21 czerwca 2021

Planujesz wakacje? Zobacz, które hotele dbają o los zwierząt

Z okazji pierwszego dnia lata Stowarzyszenie Otwarte Klatki podpowiada, które hotele dbają o dobrostan kur niosek i wycofały lub są w trakcie wycofywania jaj z chowu klatkowego. Już 18 sieci hotelarskich w Polsce zadeklarowało wycofanie „trójek” – zobacz, gdzie zjesz wyłącznie jajka z chowu alternatywnego.

Świadomość konsumencka stale rośnie – wiemy już doskonale, żeby w naszych codziennych zakupach unikać jajek pochodzących z chowu klatkowego, czyli tych oznaczonych cyfrą „3”. Warto jednak pamiętać, że jaja używane są też w restauracjach, również tych hotelowych, dlatego chcąc zatroszczyć się o kury, planując wakacje możemy wybrać hotel, który wycofał lub jest w trakcie wycofywanie jaj z chowu klatkowego.

Już 18 sieci hotelarskich działających w Polsce zadeklarowało wycofanie jaj klatkowych nie później niż do 2025 roku. Hotele, które już nie używają jaj klatkowych, to:

• Hotele Spa Dr Irena Eris,
  • B&B Hotels,
  • Hotel Manor House SPA,
  • IBB Hotel Długi Targ,
  • Hotel Gdańsk Brovarnia,
  • Scandic,
  • Motel One.

Hotele, które są w trakcie procesu wycofywania jaj „trójek” z użycia:

• InterContinental Hotels Group,
  • Accor Group,
  • Louvre Hotels Group,
  • Airport Hotel Okęcie,
  • Vienna House,
  • Marriott International,
  • Hilton,
  • Best Western,
  • Radisson,
  • B&D Hotels.

Troska o dobrostan zwierząt jest trendem widocznym wśród sieci hotelarskich na całym świecie – globalnie już 118 hoteli podpisało deklarację o rezygnacji z jajek z chowu klatkowego. Firmy te wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów – według badań Biostatu przeprowadzonych w lutym 2020 roku aż 82% badanych uważa, że hodowla kur w klatkach nie zapewnia im odpowiednich warunków do życia. Co więcej, ponad połowa respondentów (54,5%) jest zdania, że producenci żywności, restauracje (również hotelowe) oraz sieci handlowe powinny zrezygnować z używania jaj z chowu klatkowego.

Trend związany z rezygnacją z jaj od kur z chowu klatkowego przybiera na sile. Coraz więcej hotelarzy już wyeliminowało jajka klasy 3 ze swojego menu, inni rozważają taki krok – mówi Agata Delmaczyńska, Green Officer in Hospitality w firmie Ecogiq – Ma na to wpływ fakt, że obiekty hotelowe chętnie włączają do swojej strategii działania związane z realizacją Celów Zrównoważonego Rozwoju oraz zwracają uwagę na etyczność swoich wyborów. Większą wiedzę i oczekiwania względem dostawców usług mają także konsumenci (w tym przypadku goście hotelowi), pracownicy (w szczególności młode pokolenie) oraz opinia publiczna. Rośnie świadomość społeczeństwa, które staje się coraz bardziej wrażliwe na potrzeby świata, ludzi i zwierząt. Czekamy więc na kolejne hotele, które wycofają z użycia jaja klatkowe – dodaje Delmaczyńska.

Zachęcamy wszystkich, aby w nadchodzące wakacje odwiedzić te hotele, które podjęły decyzję o rezygnacji z jaj klatkowych – mówi Julia Pająk ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Stawiając na zrównoważony rozwój i spełniając oczekiwania klientów, firmy te przyczyniają się do poprawy warunków życia milionów zwierząt – dodaje Pająk.

Pełna lista firm, które wydały deklarację o rezygnacji jaj z chowu klatkowego, jest dostępna pod tym linkiem.

Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia