23 lutego 2023

Jeszcze tylko przez tydzień można poprzeć unijny zakaz hodowli zwierząt na futro

1 marca o północy kończy się zbiórka podpisów pod Europejską Inicjatywą Obywatelską „Europa Bez Futer”. Celem inicjatywy jest wprowadzenie zakazu hodowli zwierząt na futro w Unii Europejskiej oraz zakazu importu futer do krajów UE. Po kilku miesiącach pod inicjatywą podpisało się już ponad 1,5 miliona osób, w tym 100 tysięcy Polek i Polaków.

Zbiórka podpisów pod Europejską Inicjatywą Obywatelską #FurFreeEurope miała trwać przez rok, do 18 maja 2023. W zaledwie pół roku organizacje prozwierzęce zebrały wymagany milion podpisów pod inicjatywą, a pod koniec lutego jest ich już ponad 1,5 miliona. Organizatorzy postanowili zakończyć zbiórkę podpisów parę tygodni wcześniej, aby podpisy zostały jak najszybciej zweryfikowane i trafiły do Komisji Europejskiej.

Trwa rewizja wszystkich unijnych przepisów dotyczących ochrony zwierząt. Im szybciej nasza inicjatywa zostanie zweryfikowana, tym większa szansa, że Komisja Europejska poważnie podejdzie do problemu hodowli zwierząt na futro i być może uwzględni taki zakaz podczas rewizji, co przyspieszyłoby proces wygaszania branży futrzarskiej w Unii Europejskiej – tłumaczy Marta Korzeniak ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

To nie jedyna szansa na uwzględnienie zakazu hodowli zwierząt na futro. W trzecim kwartale 2023 roku Komisja Europejska ma przedstawić wniosek ustawodawczy w związku inną inicjatywą obywatelską „Koniec Epoki Klatkowej”. Inicjatywa ta zakłada wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt w klatkach i choć w pierwotnej wersji nie uwzględniła gatunków zwierząt hodowanych na futro, to aktywiści mają nadzieję, że w ostatecznej wersji projektu znajdą się również lisy, jenoty, norki i szynszyle.

Komisja Europejska jest zgodna, że trzymanie zwierząt udomowionych w klatkach nie zapewnia im odpowiednich warunków, ale ten sam problem dotyczy zwierząt hodowanych na futro. Są to przede wszystkim gatunki nieudomowione – norki, lisy, jenoty, które w klatkach spędzają całe życie, a następnie zabijane są w brutalny sposób. Liczymy, że Komisja Europejska o nich nie zapomni podczas pracy nad zmianami legislacyjnymi – mówi Marta Korzeniak.

Polska jest obecnie największym producentem futer w Europie. Każdego roku w naszym kraju hodowanych i zabijanych na futro jest ok. 6 milionów zwierząt – norek amerykańskich, lisów, jenotów i szynszyli. Inicjatywę na rzecz zakazu hodowli zwierząt na futro w Unii Europejskiej poparło już 100 tys. Polek i Polaków, wśród nich gwiazdy takie jak Maja Ostaszewska, Zosia Zborowska-Wrona, Kuba Grabowski (Quebonafide), Julia Kuczyńska (Maffashion), Marta Manowska, czy Kasia i Jacek Sienkiewicz (Kwiat Jabłoni).

Inicjatywę można podpisać do 1 marca na stronie Otwartych Klatek: www.europabezfuter.pl

Zdjęcia i grafiki do wykorzystania: https://drive.google.com/drive/folders/1hDorKIRdWmdCW9V8NTgV6DfgZ2w6G-E0?usp=sharing

Partnerem monitorującym media Stowarzyszenia jest