20 maja 2019

Co ze zwierzętami? Debata z kandydatami do Parlamentu Europejskiego

W ostatnim tygodniu przed wyborami do europarlamentu poznański oddział stowarzyszenia Otwarte Klatki organizuje debatę z kandydatami, której głównym tematem będzie ochrona i dobro zwierząt w Unii Europejskiej. Wydarzenie odbędzie się w środę 22 maja, w Dniu Praw Zwierząt, w Domu Tramwajarza w Poznaniu.

Czy dobrostan zwierząt powinien być istotnym tematem w wyborach europejskich? Jaki los może czekać zwierzęta hodowlane i dzikie w ciągu najbliższych lat? Jakie powinny być plany długoterminowe? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą kandydaci do Parlamentu Europejskiego: dr Sylwia Spurek z Wiosny, Dorota Koszal z Lewicy Razem oraz Miłka Stępień z Zielonych. Spotkanie poprowadzi prof. UAM, dr hab. Hanna Mazer.

Według badania Eurobarometr z 2016 roku aż 90% obywateli Unii Europejskiej pragnie poprawy ochrony zwierząt. Takie wyniki nie pozostawiają żadnych wątpliwości – dla Europejczyków troska o zwierzęta jest ważną kwestią polityczną. Nic zatem dziwnego, że dla wielu Polaków niezwykle istotne jest to, jakie stanowisko wobec ochrony zwierząt mają konkretni kandydaci do europarlamentu – mówi Paweł Rawicki, wiceprezes Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Stąd nasz pomysł na zorganizowanie debaty akurat 22 maja, czyli w Dzień Praw Zwierząt – dodaje.

Organizatorzy zapraszają do przyjścia i wysłuchania kandydatów. Przewidziany jest również czas na pytania od publiczności.

Wydarzenie rozpocznie się w środę, 22.05.2019, o godzinie 18:00 w Domu Tramwajarza na ulicy Słowackiego 19/21 w Poznaniu.

Środowa debata wpisuje się w szersze, ogólnoeuropejskie działania obrońców zwierząt związane z wyborami do europarlamentu. W ramach kampanii “Vote For Animals” zachęcają oni obywateli Unii do zwrócenia uwagi na stosunek kandydatów do kwestii praw zwierząt. Pod dostępną na stronie akcji deklaracją na rzecz dobrostanu zwierząt podpisało się do tej pory ponad 800 kandydatów i kandydatek, w tym 80 z Polski.

Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia: imm-logo-poziom_72dpi_0.jpg