27 kwietnia 2018

Sieć naleśnikarni Manekin wycofuje jajka “trójki”

Popularna sieć naleśnikarni Manekin stawia na etykę i podąża za coraz bardziej popularnym trendem w polskiej, jak i zagranicznej branży spożywczej, deklarując wycofanie do końca 2023 roku jaj od kur trzymanych w klatkach.

W otrzymanym przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki oświadczeniu spółki możemy przeczytać: „W związku z pojawiającymi się coraz częściej pytaniami dotyczącymi pochodzenia jaj wykorzystywanych w procesie produkcji informujemy, iż humanitarne traktowanie zwierząt jest dla nas bardzo ważne. W związku z tym deklarujemy wycofanie jaj z chowu klatkowego do końca 2023 r.”.

Decyzja sieci naleśnikarni Manekin jest efektem rozmów z przedstawicielami organizacji działających na rzecz zwierząt hodowlanych, w tym Stowarzyszenia Otwarte Klatki oraz Fundacji Alberta Schweitzera. Deklaracja dotyczy wszystkich lokali sieci w Polsce, zlokalizowanych w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Łodzi, Bydgoszczy i Toruniu.

Rezygnacja z jaj “trójek” to międzynarodowy trend. Coraz więcej sieci handlowych, restauracji, producentów żywności i hoteli rozważa taką decyzję, a swoje publiczne deklaracje w tej sprawie wydały już takie marki jak Nestle, Kaufland, Żabka, Lidl, Grycan, Chata Polska Piotr i Paweł i wiele innych.