16 lipca 2019

Furla Group nie będzie dłużej korzystać z moheru i angory

Rok po decyzji o wycofaniu z kolekcji futer naturalnych Furla Group ogłosiła podjęcie kolejnych kroków na rzecz środowiska, etyki i zrównoważonego rozwoju. Od 2020 roku do produkcji ubrań marek należących do grupy nie będą wykorzystywane moher oraz angora.

Rok temu Furla zobowiązała się do zaprzestania używania futra zwierzęcego w swoich kolekcjach, rozpoczynając od kolekcji Cruise 2019 (w sprzedaży od listopada 2018 r.). Było to wynikiem współpracy z Fur Free Alliance – koalicją, której celem jest ochrona zwierząt w Europie, na Dalekim Wschodzie (Chiny i Japonia), w Ameryce Północnej (USA i Kanada) i Południowej Afryce. W Polsce koalicję reprezentuje Stowarzyszenie Otwarte Klatki.

Furla Group zobowiązała się teraz dodatkowo do wyeliminowania pewnych rodzajów wełny ze swoich produktów. Począwszy od kolekcji Cruise 2020 zabronione będzie użycie moheru i angory, które ustąpią miejsca innym rodzajom wełny, pochodzącym z krótszych i bardziej wydajnych, łańcuchów logistycznych.

Alberto Camerlengo, dyrektor generalny Furla Group, oznajmił: „Nie możemy traktować braku równowagi w rozwoju jedynie jako problemu naszego środowiska. Musi być on rozumiany jako problem naszej planety, każdego i wszystkich z nas oraz przyszłości naszych dzieci. Furla odpowiada na rosnącą potrzebę etycznego produktu wynikającą ze stale pogłębiającej się świadomości konsumenta, który interesuje się tą tematyką.”.

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest