27 czerwca 2019

Dieta roślinna to wyzwanie? Tylko w teorii! Rusza Vegan Challenge

Brak wsparcia w podstawowych kwestiach, obawa przed zmianami i przed negatywną reakcją otoczenia to główne problemy, które można napotkać podczas przechodzenia na weganizm. Stowarzyszenie Otwarte Klatki postanowiło wyjść naprzeciw osobom chcącym spróbować diety roślinnej i pokazać im, jak w łatwy sposób podjąć pierwsze kroki w tym kierunku.

Vegan Challenge to wyzwanie skoncentrowane na jedzeniu i zaprojektowane tak, aby inspirować ludzi oraz zapoznawać ich z dietą roślinną w trakcie 22 dni. Skupia się przede wszystkim na praktycznym aspekcie przejścia na dietę roślinną, odpowiadając na pytanie, jak to zrobić.

Nową kampanią chcemy pomagać uczestnikom przełamywać ich stare nawyki oraz budować nowe, a także zapewnić im dostęp do narzędzi i informacji, które rozwieją ich wątpliwości związane z dietą roślinną – mówi Justyna Jaszczyk, koordynatorka kampanii – To ważne, by kreować pozytywny wizerunek weganizmu poprzez zachętę, a nie nacisk – dodaje.

Pierwszego dnia każdego miesiąca rozpoczyna się nowe wyzwanie. Po dołączeniu do niego, uczestnicy będą otrzymywać maile wraz z wytycznymi odnoszącymi się do codziennych, małych wyzwań w diecie – jak zapowiadają organizatorzy, nie zabraknie w nich wskazówek, jak w mądry i zdrowy sposób jej przestrzegać. Uczestnicy wyzwania staną się również częścią społeczności na Facebooku, do której zaproszeni zostali wykwalifikowani mentorzy, w tym dietetycy.

W celu zachowania przyjemnego i zachęcającego charakteru wyzwania, organizatorzy starają się nie skupiać na cierpieniu zwierząt hodowlanych, ale na bogactwie dań roślinnych oraz przedstawianiu pozytywnych aspektów weganizmu.

Spośród innych grup zwolenników kuchni roślinnej wyróżnia nas przede wszystkim przyjazna i motywująca atmosfera – komentuje Jaszczyk – Jesteśmy przeciwni nachalnemu narzucaniu weganizmu, ponieważ w ten sposób możemy tylko zniechęcić swoje otoczenie. Chcemy być przyjacielscy i aktywni, okazywać wsparcie i włożyć całe serce w zapewnienie uczestnikom pozytywnych wrażeń. Wierzymy, że dzięki temu osiągniemy wspólny cel – dodaje.

Więcej informacji o kampanii znaleźć można na stronie: www.veganchallenge.pl, profilu Vegan Challenge na Facebooku oraz na profilu na Instagramie.

Dodatkowe materiały:

Grafiki i video: https://drive.google.com/drive/folders/1c_4FWTejQfEfOsxGIc__rYCGdPggqR7I?usp=sharing

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest