31 sierpnia 2021

Mytheresa rezygnuje z futer naturalnych

Słynna marka e-commerce Mytheresa ogłosiła rezygnację z futer zwierzęcych w swoich kolekcjach. Sklep online zobowiązał się do wycofania futer od kolekcji wiosna/lato 2022 oraz do stopniowego wycofywania produktów z poprzednich kolekcji zawierających elementy futrzane.

Nowa polityka wprowadzona przez Mytheresa będzie obejmowała futra ze zwierząt hodowanych na fermach, takich jak norki, lisy, szynszyle, piżmaki, króliki, szopy pracze, sobole, a także futra z dzikich zwierząt, takich jak kojoty i bobry.

W Mytheresa wierzymy, że zrównoważony rozwój jest ważną częścią naszej przyszłej strategii, a pogląd ten jest wyraźnie podzielany przez naszych klientów, partnerów i pracowników. Ponieważ już wcześniej zaprzestaliśmy kupowania egzotycznych skór w sezonie wiosna/lato 2021, było jasne, że rezygnacja z futra jest naturalnym, kolejnym krokiem dla Mytheresa – mówi Michael Kliger, dyrektor generalny w Mytheresa.

Marka opracowała swoją politykę ochrony zwierząt we współpracy z Humane Society of the United States w ramach prowadzonego w ponad 25 krajach programu Fur Free Retailer, stanowiącego inicjatywę Fur Free Alliance – koalicji ponad 50 światowych organizacji ochrony zwierząt i środowiska.

Z roku na rok na skutek wzrostu świadomości społecznej, coraz większa liczba konsumentów sprzeciwia się noszeniu futer naturalnych, a co za tym idzie – coraz więcej marek rezygnuje z wykorzystywania futer zwierzęcych w swoich kolekcjach. Jest to świetna wiadomość, która jednoznacznie pokazuje, że przyszłość mody będzie wolna od futer – mówi Julia Tylman, koordynatorka kampanii Sklepy Wolne od Futer w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki.

Sklepy Wolne Od Futer (ang. Fur Free Retailer) to kampania międzynarodowej koalicji Fur Free Alliance, która ma na celu zapewnienie konsumentom rzetelnych informacji na temat polityki sklepów w kwestii futer, pozwalając w ten sposób dokonywać świadomych i etycznych wyborów. Kampania promuje wyłącznie sprzedawców, którzy zobowiązali się pisemnie do niesprzedawania naturalnych futer oraz wszelkich dodatków futrzanych. Aktualnie do programu należy ponad 1500 firm, marek i projektantów z całego świata.

Pełną listę sklepów, które nie używają już futer w swoich kolekcjach, można zobaczyć na stronie Fur Free Retailer.