10 czerwca 2020
Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało drugą edycję raportu przedstawiającego zmiany w branży spożywczej i na rynku jajecznym w ostatnich latach, uwzględniając postęp w wycofywaniu jaj z chowu klatkowego przez restauracje, kawiarnie i firmy cateringowe. Firmy deklarują nie tylko wycofanie jaj świeżych, ale też przetworzonych (masa jajowa, proszek jajeczny) oraz półproduktów i produktów gotowych zawierających jaja z chowu klatkowego. Do badania zostało zaproszonych 29 firm, 12 z nich udzieliło odpowiedzi na przesłaną ankietę.
Firmy intensywnie pracują nad wdrożeniem zobowiązania w życie. Firma Columbus Coffee podaje, że zredukowała użycie jaj z chowu klatkowego o 90%. Firma Citronex (Restauracje Picaro) informuje o zredukowaniu użycia “trójek” o 100%. Restauracja Stolica używa już tylko jajek z chowu ściółkowego, Presto Pizzeria Trattoria podaje, że zredukowała użycie jajek z chowu klatkowego o połowę, a firma North Food o 10%. Telepizza informuje, że dostawcy półproduktów, które w składzie zawierają jaja lub produkty pochodne, deklarują się wykonać zmiany do 2025 r.
Na pytanie o postęp wycofywania “trójek” nie odpowiedziała firma Sfinks, firma Wojtex udzieliła niejasnej odpowiedzi, a MJM Group widzi trudność w oszacowaniu postępu.
Wśród firm, które ogłosiły swój sukces przed tegorocznym badaniem są N31 Restaurant&Bar, Restauracja Polska Różana, Makarun Spaghetti and Salad, OptiDiet, EtnoCafe, Subway, New York Pizza Department, Dominium, Meet&Fit, 7 Street Bar&Grill oraz Sodexo.
Wycofanie jaj z chowu klatkowego deklarują także giganci branży spożywczej – Spółka AmRest, zarządzająca takimi markami jak Burger King, KFC i Pizza Hut, informuje, że nie używa się już w nich jaj “trójek”, a oficjalną decyzję ma zamiar opublikować w połowie 2020 roku. Spółka podaje, że od października 2019 roku w KFC używa się jajek z chowu alternatywnego, zarówno jak chodzi o jaja całe, jak i o produkty z wykorzystaniem proszku jajecznego. W Pizza Hut nie używa się jajek “trójek” całych, a sosy i sery są produkowane z wykorzystaniem produktów jajecznych pochodzących od kur z chowu ściółkowego lub wolnowybiegowego. Sieć McDonald’s informuje na swojej stronie internetowej, że jajka używane w jej restauracjach pochodzą z chowu ściółkowego.
– Sieć restauracji spółki AmRest oraz sieć McDonald’s to, zgodnie z rankingiem Portalu Spożywczego 2019, największe sieci restauracji w Polsce. Działania tych sieci mają znaczący wpływ na rynek restauracyjny i istotnie przyczyniają się do poprawy sytuacji kur niosek – mówi Maria Madej, Menadżerka Relacji Biznesowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki – Liczymy na to, że już niedługo swoimi transparentnymi i publicznymi decyzjami potwierdzą swoje działania i dadzą dobry przykład dla innych restauracji w Polsce – dodaje Madej.
Firmy, które nie udzieliły odpowiedzi na ankietę: Sodexo, Impel Catering, ISS World,
Costa, Carte d’Or Cafe, Grycan, Lagardère Travel Retail, BP Polska (Wild Bean), Manekin, Da Grasso, Restauracje Krawczyk, Salad Story, Papa John’s Pizza oraz Johnny Rockets.
Podejmowane przez firmy decyzje o rezygnacji z jajek z chowu klatkowego są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie kupowanych produktów. Według badań przeprowadzonych w lutym 2020 r. przez Centrum Badawczo Rozwojowe Biostat aż 82% ankietowanych uważa, że hodowla klatkowa nie zapewnia tym zwierzętom odpowiednich warunków do życia. 54,5% Polaków uważa również, że producenci żywności, restauracje i sieci handlowe powinny zrezygnować z używania jajek z chowu klatkowego. Co więcej, 58,3% Polaków oczekuje, że firmy będą spełniać swoje publiczne zobowiązania w zakresie poprawy dobrostanu zwierząt.
– Troska o dobrostan zwierząt jest niezbędnym elementem społecznej odpowiedzialności biznesu, cieszymy się, że kolejne firmy to dostrzegają – mówi Maria Madej – Dziękujemy bardzo wszystkim firmom, które wzięły udział w badaniu i liczymy na to, że więcej firm pochwali się swoimi postępami w kolejnej edycji badania – dodaje Madej.
Pełny raport dostępny jest pod tym linkiem.
Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: iod@otwarteklatki.pl
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.