, którzy są obecnie w trudnym okresie stagnacji, a z drugiej strony – wesprzeć działania fundacji, która od roku wykazuje się niebywałą odwagą. W Chefs for Change wiemy, że nic nie łączy tak, jak wspólny cel i wspólny ciepły, sycący posiłek. Mimo, że nie mogliśmy usiąść przy wspólnym stole – udało się uzyskać prawdziwie odświętną atmosferę i chociaż na chwilę rozpieścić tych, których codzienność to raczej trudne zmagania z doskwierającym zimnem i samotnością.

Bardzo się cieszymy, że mogliśmy wziąć udział w tak wyjątkowej inicjatywie – mówi Igor Sadurski z firmy Bezmięsny – Lokalni aktywiści “Serca Miasta” codziennie zmieniają rzeczywistość mieszkańców stolicy, którzy mieli w życiu mniej szczęścia niż my, stąd nasze zaangażowanie w całą akcję. To dla nas wielka radość, że produkty Bezmięsnego mogły zapewnić solidną dawkę kalorii i białka wszystkim potrzebującym osobom – dodaje Sadurski.

W trakcie akcji, wolontariusze Otwartych Klatek prowadzili zbiórkę roślinnych produktów przed klubem “Chmury”. Udało się zebrać niemal 100 kilogramów roślinnych pasztetów, gotowych dań, batonów energetycznych, makaronów i innych. Wszystkie produkty są właśnie dystrybuowane pomiędzy potrzebujących, którym na co dzień pomaga Serce Miasta”.

Zdjęcia z wydarzenia: https://drive.google.com/drive/folders/1vGt0ssY9C5HWo5rFj8U91Gz7kJ690QN_?usp=sharing

O projekcie “Chefs For Change”:

Projekt Chefs for Change promujący szefowe i szefów kuchni otwierających się na bardziej roślinne menu powstał w Polsce w marcu 2019 roku. Inicjatorami jest zespół kampanii Roślinniejemy, który działa w ramach organizacji Anima International – jednej z 12 najbardziej efektywnych organizacji prozwierzęcych na świecie według Animal Charity Evaluators.

Serce Miasta: https://www.facebook.com/serce.miasta.warszawa

Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia