26 maja 2020
Popularność diety roślinnej stale rośnie, coraz więcej osób chce ograniczać lub całkowicie wykluczyć ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Choć pozornie może się to wydawać niełatwe i kosztowne, ambasadorzy i ambasadorki Chefs for Change z całej Polski udowadniają, że wcale tak nie jest przekonacie się, że wcale tak nie jest.
Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego
Zmiana kierunku gastronomii w stronę bardziej roślinnych rozwiązań – taki cel obrali sobie ambasadorzy akcji Chefs for Change. Wspierają ją najlepsi szefowie kuchni Europy (Marcin Popielarz, Rafał Koziorzemski, Krzysztof Konieczny), ale także pełne pasji i energii Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Brzózem, Patryk Piskorz znany z MasterChefa Juniora, Grzegorz Łapanowski – kucharz, przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji “Szkoła na Widelcu”, Monika Dąbrowska – zwyciężczyni programu kulinarnego Hell’s Kitchen, czy wreszcie sam Robert Makłowicz. Jeden z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce edukatorów i smakoszy kulinarnych zachęca do dołączenia do społeczności Chefs for Change, w krótkiej, acz treściwej animacji. Jak mówi Robert Makłowicz:
Zawsze warto wspierać zdrowy rozsądek, a działania Chefs For Change wynikają właśnie ze zdrowego rozsądku. To nie jest kwestia ideologii. Chodzi o to, że bez zmiany naszych przyzwyczajeń możemy stracić świat taki, jaki znamy.
W swoich poglądach nie jest osamotniony. W zeszłym tygodniu Komisja Europejska, zobowiązała się do przekazania 100 mld euro na rzecz zielonej transformacji w latach 2021-2027. Plan uwzględnia inwestycje w alternatywne, również roślinne źródła białka.
Nic dziwnego, naukowcy bowiem wskazują ten sposób odżywiania, jako niosący korzyści zarówno dla zdrowia człowieka, jak i całej, szczególnie obciążonej ostatnio planety.
Czy koniecznie trzeba być kucharzem, by gotować bardziej roślinnie?
Absolutnie nie! Można spróbować swoich sił w roślinnym gotowaniu zapisując się do bezpłatnego programu Vegan Challenge, trwającego 22 dni wyzwania, które ma na celu pokazanie jak przyjemna jest dieta roślinna, czy zaglądając na kanały kampanii Roślinniejemy. Szczególnie zachęcamy też do wypróbowanie bezmięsnych przepisów z kanału Roberta Makłowicza na YouTube – te, jak zwykle zostały okraszone garścią anegdot i ciekawostek ze świata.
Pełna, wciąż rosnąca liczba ambasadorów Chefs For Change dostępna jest pod tym linkiem.
Chefs for Change jest częścią kampanii RoślinnieJemy, która została okrzyknięta kulinarną akcją roku 2019 przez magazyn Vogue. Jej celem jest wspieranie przedstawicieli gastronomii w zmianie oferty na bardziej roślinną. Więcej informacji na www.chefsforchange.pl i www.roslinniejemy.org.
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: iod@otwarteklatki.pl
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.