14 stycznia 2020
Badanie zostało przeprowadzone w maju 2019 roku na grupie 1077 reprezentatywnej dla populacji Polski. 37% osób jest raczej otwarte, by w przyszłości kupować mięso z hodowli komórkowej, a 12,5% jest zdecydowanie przekonane, że trafi ono na ich listy zakupów. Tylko 7,6% badanych jest zdecydowanie niechętna tej koncepcji, a aż 28,3% osób nie ma zadania na ten temat. Najbardziej otwarte na nowatorską technologię produkcji mięsa są osoby o wyższym wykształceniu. W tej grupie aż 53,2% chętnie kupiłaby hodowane w taki sposób mięso w momencie, gdy znajdzie się ono na półkach sklepowych.
W czasie, gdy w rzeczywisty sposób bezpieczeństwu żywnościowemu zagrażają choroby takie jak ASF, czy ptasia grypa, nie powinno dziwić, że mięso hodowane komórkowo zyskuje w oczach potencjalnych konsumentów. Mamy też coraz większą świadomość kosztów dla środowiska, jakie generuje hodowla przemysłowa zwierząt, a mięso hodowane w taki sposób według prognoz będzie znacznie mniej obciążające dla środowiska – komentuje Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w RoślinnieJemy.
W ciągu ostatnich dwóch lat powstało ponad 30 firm zajmujących się technologią mięsa hodowanego komórkowo. Izraelski start-up Future Meat Technologies w pierwszych dniach stycznia opublikował nagranie z procesu smażenia wyhodowanego wcześniej mięsa. Tylko w 2019 roku w rozwój kilkudziesięciu firm zajmujących się nowatorską technologią zainwestowano 83 milionów dolarów.
Początek roku obfituje w wieści także od innowatorów w zakresie produkcji roślinnych alternatyw mięsa. Amerykańskie Impossible Foods wprowadziło roślinną alternatywę dla mięsa wieprzowego, ogłaszając testy w wybranych restauracjach Burger King. Plantible, start-up z Holandii, deklaruje nowe źródło roślinnego białka oparte na powszechnie spotykanej wodnej roślinie, znanej jako Lemna (lub Rzęsa).
Komórkowa hodowla mięsa, jak i jego roślinne alternatywy także w 2020 będą ekscytować obserwatorów branży spożywczej. Gdzie indziej, niż właśnie w produkcji nowych źródeł białka szukać rozwiązań na miarę wyzwań, jakie stawia nam dzisiejszy system produkcji żywności – dodaje Otrębski.
Szczegółowe wyniki sondażu są dostępne bezpłatnie na stronie RoślinnieJemy.
Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: iod@otwarteklatki.pl
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.