10 lutego 2021

Tłusty czwartek po wegańsku w Cukierni Starowicz

Czy można usmażyć pączka wyłącznie na bazie składników roślinnych? Na pewno. Czy będzie tak samo dobry jak tradycyjne pączki? Jak najbardziej – przekonują dziś cukiernicy. Zmian w roślinnym kierunku oczekują od nich klienci, a przedsiębiorcy wychodzą im naprzeciw.

Jednym z nich jest Wojciech Starowicz, z inicjatywy którego istniejąca od 70 lat krakowska cukiernia Starowicz będzie w tegoroczny tłusty czwartek sprzedawać przede wszystkim roślinne pączki.

Odkąd w naszej tradycyjnej cukierni wprowadziliśmy wegańskie słodkości, udało nam się ograniczyć zużycie surowców pochodzenia zwierzęcego o 30%. To chyba całkiem dobra wiadomość dla środowiska – uśmiecha się Starowicz. Jego klienci się zgadzają. – Chyba nikt z naszych stałych klientów nie oprotestował wiadomości, że w tym roku na tłusty czwartek będziemy sprzedawać głównie wegańskie pączki. Wręcz przeciwnie, przybyło nam wielu nowych, fajnych klientów.

Rzeczywiście, według analityków z firmy Mintel aż 54% Polaków uważa, że produkty roślinne są bardziej przyjazne środowisku niż mięso i nabiał. Nic więc dziwnego, że nawet jeśli roślinne pączki pozostają na razie bardziej ciekawostką niż oczywistością, to budzą wyłącznie pozytywne emocje. Przede wszystkim chodzi jednak o smak.

Cukiernia Starowicz od dłuższego czasu pokazuje, że roślinne odpowiedniki tradycyjnych wyrobów cukierniczych mogą zaskakiwać zarówno smakiem, jak i delikatnością i puszystością – mówi Ida Tymińska z kampanii RoślinnieJemy – Bardzo się cieszymy, że cukiernia dostrzega potencjał w wyrobach roślinnych i mamy nadzieję na to, że kolejne lokale wezmą z niej przykład – dodaje Tymińska.

Tegoroczny tłusty czwartek odbywa się w cieniu globalnej pandemii. Jednak to właśnie ciężkie czasy potrafią rodzić szczególnie dużo innowacji, co w tym i w ubiegłym roku udowodnił niejeden przedsiębiorca z branży gastronomicznej, błyskawicznie przystosowując się chociażby do serwowania dań na wynos. Warto też wspomnieć, że wybuch pandemii sprawił, że 20% Polaków postrzega dietę roślinną jako bardziej atrakcyjną (Mintel 2020).

Wprowadzenie wegańskich produktów, w tym pączków, pokazało nam, że nawet odwieczne cukiernictwo można w dużej mierze oprzeć o surowce pochodzenia wyłącznie roślinnego. To chyba najlepszy powód, dla którego warto wprowadzić wegańskie pączki w okresie karnawału, czyli w czasie, w którym sprzedaje się ich zdecydowanie najwięcej – mówi Starowicz.

Zdjęcia pączków:

https://drive.google.com/drive/u/3/folders/1rD-1vLXXLOlyudTFo1vbEykKXcFODlx1

[Autorką zdjęć jest Ola Otko]

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest

 

Obserwuj nas

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.

Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki

ul. Grottgera 16/1, 60-758 Poznań

KRS: 0000444120