7 grudnia 2018
Cykl spotkań poszerzających wiedzę i umiejętności uczniów w zakresie kuchni roślinnej jest, jak twierdzą organizatorzy, odpowiedzią na rosnące zainteresowanie zarówno ze strony klientów, jak i samej branży.
– Coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, przedstawiciele gastronomii zaczynają więc podchodzić do wegańskich dań coraz chętniej. Jednocześnie narzekają oni na deficyt wykwalifikowanych specjalistów, którzy umiejętnie odpowiedzieliby na zmieniające się potrzeby konsumentów – mówi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy – Podczas kiedy w Wielkiej Brytanii otwierają się pierwsze w pełni roślinne akademie kulinarne, w Polsce wciąż często zdarzają się sytuacje, w których szef kuchni jest co najmniej zaskoczony gdy gość poprosi o tego rodzaju danie – dodaje.
Wtóruje mu Anna Dembińska, kierowniczka ds. kształcenia praktycznego w poznańskim gastronomiku: Chcemy się rozwijać, a kuchnia roślinna dla nas ciekawy i nowy temat, jednocześnie coraz bardziej powszechny i na czasie. Dzisiejsi uczniowie ZSG, którzy za kilka lat będą nas żywić, już teraz potrzebują wiedzy i umiejętności, by sprostać nowym potrzebom konsumentów.
Zespół Concordia Taste pokazał adeptom sztuki kulinarnej sposoby kreatywnego podejścia do warzyw, owoców, ale także do produktów takich jak tofu. Uczniowie przygotowywali między innymi warzywne linguini a’la bolognese z tofu gotowanego w oregano.
Oprócz praktycznych warsztatów kulinarnych, przyszli kucharze dyskutowali o zmieniających się trendach gastronomicznych – zarówno w lokalnym wydaniu, jak i na ogólnopolską i globalną skalę. Duże zdziwienie wzbudziły burger McVegan i liczba postów z hashtagiem #vegan na Instagramie. Uczniowie byli też pod wrażeniem wyników badań IBRiS z lutego tego roku, według których prawie 60% Polaków chce ograniczyć ilość spożywanego mięsa.
– Nie możemy ignorować klientów wybierających dania wegańskie. To coraz większy segment odbiorców. Wyśmiewanie ich potrzeb jest passé – stwierdził prowadzący warsztaty Tomasz Olewski, szef kuchni restauracji Concordia Taste i propagator idei Roślinnych Poniedziałków.
Najlepsi szefowie kuchni w Polsce już jakiś czas temu dostrzegli potencjał roślinnych dań – Tomasz Olewski z Concordia Taste, Marcin Popielarz czy Grzegorz Łapanowski wyznaczają trendy, a pasja i zwinność osób takich jak Maria Przybyszewska czy Michał Gniłka udawadniają, że specjalizacja w kuchni roślinnej to ścieżka w kierunku sukcesu.
– Zwrócenie uwagi przyszłych kucharzy na potrzebę aktywnego reagowania na zmiany potrzeb konsumentów jest kluczowe, stąd pomysł na warsztaty w szkołach gastronomicznych. W nadchodzącym roku będzie będą one dla nas priorytetowym projektem – podsumowuje Otrębski.
Zdjęcia z warsztatów: https://drive.google.com/
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: iod@otwarteklatki.pl
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.