20 stycznia 2020

Katowicka edycja największego festiwalu wegańskiego w Polsce [fotorelacja]

W zeszłą niedzielę tj. 19 stycznia br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyła się szósta edycja największego festiwalu inicjatyw wegańskich Veganmania. Organizatorami wydarzenia są aktywiści Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Podczas imprezy można było skosztować kuchni roślinnej, zakupić etycznie wyprodukowane ubrania lub zrobić sobie tatuaż.

Tatuaże Zamiast Futra, strefa twórców internetowych, warsztaty fotografii kulinarnej – to tylko niektóre z atrakcji, w których mogli wczoraj wziąć uczestnicy Veganmanii w Katowicach. Międzynarodowe Centrum Kongresowe wypełniło się po brzegi odwiedzającymi, skuszonymi przez różnorodne stoiska serwujące dania kuchni roślinnej – włoskiej, gruzińskiej, koreańskiej, japońskiej, kolumbijskiej, czy syryjskiej, możliwość zrobienia tatuażu, czy spotkania z ulubionym influencerem internetowym.

– Zainteresowanie Veganmanią rośnie z roku na rok, z czego jesteśmy bardzo zadowoleni – komentuje Magda Motylińska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Tegoroczna edycja w Katowicach po raz kolejny udowodniła nam, że popularność diety roślinnej i etycznego stylu życia jest coraz większa, dlatego nieustannie rozwijamy się i pracujemy nad tym, aby Veganmania była jeszcze ciekawsza – dodaje Motylińska.

Festiwal organizowany jest od kilku lat w największych miastach w Polsce, a każda z edycji cieszy się ogromną popularnością. Do tej pory katowicka edycja wydarzenia odbywała się w Spodku, jednak ze względu na coraz większe zainteresowanie i liczbę odwiedzających, organizatorzy postanowili przenieść się do Międzynarodowego Centrum Kongresowego. W tym roku w festiwalu wzięło udział prawie 4 tysiące osób.

Veganmania to największy festiwal wegański w Polsce, każdą edycję odwiedza kilka tysięcy osób – podkreśla Kinga Pyrek z katowickiego oddziału Otwartych Klatek – Bardzo się cieszymy, że możemy współtworzyć tak fantastyczne i duże wydarzenie. Odwiedzający nie raz nam dziękują i mówią, że robimy dobrą robotę – to daje nam motywacji do dalszego działania – dodaje.

Cały dochód ze sprzedaży biletów zostanie przekazany na statutową działalność Stowarzyszenia.

Fotorelacja z wydarzenia: https://photos.app.goo.gl/N4dVNKAMbowrKYNv6

Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia:imm-logo-poziom_72dpi_0.jpg