15 czerwca 2020

Międzynarodowy Dzień Przeciwko Transportowi Żywych Zwierząt

14 czerwca 2020 aktywiści z całego świata obchodzili Międzynarodowy Dzień Przeciwko Transportowi Żywych Zwierząt. Każdego roku miliony zwierząt spędzają w ciężarówkach nawet kilkanaście dni w swojej ostatniej podróży, narażone na wyczerpanie, głód, odwodnienie, bolesne rany i złamania. Aktywiści przeprowadzili szereg działań online, mających na celu zwiększenie świadomości społeczeństwa i nagłośnienie problemu.

Akcja została zainicjowana przez organizację Compassion In World Farming (CIWF). Data wydarzenia nie jest przypadkowa. 14 czerwca 2015 roku 13 tysięcy owiec straciło życie podczas długodystansowego transportu. Załadowane na statek towarowy Trust1 w Rumunii, zostały przetransportowane do Jordanii. Na miejscu okazało się, że 5 tysięcy zwierząt zginęło w wyniku odwodnienia, głodu i wyczerpania. Mimo to Trust1 wyruszył ponownie w drogę, próbując, bezskutecznie, zacumować w portach w ciągu kolejnych 2 tygodni. 14 czerwca Trust1 dopłynął ostatecznie do Somalii. Na tym etapie podróży 13 tysięcy owiec straciło życie.

W zeszłym roku w ramach wydarzenia odbyło się 180 akcji w zwiększających świadomość społeczną dotyczącą transportów żywych zwierząt. Wydarzenia miały miejsce w 43 krajach. W tym roku, ze względu na pandemię koronawirusa, wszystkie działania zostały zorganizowane online. Można m.in. wziąć udział w wydarzeniu na Facebooku i udostępnić je swoim znajomym tak, aby dotarło do największej liczby osób. Dostępna jest także dedykowana akcji nakładka na zdjęcie profilowe, którą znaleźć można w opisie wydarzenia na Facebooku. Na Twitterze odbył się tzw. TwitterStorm oznaczony hashtagami #StopLiveTransport oraz #BanLiveExport.

W akcjach wzięło udział bardzo dużo osób, z czego ogromnie się cieszymy. Widzimy, że społeczeństwo wspiera inicjatywę i razem z nami dąży do zakazu transportu długodystansowych – mówi Bogna Wiltowska, Dyrektorka ds. Śledztw i Interwencji w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki.

Wydarzenie, które było inspiracją do zainicjowania Międzynarodowego Dnia Przeciwko Transportowi Żywych Zwierząt nie jest niestety wyjątkiem. W listopadzie 2019 roku podobny wypadek miał miejsce na Morzu Czarnym – w wyniku przewrócenia statku utonęło ponad 14 tysięcy owiec, które z Rumunii miały być transportowane do Arabii Saudyjskiej.

W kwietniu br. organizacja Animal Welfare Foundation (AWF) przy współpracy ze Stowarzyszeniem Otwarte Klatki opublikowała wyniki śledztwa przeprowadzonego w latach 2016-2019, które rzuca światło na liczne zaniedbania i uchybienia w długodystansowym transporcie jagniąt z różnych krajów Europy, w tym Polski, do Włoch. Śledztwo AWF rozpoczęło się w naszym kraju, skąd do Włoch eksportuje się ok. 23 tysięcy jagniąt rocznie (Eurostat, 2019).

Zwierzęta w podróży spędzają od kilku godzin nawet do kilku tygodni – mówi Bogna Wiltowska – Organizacje prozwierzęce z całego świata udokumentowały liczne zaniedbania i uchybienia związane z transportem żywych zwierząt, takie jak brak dostępu do pokarmu i wody, brak możliwości zmiany pozycji, odpoczynku, zbyt długie transporty, przewożenie zwierząt w ciężarówkach niedostosowanych do danego gatunku lub w uszkodzonych pojazdach – to tylko kilka przykładów powtarzających się problemów. Niemożliwym jest zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków w transporcie na długie dystanse, dlatego my jako Otwarte Klatki, wraz z innymi organizacjami, dążymy do wprowadzenia zakazu takich transportów – dodaje Wiltowska.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki prowadzi petycję skierowaną do Ministra Rozwoju Wsi i Rolnictwa o zakończenie długodystansowego transportu zwierząt. Można podpisać ją tutaj.

Zdjęcia transportu żywych zwierząt:

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest