22 lipca 2021

Ponad 70% Polaków przeciwko hodowli zwierząt na futro – najnowsze badanie

Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało wyniki najnowszego badania opinii społecznej dot. hodowli zwierząt na futro. Aż 71,9% Polaków uważa, że hodowanie i zabijanie zwierząt dla ich futer nie powinno być dopuszczalne. Prawie 60% badanych negatywnie ocenia zaprzestanie prac PiS nad „Piątką dla zwierząt”.

Według badania przeprowadzonego przez Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat w lipcu br. prawie 72% Polaków uważa, że hodowanie i zabijanie zwierząt dla ich futer nie powinno być dopuszczalne (53% – odpowiedzi „zdecydowanie nie”, 18,9% – odpowiedzi „raczej nie”). Wśród kobiet, których odsetek w badaniu wyniósł 52,3%, sprzeciw wobec hodowli zwierząt na futro był jeszcze większy i wyniósł aż 79,3%, a wśród mężczyzn było to 63,7%.

Badani zostali zapytani również o to, jak oceniają działania obecnego rządu pod kątem działań na rzecz ochrony zwierząt. Ponad połowa ankietowanych (51,6%) ocenia je negatywnie (26,1% – odpowiedzi „zdecydowanie negatywnie”, 25,4% – „raczej negatywnie”). Pozytywnie oceniło je zaledwie 25,6% (3,4% – odpowiedzi „zdecydowanie pozytywnie”, 22,2% – odpowiedzi „raczej pozytywnie”), a 22,9% nie ma na ten temat zdania.

Na pytanie „Jak Pan/i ocenia porzucenie przez posłów Prawa i Sprawiedliwości prac nad nowelizacją ustawy o ochronie zwierząt, czyli tzw. Piątką dla zwierząt?” prawie 60% badanych odpowiedziało, że ocenia je negatywnie (35,8% – odpowiedzi „zdecydowanie negatywnie”, 22,2% – „raczej negatywnie”). Pozytywnie oceniło je nieco ponad 20% (6,4% – odpowiedzi „zdecydowanie pozytywnie”, 15,4% – odpowiedzi „raczej pozytywnie”). 20,2% badanych nie ma na ten temat zdania.

Polacy są bardzo empatyczni i chcą lepszego traktowania zwierząt, dlatego z każdym rokiem sprzeciw wobec hodowli zwierząt na futro rośnie – mówi Paweł Rawicki, prezes Stowarzyszenia Otwarte Klatki – W zeszłym roku politycy Prawa i Sprawiedliwości rozpalili nadzieje społeczeństwa przedstawiając projekt „Piątki dla zwierząt”. Niedługo minie rok od jego ogłoszenia, a rzeczywistość zwierząt futerkowych się nie zmieniła – dodaje Rawicki.

Warto przypomnieć, że zakaz hodowli zwierząt na futro cieszy się nie tylko dużym poparciem społecznym, ale także politycznym – we wrześniu 2020 r. projekt „Piątka dla zwierząt” został przyjęty przez Sejm liczbą 356 głosów. Kolejne kraje Unii Europejskiej wprowadzają zakaz hodowli zwierząt na futro – ostatnim przykładem jest Estonia, a w zeszłym roku zakaz ogłosiły też Francja i Węgry.

Działania Otwartych Klatek na rzecz zakazu hodowli zwierząt na futro można wesprzeć podpisując petycję na stronie: https://cenafutra.info/