20 kwietnia 2021

Co o foie gras myślą Polacy? Nowe badanie opinii społecznej

Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało wyniki badania opinii publicznej dotyczącego foie gras – większość respondentów odpowiedziała negująco na pytanie o to, czy zdarza im się jeść foie gras, a 63,7% ankietowanych chciałoby zakazu produkcji foie gras w całej Europie.

Foie gras, czyli pasztet strasburski, to wyjątkowo nieetyczna potrawa, której głównym składnikiem jest stłuszczona gęsia wątroba. Aby ją uzyskać, hodowcy stosują tucz przymusowy – za pomocą metalowej rurki wtłaczają do przełyku gęsi ogromne ilości pożywienia, co powoduje u ptaków ogromny ból i stres. Mimo niewątpliwego okrucieństwa związanego z produkcją foie gras, która z uwagi na swój niehumanitarny charakter została w Polsce zakazana już w 2000 roku, danie to jest wciąż popularne we Francji i na Węgrzech. Co myślą o nim Polacy?

Badanie zostało przeprowadzone przez Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat w kwietniu br. Zdecydowana większość respondentów (aż 77,1%) odpowiedziała negująco na pytanie o to, czy zdarza im się jeść foie gras. Jak wskazują wyniki, pasztet foie gras częściej zdarzało się jeść osobom w wieku 30-39 lat (35,7%). Co więcej, wśród osób, które przyznały, że jadają foie gras, znaleźli się głównie badani, których miesięczne dochody przekraczają 3000 złotych netto.

Na pytanie o to, czy sklepy, restauracje, hotele i cateringi powinny wycofać ze sprzedaży pasztet ze stłuszczonej gęsiej wątroby prawie ponad ⅓ (39,4%) respondentów odpowiedziała twierdząco. 40,7% badanych wybrała odpowiedź “trudno powiedzieć”, a jedynie 19,9% ankietowanych jest przeciwna takim zmianom.

Ponad połowa badanych (52,2%) twierdzi, że w Polsce nie powinna być możliwa sprzedaż produktów, których produkcja jest niezgodna z polską ustawą o ochronie zwierząt (obecne prawo dopuszcza sprzedaż artykułów pochodzących z tuczu przymusowego, choć jest on w Polsce nielegalny od ponad 20 lat). Na pytanie o zakaz produkcji foie gras w całej Unii Europejskiej aż 63,7% respondentów wyraziła swoje poparcie – większość tej grupy (35,3%) była o tym w pełni przekonana.

Choć w Polsce foie gras nie cieszy się tak dużą popularnością jak inne produkty odzwierzęce, niektóre sieci sklepów oraz restauracje wciąż oferują je swoim klientom. Aby raz na zawsze odesłać okrutny pasztet do historii, postanowiliśmy nawiązać współpracę z branżą gastronomiczną i hotelarską – mówi Weronika Żurek ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Badania Biostatu napawają optymizmem, jesteśmy przekonani, że przedsiębiorcy wysłuchają głosu konsumentów i zrezygnują ze sprzedaży tak nieetycznego produktu – dodaje Żurek.

Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia

 

Obserwuj nas

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.

Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki

ul. Grottgera 16/1, 60-758 Poznań

KRS: 0000444120