29 stycznia 2020

Kuchnia roślinna podbija serca gospodyń wiejskich

Bardzo często można spotkać się z opinią, że rezygnacja z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego możliwa jest tylko w dużych miastach, gdzie dostępność produktów roślinnych w sklepach jest większa. Kampania RoślinnieJemy postanowiła obalić ten mit, łącząc siły z Martą Dymek, autorką bloga i książek kulinarnych „Jadłonomia”, oraz Kołem Gospodyń Wiejskich MAK w Brzózem k. Mińska Mazowieckiego.

Film zrealizowany przez ekipę Papaya Films jest relacją z warsztatów kulinarnych, podczas których gospodynie z MAK przygotowały pod czujnym okiem Marty Dymek roślinne warianty tradycyjnych potraw. Pomysł przeprowadzenia warsztatów był w całości inicjatywą członkiń MAK, które kuchnią bezmięsną interesowały się już od pewnego czasu i chciały nauczyć się jak najlepiej wykorzystywać lokalne produkty i plony z własnych grządek.

Nasze Koło zaangażowało się w inicjatywę zorganizowania warsztatów roślinnych, aby uświadomić mieszkańcom wsi i okolic, jak ciekawe i smaczne może być gotowanie bez mięsa, jak jest to zdrowe i ekonomiczne, gdyż prawie każdy z nas ma tutaj ogródek – mówi Monika Mlazga, jedna z członkiń MAK.

Przygotowanymi podczas warsztatów potrawami zostali poczęstowani zaproszeni na obiad goście, m.in. sołtysi i sołtyski okolicznych wsi, lokalny proboszcz oraz gospodynie z zaprzyjaźnionych kół. Wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni smakiem tradycyjnych potraw w roślinnej odsłonie.

Najbardziej cieszy reakcja zaproszonych gości. Absolutnym fenomenem okazały się przypominające śledzia boczniaki po kaszubsku oraz smalec z fasoli. Pojawiły się nawet opinie, że smakiem przebijają wersje tradycyjne – komentuje prowadząca warsztaty Marta Dymek.

Inspiracją dla stworzenia filmu z warsztatów była historia Ireny Grajewskiej, 93-letniej wegetarianki, której przekaz zachęcający do zdrowszego, bardziej etycznego, roślinnego odżywiania się trafił do milionów Polaków.

Organizacja warsztatów to była czysta przyjemność. Panie tryskały pozytywną energią, a ich chęć zgłębiania tajników kuchni roślinnej daje nadzieję na to, że mięso rzeczywiście przestanie dominować na wiejskich stołach – podsumowuje Sabina Sosin, koordynatorka kampanii RoślinnieJemy.

Zainspirowani spotkaniem z Gospodyniami, działacze kampanii RoślinnieJemy przygotowali e-book “Polska kuchnia roślinna”, w którym znaleźć można roślinne wersje tradycyjnych polskich potraw. E-booka można pobrać pod linkiem: https://bit.ly/38HFsnN

Organizatorzy zachęcają też do udziału w Vegan Challenge – wyzwaniu zaprojektowanym tak, aby inspirować ludzi oraz zapoznawać ich z dietą roślinną pod okiem mentorów w trakcie 22 dni.

Zdjęcia: https://drive.google.com/drive/folders/1Fo9_NpBAbqiTbdC2aSJzowFMy0P6Ey2M?usp=sharing

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest 

Obserwuj nas

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.

Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki

ul. Grottgera 16/1, 60-758 Poznań

KRS: 0000444120