26 listopada 2019

Happening “Polska wolna od futer” pod Sejmem rozpoczął Tydzień Bez Futra

Wczoraj pod Sejmem odbył się happening “Polska wolna od futer” zorganizowany przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Jego celem było przypomnienie politykom o ich obietnicach dotyczących wprowadzenia w Polsce zakazu hodowli zwierząt na futra.

25 listopada to Światowy Dzień Bez Futra, rozpoczynający obchody Tygodnia Bez Futra. Data nie jest przypadkowa – to właśnie na przełomie listopada i grudnia na fermach futrzarskich odbywa się ubój zwierząt. Otwarte Klatki organizują z tej okazji szereg wydarzeń w całej Polsce, które mają przypomnieć opinii publicznej, że ponad 5 milionów zwierząt co roku nadal rodzi się i jest zabijanych na fermach futrzarskich.

W happeningu zorganizowanym pod Sejmem wzięła udział m.in. Maja Ostaszewska. Głos zabrali także politycy i polityczki, w tym przewodnicząca Parlamentarnego Zespołu Przyjaciół Zwierząt Katarzyna Piekarska.

Organizatorzy podkreślali że ta kadencja Parlamentu to idealny moment na wprowadzenie w Polsce zakazu hodowli zwierząt na futra. Branża znajduje się obecnie w kryzysie (w ciągu ostatnich kilku lat produkcja skór spadła z 10 do 5,5 miliona), a według badań Biostat z września tego roku aż 73,1% Polaków sprzeciwia się dalszej działalności ferm futrzarskich.

Więcej informacji na temat wydarzeń zaplanowanych w ramach Tygodnia Bez Futra znaleźć można na fanpage’u Otwartych Klatek na Facebooku.