24 listopada 2021

Dzień Bez Futra – posłanka Małgorzata Tracz przedstawi nowy projekt zakazu hodowli zwierząt na futro

25 listopada, w Światowy Dzień Bez Futra, posłanka Zielonych Małgorzata Tracz wraz z członkiniami Stowarzyszenia Otwarte Klatki przedstawi główne założenia projektu zakazu hodowli zwierząt na futro podczas konferencji prasowej we Wrocławiu. W tym czasie na wrocławskim Rynku odbędzie się również akcja uliczna Otwartych Klatek.

Projekt ustawy zakazującej hodowli zwierząt na futro, przygotowany przez Małgorzatę Tracz (Zieloni) przy wsparciu Stowarzyszenia Otwarte Klatki, to już trzecia szansa na zakończenie przemysłu futrzarskiego w Polsce w ostatnich latach. Podobne plany miały miejsce w 2017 i 2020 roku (przy okazji słynnej „piątki dla zwierząt”), jednak za każdym razem projekty nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt trafiły do sejmowej zamrażarki, pomimo ogromnego poparcia społecznego (ponad 70% społeczeństwa jest za zakazem hodowli zwierząt na futro) i politycznego (za „piątką dla zwierząt” zagłosowało 356 posłów i posłanek). Aktywiści Otwartych Klatek liczą jednak na to, że nowy projekt spotka się z równie dużym poparciem polityków i umożliwi płynne wygaszenie przemysłu w Polsce.

Od ponad dziesięciu lat działamy na rzecz zakazu hodowli zwierząt na futro – dokumentujemy warunki, w jakich zwierzęta futerkowe żyją i umierają, pokazujemy, w jaki sposób fermy uprzykrzają życie mieszkańcom wsi i zatruwają środowisko. Kolejne kraje wprowadzają zakaz – w tym roku były to Estonia i Francja. Nie ma wątpliwości co do tego, że przemysł futrzarski musi odejść do historii – mówi Marta Korzeniak ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Mamy nadzieję, że tym razem projekt zakazu wejdzie w życie i już niedługo na fermach futrzarskich w Polsce nie będzie cierpiało żadne zwierzę – dodaje Korzeniak.

Podczas konferencji prasowej dot. projektu na wrocławskim Rynku od godz. 12:00 odbędzie się również akcja Stowarzyszenia Otwarte Klatki – aktywiści będą stać z planszami przypominającymi o losie zwierząt futerkowych, których w Polsce każdego roku ginie ok. 6 milionów. Na stoisku organizacji będzie można podpisać petycję o wprowadzenie zakazu hodowli zwierząt na futro – dostępna jest również online: https://cenafutra.pl/.

Zdjęcia:

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest