16 września 2021

Przewodnik po roślinnym cukiernictwie już dostępny!

Perfekcyjny deser bez masła, jajek i śmietany – nie tylko możliwe, ale dzięki tej publikacji - jeszcze łatwiejsze! Roślinny Przewodnik Cukierniczy to nowe opracowanie autorstwa zespołu i ambasadorów projektu Chefs for Change. Znaleźć w nim można zbiór wskazówek, proste przepisy i porady jak z sukcesem przygotowywać desery przyszłości.

Kuchnia roślinna w ostatnich latach wzmacnia swoją pozycję megatrendu kulinarnego. Jednocześnie zmienia się podejście Polaków do nabiału – już 23% z nich nie je lub ogranicza spożycie mleka i produktów mlecznych, a 18% podobnie zapatruje się na rolę jajek w swojej diecie. Mimo to, wśród twórców wypieków i deserów bardzo często wciąż panuje błędne przekonanie, że słodkości w wersji wegańskiej muszą być z automatu dietetyczne (bezcukrowe, bezglutenowe, surowe), a stworzenie roślinnych wariantów klasycznych pączków, drożdżówek czy kremówek jest niezwykle trudne.

Tradycyjne cukiernictwo zbudowane na maśle, śmietanie i jajkach, to język, który jest zrozumiały dla profesjonalistów i domowych cukierników. Aby zasady przygotowywania roślinnych deserów były przystępne dla wszystkich, ważne jest, by odnosić się do kultury kulinarnej, w której jesteśmy osadzeni. Ale także pamiętać, że za wspaniałymi deserami stoją reakcje chemiczne, które dają pożądany efekt i można go osiągać także bez składników odzwierzęcych – mówiła podczas wczorajszego spotkania prasowego Dominika Targosz, ambasadorka Chefs for Change i współautorka Przewodnika.

Wtórował jej Tadeusz Muller, który tak argumentował wybór bezy kawowej jako swojego przepisu, który znalazł się w publikacji: „odnoszenie się do tradycji to przygotowywanie deserów, które wyglądają znajomo, także dla osób w średnim czy starszym wieku, należy więc zmienić myślenie o składnikach, ale nie o wrażeniach, których oczekujemy od najpyszniejszych deserów, jakie tylko można sobie wyobrazić”.

Roślinny Przewodnik Cukierniczy został przygotowany we współpracy z profesjonalistami – ambasadorami projektu Chefs for Change. Swoimi przepisami podzielili się: Tadeusz Muller, Patryk Szczepański, Ernest Jagodziński, Natalia Stachowska, Karolina Kowalczyk, Wojciech Starowicz, Jakub Mołda z zespołem, Laura Monti, Agnieszka Sierac, Dariusz Jatczak, Karolina Nej. Jakie przepisy można znaleźć w środku? M.in.: Czekoladowy biszkopt nasączony likierem pomarańczowym, tatar ze śliwek z pomarańczowym „żółtkiem”, 2 rodzaje bez, Irlandzkie ciasto piernikowe, mus rocher czy v-melba z lodami.

Poza przepisami w środku znajdują się kierunki rozwoju, przykłady lokali, które z powodzeniem wprowadziły wegańskie wypieki i desery, tipy i triki.

Przewodnik dostępny jest w dwóch formach:

– za darmo w formie cyfrowej na stronie RoślinnieJemy

– odpłatnie w wersji drukowanej w sklepie Otwarte Klatki

Partnerem Roślinnego Przewodnika Cukierniczego jest firma Upfield Professional.

O projekcie:

Chefs for Change to projekt stworzony pod skrzydłami kampanii RoślinnieJemy. Owoce akcji, która ma w swoich szeregach już ponad 50 ambasadorów i ambasadorek, to m.in.: seria roślinnych kolacji charytatywnych, Wielka Lekcja Kuchni Roślinnej online, roślinne szkolenia w ramach wirtualnej Akademii RoślinnieJemy, a także przewodniki dla restauracji. Regularne publikacje są dużymi dawkami merytorycznej wiedzy i inspiracji, którą można wykorzystać do rozwoju własnej restauracji.
www.chefsforchange.pl

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest

Obserwuj nas

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.

Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki

ul. Grottgera 16/1, 60-758 Poznań

KRS: 0000444120