26 maja 2021

Gwiazdy apelują do polskiej marki o wycofanie futer naturalnych

Joanna Krupa, Daria Dąbrowska i Ada Fijał wsparły akcję Stowarzyszenia Otwarte Klatki i zaapelowały na Instagramie do polskiej marki odzieżowej o wycofanie futer zwierzęcych ze swoich kolekcji. Do akcji dołączyli również dziennikarze, m.in. Karolina Korwin-Piotrowska i Michał Zaczyński.

Otwarte Klatki od kilku lat prowadzą program “Sklepy Wolne Od Futer”, polską edycję międzynarodowego Fur Free Retailer. W ramach projektu aktywiści promują marki, które wycofały futra naturalne w swojej kolekcji. Do programu dołączyło już ponad 100 polskich firm, globalnie jest ich już ponad 1500, w tym Prada, Gucci, Versace czy Michael Kors. Ostatnio rezygnację z futer ogłosił również włoski gigant modowy Valentino.

Są jednak firmy, które pomimo wielu próśb konsumentów i prób nawiązania dialogu pozostawiają futra zwierzęce w swoich kolekcjach. Otwarte Klatki od wielu miesięcy przekonują jedną z polskich marek, która w swojej ofercie ma szeroki asortyment futer naturalnych, aby wycofała ten materiał ze sprzedaży. Firma do tej pory nie podjęła jednak takiej decyzji.

Futra naturalne okupione są ogromnym cierpieniem zwierząt – norek, lisów, jenotów – mówi Julia Tylman, koordynatorka “Sklepów Wolnych Od Futer” – W Polsce zdecydowana większość społeczeństwa sprzeciwia się hodowli zwierząt na futro, a kolejne marki podejmują odpowiedzialną społecznie decyzję i wycofują futra zwierzęce ze sprzedaży, mając na uwadze dobro zwierząt. Firma, do której kierujemy kampanię twierdzi, że o to dobro zawsze dbała, ale jej działania na to nie wskazują – dodaje Tylman.

Kampanię wspiera społeczność na Instagramie, wśród niej pojawiły się takie gwiazdy jak Joanna Krupa, Daria Dąbrowska i Ada Fijał, a także dziennikarze Karolina Korwin-Piotrowska, Michał Zaczyński i Maja Chitro.

Petycję do firmy podpisało już prawie 30 tys. osób. Można ją podpisać pod tym linkiem.

Zdjęcia gwiazd wspierających kampanię: https://drive.google.com/drive/folders/13E-9NaI1RqOmq3ug4ItFfPaSrquJPDgx?usp=sharing

Sklepy Wolne od Futer (ang. Fur Free Retailer) to kampania międzynarodowej koalicji Fur Free Alliance, która ma na celu zapewnienie konsumentom rzetelnych informacji na temat polityki sklepów w kwestii futer, pozwalając w ten sposób dokonywać świadomych i etycznych wyborów. Stowarzyszenie Otwarte Klatki w 2013 roku stało się oficjalnym przedstawicielem Fur Free Alliance w Polsce.

Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia