17 marca 2021

Odświętny posiłek z okazji Międzynarodowego Dnia Bez Mięsa dla osób w kryzysie – wyjątkowa akcja charytatywna Serca Miasta, RoślinnieJemy, Chefs For Change i Bezmięsnego Mięsnego

W sobotę 20 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa – z tej okazji szefowie i szefowe kuchni z całej Polski zaserwują pyszne roślinne posiłki dla podopiecznych warszawskiej organizacji “Serce Miasta”, a wolontariusze Stowarzyszenia Otwarte Klatki przeprowadzą zbiórkę suchych artykułów spożywczych dla potrzebujących.

Inicjatywa charytatywna “Serce Miasta” w każdą sobotę serwuje bezmięsne posiłki dla osób w kryzysie. Korzystając z okazji, że Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa wypada w tym roku właśnie w sobotę, “Serce Miasta” łączy siły z szefowymi i szefami kuchni z całej Polski, należących do grona ambasadorów i ambasadorek kampanii “Chefs For Change”, a także z wolontariuszami Stowarzyszenia Otwarte Klatki, działaczkami kampanii RoślinnieJemy oraz firmą Bezmięsny Mięsny w wyjątkowej akcji, podczas której podane zostaną wyjątkowe i pyszne roślinne dania w odświętnej atmosferze.

Wydarzenie rozpocznie się o godz. 12:00 w lokalu Chmury przy ul. 11 listopada 22. Roślinne dania – zupę, danie główne i deser – przygotują Dominika Targosz, Rafał Koziorzemski, Tomasz Deker, Maria Przybyszewska, Rafał Ślugaj oraz Patryk Szczepański, a Bezmięsny Mięsny, producent roślinnych zamienników mięsa, przekaże na tę okazję… 20 kilogramów roślinnego mięsa – boczku i gyrosu. Firma jest też głównym sponsorem wydarzenia. 

Weronika Pochylska, koordynatorka projektu z ramienia kampanii RoślinnieJemy, tak komentuje wydarzenie: Akcja jest bardzo wielowymiarowa i już na etapie przygotowań przynosi nam dużo radości. Z jednej strony aktywizuje szefów kuchni, którzy są obecnie w trudnym okresie stagnacji, z drugiej – wspiera działania odważnych aktywistów Serca Miasta. Po trzecie, najważniejsze – mamy nadzieję, że sprawi dużo radości, zaskoczenia i wzruszenia osobom, które na co dzień znajdują się w skrajnie trudnej sytuacji życiowej. Zależy nam, żeby pokazać, że empatia, którą często kierują się osoby wybierające bardziej roślinną dietę nie ma granic, a troska może mieć w tym wypadku wiele wspólnych mianowników: środowisko, ludzi, zwierzęta. W Chefs For Change uważamy, że nic nie łączy tak, jak wspólny cel i wspólny ciepły, sycący posiłek.

Wychowaliśmy się w Warszawie, kochamy to miasto całym sercem i teraz chcielibyśmy podzielić się możliwościami, jakie dało nam to miejsce – mówi Igor Sadurski z firmy Bezmięsny Mięsny – Warszawscy aktywiści “Serca Miasta” codziennie zmieniają rzeczywistość mieszkańców stolicy, którzy mieli w życiu mniej szczęścia niż my, stąd nasze zaangażowanie w całą akcję – dodaje Sadurski.

Wolontariusze Otwartych Klatek będą tego dnia prowadzić zbiórkę suchych produktów, takich jak kasza, ryż, makaron, pasztety sojowe i inne – pełną listę produktów oraz szczegóły akcji można zobaczyć w wydarzeniu na Facebooku.

O projekcie “Chefs For Change”:

Projekt Chefs for Change promujący szefowe i szefów kuchni otwierających się na bardziej roślinne menu powstał w Polsce w marcu 2019 roku. Inicjatorami jest zespół kampanii Roślinniejemy, który działa w ramach organizacji Anima International – jednej z czterech najbardziej efektywnych organizacji prozwierzęcych na świecie według Animal Charity Evaluators.

https://chefsforchange.pl/

Serce Miasta: https://www.facebook.com/serce.miasta.warszawa

Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia

 

Obserwuj nas

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.

Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki

ul. Grottgera 16/1, 60-758 Poznań

KRS: 0000444120