30 czerwca 2021

Już 85% globalnych polityk firm o rezygnacji z jaj z chowu klatkowego weszło w życie

Koalicja Open Wing Alliance (OWA) opublikowała nowy raport, według którego zdecydowana większość firm, które zobowiązały się do rezygnacji z jaj z chowu klatkowego w swoim łańcuchu dostaw, zakończyła proces transformacji do 2020 roku. Globalnie wydanych zostało już ponad 2000 korporacyjnych polityk dobrostanu kur niosek.

Nowe dane pokazują przełomowy moment w globalnym przemyśle jajczarskim, na który wpływ miały negocjacje prowadzone przez 78 organizacji prozwierzęcych z 63 krajów, które tworzą OWA. Tendencję do odchodzenia od chowu klatkowego kur widać zarówno w Stanach Zjednoczonych, gdzie już dziewięć stanów uchwaliło ustawy zakazujące stosowania klatek bateryjnych w chowie kur, jak i w Unii Europejskiej, gdzie Parlament Europejski zagłosował za unijnym zakazem hodowli klatkowej na początku tego miesiąca, a zakazy niezależnie wchodzą lub weszły już w życie w krajach takich jak m.in. Austria, Niemcy i Czechy.

Kluczowe wnioski z raportu są następujące:

1. Ponad 2000 firm na całym świecie podpisało oficjalne zobowiązania do wycofania jaj z chowu klatkowego, według stanu na kwiecień 2021 r. termin realizacji zobowiązań 954 z nich przypada na rok 2020 lub wcześniej;
  2. 85% wszystkich zobowiązań dotyczących rezygnacji z jaj z hodowli klatkowej z terminem realizacji do 2020 roku zostało spełnionych;
  3. Całkowite przejście na bezklatkowy łańcuch dostaw zaobserwowano we wszystkich branżach, w tym u: 317 restauracji, 212 producentów żywności, 131 sprzedawców detalicznych, 92 firm świadczących usługi gastronomiczne i cateringowe, 62 firm hotelarskich, 39 producentów jaj, 11 dystrybutorów i hurtowni.
  4. Zaledwie 5% firm, które podpisały zobowiązanie, nie wdrożyło go jeszcze w życie, ale publicznie informuje o swoich postępach, a tylko 10% nie informuje publicznie o statusie swojego procesu rezygnacji z jaj klatkowych.

Zobowiązania firm do wycofania jaj z chowu klatkowego są bardzo ważnym sygnałem zarówno dla branży, z której dana firma pochodzi, jak również dla producentów jaj, wskazując na konieczność inwestycji w hodowle alternatywne. Same zobowiązania jednak nie doprowadzą do poprawy dobrostanu zwierząt – mówi Maria Madej, Menadżerka ds. Relacji Biznesowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki – Aby to się stało, firmy muszą transparentnie i publicznie informować o postępach, jakie czynią w procesie rezygnacji z jaj klatkowych. Raport Open Wing Alliance potwierdza, że hodowla klatkowa kur niosek stopniowo przechodzi do historii, a firmy wdrażające w życie swoje zobowiązania wyznaczają nowy standard, w którym dbanie o dobrostan zwierząt jest istotną częścią prowadzenia biznesu na całym świecie. Liczymy na to, że legislacja Unii Europejskiej pójdzie w kierunku wytyczonym przez biznes i już niedługo zakończy się epoka klatkowa – dodaje.

W samej Polsce deklaracje wycofania jaj z chowu klatkowego wydało już 150 firm. 33 firmy wdrożyły już swoje zobowiązania w życie i wycofały jaja klatkowe z produkcji i/lub oferty – w tym Lubella, Frisco.pl, Colian i Starbucks. Informacje o postępie we wdrażaniu deklaracji znaleźć można w raporcie Otwartych Klatek za rok 2020 – dostępny jest pod tym linkiem.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki jest powstałą w 2012 roku ogólnopolską organizacją zrzeszającą osoby, które chcą zmienić los zwierząt hodowlanych. Od 2018 roku jesteśmy częścią Anima International – działamy w Polsce, Wielkiej Brytanii, Rosji, Estonii, Danii oraz na Litwie, Ukrainie i Białorusi. Naszym celem jest zapobieganie cierpieniu zwierząt poprzez wprowadzanie systemowych zmian społecznych, dokumentowanie warunków chowu przemysłowego oraz edukację promującą pozytywne postawy wobec zwierząt.

Open Wing Alliance to globalna koalicja organizacji zajmujących się ochroną zwierząt, skupiona na tworzeniu jednolitego frontu w kampanii mającej na celu zapewnienie lepszego traktowania kurczaków na całym świecie. Sojusz został założony w 2016 roku przez The Humane League i rozrósł się do globalnej siły z 75 organizacjami członkowskimi zmieniającymi sposób, w jaki największe firmy na świecie traktują zwierzęta i ustanawiając nowy standard dla korporacyjnych polityk dobrostanu zwierząt lokalnie i globalnie.

Zdjęcia – fermy kur niosek, chów klatkowy:

Zdjęcia – uratowane kury:

Raport OWA: https://drive.google.com/file/d/1wF_5T9u-rBA79ehMtrt3PUFPF6P920wy/view

Polityki dobrostanu – kury nioski: https://politykadobrostanu.pl/nioski/index.html

Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia