23 maja 2018

Psy w Rosji trute przed Mundialem: petycja do FIFA

Otwarte Klatki rozpoczęły kampanię społeczną Krwawa FIFA. Aktywiści stworzyli petycję, w której nawołują federację do wzięcia odpowiedzialności za sytuację w Rosji: psy są tam masowo trute w ramach "oczyszczania" ulic przed Mundialem.

Na stronie https://krwawafifa.pl/ organizacja udostępniła petycję oraz materiały wideo zarejestrowane w miastach wybranych w Rosji na gospodarzy mistrzostw, na których widoczny jest umierający w wyniku otrucia pies. Pomimo wcześniejszych deklaracji rosyjskiego rządu i obietnic zapewnienia bezpańskim zwierzętom bezpiecznego schronienia przed Mistrzostwami Świata, życie tysięcy z nich jest nadal zagrożone – psy są masowo trute, aby poprawić wizerunek miast przed Mundialem. Stowarzyszenie Otwarte Klatki razem z organizacją Anima International rozpoczęły więc międzynarodową kampanię, w której domagają się, aby FIFA wzięła na siebie częściową odpowiedzialność za sytuację i dodała do swojego Kodeksu Etycznego nową klauzulę dotyczącą dobrostanu zwierząt. Od poniedziałku prawie 25 000 ludzi w poszczególnych krajach zdecydowało się podpisać petycję i wesprzeć akcję.

Nagrania z Wołgogradu, jednego z miast-gospodarzy Mundialu, pokazują leżącego w śniegu i zwijającego się w konwulsjach psa, który wymiotuje krwią, próbuje łapać oddech, a na końcu umiera powolną i bolesną śmiercią. Na innych materiałach widać głodujące psy, poszukujące jedzenia w Samarze. Zdesperowane zwierzęta, nie mając innego wyboru, chwytają za pozostawione na ulicy mięso, które wcześniej zostało nafaszerowane trującymi chemikaliami. Martwe ciała psów, które zdecydowały się zaufać człowiekowi, są wywożone ciężarówkami następnego ranka i wyrzucane jak śmieci. Inne zwierzęta są ścigane przez tzw. “szwadrony śmierci”, złożone z ludzi otrzymujących wynagrodzenie za każde zabite zwierzę.

Jak zauważają organizatorzy kampanii, trucie psów w celu oczyszczenia ulic wybranych miast jest nie tylko okrutne, ale również wysoce nieskuteczne. Usunięcie psów z wybranego obszaru daje możliwość przejęcia zasobów takich jak pożywienie, czy terytorium, przez inne osobniki. Przeniesienie się części z nich na dany obszar skutkuje z kolei dalszym napędzaniem zabijania. Według organizacji prozwierzęcych, jak również środowiska naukowego, tylko długoterminowe programy kastracji i sterylizacji pozwalają w sposób efektywny zapanować nad populacją bezdomnych psów.

Obrońcy zwierząt przekonują, że obowiązkiem FIFA jest podjęcie wszystkich możliwych prób zatrzymania tej jawnej przemocy. Przytaczają m.in. Kodeks Etyczny federacji, w którym zobowiązuje się ona do “ciągłych prób ochrony wizerunku piłki nożnej, zwłaszcza w ramach FIFA, przed niebezpieczeństwami i szkodami w wyniku nielegalnych, niemoralnych lub nieetycznych metod i praktyk”. W tym kontekście oczywistym wydaje się, że dopuszczanie skojarzenia między piłką nożną i biciem oraz truciem bezdomnych zwierząt – czynami zarówno niemoralnymi, jak i nieetycznymi – stoi w sprzeczności z Kodeksem.

Iga Lebuda, koordynatorka kampanii w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki komentuje: “Puchar Świata FIFA jest jednym z najwspanialszych wydarzeń sportowych na świecie i powinien inspirować do zaangażowania i sukcesów. Zamiast tego, wydarzenie zostało naznaczone brutalnymi otruciami bezpańskich psów, które mają pomóc w <<upiększeniu>> wizerunku miast-gospodarzy. Zabijanie zwierząt, których jedyną zbrodnią jest nie posiadanie rodziny, którą mogłyby kochać, jest zarówno niemoralne, jak i nieefktywne. Wzywamy miłośników zwierząt na całym świecie do podpisania naszej petycji do FIFA i pomocy w zakończeniu na dobre tego rodzaju praktyk”.